Caret
Mit tegyek, ha...

…fáj a fogam?

A fogfájásnak több oka lehet, leggyakoribb a fogszuvasodás (dentalis caries), de okozhatja gyulladás vagy fognyaki kopás is. A megfelelő diagnózis és kezelés kiválasztása érdekében kérjen időpontot, vagy sürgős esetben azonnal keresse fel a Dentha fogászati ügyeletét! A fogfájás a gyökérkezelés bizonyos időszakaiban teljesen normális. A foghúzás helye is fájhat a húzás után 1-2 napig. Ha a fájás 4-5 nap után sem múlik el, tanácsos felkeresnie fogorvosát.

…a fogamból kiesett a tömés?

A fogat mihamarabb ki kell tisztítani, és megfelelő töméssel vagy koronával kell pótolni az eltávolított részt. Ehhez szakember szükséges, ezért javasoljuk, hogy mielőbb keresse fel fogorvosát.

…a fogamból letört egy darab vagy kettétört a fogam?

A Dentha Fogászaton fogorvosa a törés mértékétől függően tesz fogába tömést vagy koronát, illetve ellátja megfelelő kezeléssel, pl. gyökérkezeléssel.

…fehérebb fogakat szeretnék?

Fogai egészségének és szépségének megtartása miatt félévente végeztessen fogkő-eltávolítást! Ezt a Dentha Fogászat szegedi rendelőjében dentálhigiénikus szakasszisztensek végzik. Ha a fogai alapszínével elégedetlen, kérésére fogfehérítést végzünk. A mai modern fogfehérítő technikák már nem roncsolják a fogakat. Foghéjat csak ép, egészséges fogakra teszünk. Ahhoz, hogy megtalálja a legmegfelelőbb módot fogainak fehérítéséhez, érdemes konzultációs időpontot kérnie.

…leesett az ideiglenes koronám vagy a hidam?

A leesett ideiglenes koronát vagy hidat nem célszerű házi ragasztási technikákkal visszahelyezni, mert ezzel roncsolhatja a fogakat és a fogínyt is. A Dentha Fogászat Szeged nyitva tartása alatt (hétköznap 8:00-tól 21:00 óráig) ügyeletes fogorvosunk visszaragasztja leesett ideiglenes koronáját vagy hídját.

…lenyeltem a pótlásomat?

Abban az esetben, ha fogpótlását sértetlenül megtalálja, a Dentha Fogászat szakrendelőjében megfelelő fertőtlenítés után vissza tudjuk ragasztani. Ha a pótlás megsérül, újat kell készíteni.

…úgy érzem, mozog a fogbeültetésem?

Ha úgy érzi, fogászati implantátuma mozog, azonnal forduljon szájsebészéhez! Sok esetben csak a korona vagy a híd lazult meg a fogbeültetésen, ami ezt a mozgó érzetet kelti. Ha valóban mozog a dentális implantátum is – ami mögött általában gyulladás áll –, azt el kell távolítani. A gyógyulás után a fogbeültetés legtöbbször pótolható.

…gyökérkezelés után két nappal még mindig fáj?

Gyökérkezelés után pár napig átmeneti fájdalom léphet fel. Ha túlzott a fájdalom, akkor az orvos ismételten átöblíti a gyökércsatornát, és gyógyszerrel lezárja. Ha eközben szüksége lenne fájdalomcsillapítóra, javasoljuk, hogy konzultáljon fogorvosával vagy jöjjön el a Dentha Fogászat ügyeletére! Bővebben a gyökérkezelésről itt olvashat.

…foghúzás után két nappal még mindig fáj?

A fájdalomérzet a foghúzás helyén az első két napon még normális. Ha azonban a fájdalom nem enyhül a negyedik-ötödik napon sem, akkor a kialakult gyulladást gyógyszeresen kezeljük. Ekkor mindenképp keresse fel fogorvosát!

…kihúzták a fogamat, és úgy érzem, maradt még egy darab az ínyemben?

Előfordul, hogy foghúzás során valóban bent marad a gyökér egy része, de sok esetben csak egy éles csontperemet érzünk, amit eddig a fog miatt nem lehetett. Ha így érzi, forduljon a Dentha Fogászat szájsebészéhez (dento-alveoláris sebész), mert ilyenkor eltávolítjuk az esetleg bent maradt gyökeret.

…a fogam érzékeny?

 A fogérzékenységnek több fajtája van. Ha foga a hidegre és a melegre, a sósra és az édesre is érzékeny, akkor élő fogról van szó. A helytelen fogmosás miatt a fogzománc kopása miatt a dentin szabaddá válik, így a fog érzékenyebbé válik. Ennek kezelésére kipróbálhatja az érzékenységcsökkentő fogkrémek egyikét (éjszakára kenjen vékony réteget fogaira pakolásként). Ezek a készítmények a dentin csatornákat lezárják, vagy a dentin csatornákban lévő érző rostok érzékenységét csökkentik. Ha ez nem segít, forduljon a Dentha Fogászat szakorvosához, aki esetlegesen lakkréteggel vagy töméssel védi le az érzékeny felületet. Amennyiben foga a melegre, esetleg ráharapásra érzékeny, valószínűleg gyulladás áll a háttérben. Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon kezelőorvosához!

…vérzik az ínyem?

Az ínyvérzés általában gyulladásos eredetű, amelynek kiváltó oka leggyakrabban a fogkő és a lepedék. Ezért javasoljuk, hogy félévente szedesse le fogkövét dentálhigiénikus szakasszisztensünkkel! Ritkábban véralvadási zavar okozza az ínyvérzést, ezért a dentálhigiénikus szükség esetén fogorvosi konzultációt fog kérni. A túl sok fogkő fogágysorvadáshoz és a fogak kilazulásához vezet. Így a fogak előbb-utóbb maguktól kiesnek.

…fogszabályozóm van, és leesett egy tappancs vagy szúr a drót?

Elsősegélyként a fogorvosától kapott viasszal tudja a sürgős panaszokat megszüntetni. Ezután kérjen időpontot a fogszabályozó szakorvosához, aki visszaragasztja a leesett brekettet (tappancsot), illetve korrigál a kiálló, szúró dróton.

…rendetlenül állnak a fogaim?

Azt tanácsoljuk, konzultáljon a Dentha Fogászat fogszabályozó szakorvosával. Manapság már többféle fogszabályozó készülék közül választhat. Árukat az befolyásolja, hogy a készülék mennyire „láthatatlan”, és hogy Ön nem fémallergiás-e. A konzultáció során személyre szóló árajánlatot fog kapni.

…nő a bölcsességfogam, és nagyon fáj?

Ha fáj a bölcsességfoga, konzultáljon a Dentha Fogászat szájsebész szakorvosával. Ha ugyanis nincs elegendő hely fogainak, a bölcsességfog állandó gyulladást tarthat fenn. Előretolhatja a fogsort, és később fogszabályozóra lehet szüksége.

…éjjel csikorgatom a fogaimat?

A csikorgatást megszüntetni nem tudjuk, de abban segíthetünk, hogy ne legyenek káros következményei. Fogorvosaink éjszakai harapásemelő sínt készíttetnek, amely megakadályozza, hogy fogai éjjel csúszkáljanak. A csikorgatás leggyakoribb oka a stressz, aminek az oldását Önnek kell átgondolnia.

…kismama vagyok és fáj a fogam?

Azt tanácsoljuk, konzultáljon fogorvosával. A magzat megóvása érdekében terhesség és szoptatás alatt röntgenfelvételt nem készítünk. Kismamák részére már kifejlesztettek egy speciális érzéstelenítőt, és akár tömést vagy koronát is tudunk a várandósság alatt/után készíteni.

…a gyermekemnek nőnek már a maradandó fogai, de még nem estek ki a tejfogai?

Ha a tejfog nem mozog, akkor segítünk a tejfog eltávolításában. Ha mozog, akkor hamarosan ki fog esni. Ahhoz, hogy eldönthessük, jó helyre érkeznek-e a maradandó fogak, javasoljuk, hogy konzultáljon a Dentha Fogászat fogorvosával.

x