Caret

Implantátum, fogbeültetés

Sokan fordulnak hozzánk bizalommal fogászati implantációval kapcsolatos kérdéseikkel. A különböző forrásokból származó ismeretek hitelessége között nehéz eligazodni. Pácienseink, mielőtt meghoznák döntésüket, rendelőnkben részletes tájékoztatást kapnak a fogbeültetésről. Az implantációról készült információs oldalunkkal ebben szeretnénk segíteni Önnek.

Milyen előnyei vannak a fogbeültetésnek más fogpótlásokkal szemben?

 • Tudatos tervezés esetén elvesztett fogai teljes értékűen pótolhatók. 
 • Visszanyerheti fiatalkori rágóképességét. 
 • Újra bátran mosolyoghat környezetére, nem kell foghiányát takargatnia. 
 • A fogimplantátum statikai és esztétikai szempontból is a legoptimálisabb módja a foghiány pótlásának. 
 • Ép fogait nem kell lecsiszolni, hogy a rájuk kerülő korona pillérként tartsa a hiány feletti hídpótlást. 
 • A saját, meglévő fogaira jutó terhelés nem lesz aránytalanul nagy. 
 • A kivehető fogsorral szemben az implantátumokon nyugvó, rögzített koronák semmiben sem gátolják Önt. 
 • Az implantációs beavatkozás után megszűnnek a foghiányból eredő kellemetlenségei és gátlásai. 
 • A beavatkozás alacsony kockázattal jár, hiszen a fogbeültetés eljárását több évtizedes klinikai tesztelések előzik meg. 
 • Amennyiben a csontállomány nem elegendő, a sikeres implantáláshoz egyszerű rutineljárással pótolni lehet azt
 • A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a műtét teljes mértékben fájdalommentes. 
 • Az implantátumok népszerűségének köszönhetően a fogászati implantáció mára elérhetővé vált mindenki számára.
 • Mozgó fogsorát stabilabbá teheti.
vissza a kérdésekhez

A hiányzó fogak pótlása egészségügyi kérdés

Hiányzó fogainak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is. Sokan halogatják hiányzó fogaik pótoltatását, ennek azonban komoly, sokszor rejtett, egészségügyi következményei lehetnek (például a nem rendesen megrágott étel gyomor- és emésztési panaszokat okozhat). 

fogbeultetes-halasztasanak-veszelyei-gyl
Hiányzó fogak esetén tehát érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hiszen így elkerülheti a későbbi, esetlegesen nagyobb beavatkozás igénylő következményeket.

A megoldás
A fogbeültetés ma már egyszerű rutinműtétnek számít, amit naponta végzünk rendelőnkben. Amennyiben Önnek megfelelő csontállománya van, tervezést követően akár néhány napon belül is megtörténhet a fogbeültetés. A gyógyulási periódust követően pedig már fel is ragasztjuk rá a koronát vagy a hidat. Ezzel az eljárással teljes értékűen tudjuk pótolni elveszített fogait.
 
 
 

vissza a kérdésekhez

Amit az implantátumokról tudni kell

A fogimplantátum (fogbeültetés) egy szövetbarát titániumból készült mesterséges foggyökér. Rendkívül eredményes használata a következő kiváló tulajdonságaiból adódik:

impantatum-tulajdonsagai-gyl

Biokompatibilis: a fogimplantátum olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy problémamentesen épüljön be az emberi szervezetbe.

Antiallergén: a rendelőnkben beültetett fogimplantátumok titánból készülnek. Felületkezelésüknek köszönhetően elvétve vagy egyáltalán nem okoznak allergiás reakciót még a fémérzékenyeknél sem.

Tartós: fogbeültetéseinkre 5 évtől élethosszig tart a gyártói garancia.

Terhelhető: nehezebben rágható ételeket is fogyaszthat. Az implantátumra bármilyen anyagból készíthetünk koronát vagy hidat.

Ezen túlmenően fogbeültetéskor:

 • nem kell ép fogakat lecsiszolni és azokra koronákat tenni, hogy pillérként tartsák a foghiány feletti hidat
 • rágófoghiány implantátummal történő pótlása esetén elkerülhető, hogy részleges kivehető fogpótlást kelljen készíteni − ez jelentősen megnöveli a páciensek komfortérzetét
 • kivehető fogsor készítése helyett megfelelő számú implantátum behelyezésével kényelmes, rögzített fogpótlás készíthető
 • a beültetett műgyökérre (implantátumra) készített korona a beszéd és a rágás során ugyanúgy funkcionál, mint a saját, egészséges fog

Önmagában a fogimplantátum beültetése még nem adja vissza Önnek a rágóképességét. A műtétet követően egy három-hat hónapos gyógyulási folyamat következik. Ezalatt a műgyökér becsontosodik, vagyis a csontállomány körülnövi az implantátumot, és így stabilizálja azt. Ezt követően a fogimplantátumra ún. felépítményt csavarozunk, amely a korona vagy a híd alapját képezi.

vissza a kérdésekhez

Az implantáció szakmai feltételei

Rendelőnkben az állandóan magas színvonalú ellátást, a sikeres fogbeültetéseket a következőkkel biztosítjuk:

 • magasan kvalifikált, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező implantológus;
   
 • az európai színvonalon felszerelt, gondosan ellenőrzött és maximális sterilitási szintű műtőnket az Önök teljes biztonságát figyelembe véve alakítottuk ki;
   
 • rendelőnkben komoly klinikai kutatási háttérrel és több évtizedes gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező implantációs családot használunk (Camlog®, Nobel Replace®, Nobel Active®);
   
 • rendelőnkben minden beültetett fogimplantátumra garanciát vállalunk, egyesekre élethosszig tartót is;
   
 • összeszokott csapatmunkánk, tapasztalataink jelentősen hozzájárulnak munkánk eredményességéhez, pácienseink elégedettségéhez.
   
   
   
   
   
   
   
vissza a kérdésekhez

Implantológus szakorvosunk

Dr. Benedek Gábor, a Dentha Fogászat Szeged cégvezetője, mesterfokozatú implantológus és szájsebész. Master of Science in Implantology and Dental Surgery végzettségét a németországi Münsteri Egyetemen szerezte. Ezenkívül a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, valamint dentoalveoláris szájsebész. Évente több száz fogimplantátumot ültet be.

Páciensei így vélekednek róla:

„Szeretném megköszönni lelkiismeretes és korrekt, pontos orvosi munkáját. Köszönöm rendkívüli türelmét, amit tanúsított irányomban, hiszen nagyon koros páciense vagyok, aki allergiája miatt retteg még a fogorvosi széktől is.”

„Köszönöm a varázslatot, hogy „új” fogaim csillognak-villognak, és szuper módon funkcionálnak. Továbbra is jó munkát, jó egészséget kívánok Önnek, családjának és asszisztenseinek!” (Dudás Erika)

„Az elmúlt közel egy évben rendszeres látogatója voltam rendelőjüknek, és bátran állíthatom, hogy az eltelt idő alatt egyre erősödött bennem az a jóleső érzés, hogy ebben a rendelőben prioritást élvez a beteg. Ezt az érzést alátámasztotta a váró kellemes környezete, a korszerű, modern eszközökkel felszerelt rendelő és a jól képzett szakemberekből álló csapatmunka. Pozitívnak értékelem a rendelő munkatársainak igyekezetét abban is, hogy rugalmasan alkalmazkodtak az időbeosztásomhoz, mivel számomra az is fontos volt, hogy össze tudjam egyeztetni a kezelések időpontját a munkámmal. Dicséretre méltó, hogy bármely napszakban érkeztem is a kezelésre, mindig ugyanolyan kedves fogadtatásban volt részem.” (K. Tóth Mária)

vissza a kérdésekhez

Mi a helyzet a fájdalommal?

A fogimplantátumok beültetéséről az emberek fejében gyakran téves képzet alakul ki. Sokan azt hiszik, hogy ez a műtét komoly megpróbáltatással és fájdalomérzettel jár.

Ezt a téves elképzelést feltétlenül el kell oszlatnunk: a műtéten  átesett pácienseink 95%-a arról számolt be, hogy a beavatkozás alatt meglepő módon semmilyen fájdalmat sem érzett.

Ennek két oka van: egyrészt minden implantációs beavatkozáskor helyi érzéstelenítést alkalmazunk, másrészt az implantátumokat a csontba ültetjük be, ahol kevesebb a fájdalomérzet kialakulásáért felelős ideg.

A beavatkozást követően az egyéni érzékenységeknek megfelelően előfordulhat duzzanat vagy enyhe fájdalomérzet, ez azonban egy-két fájdalomcsillapító hatására végleg megszűnik. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy a műtét napjára további programot ne tervezzen, inkább töltse pihenéssel, regenerálódással a napját!

 

 

vissza a kérdésekhez

Milyen kockázatai vannak az implantátum beültetésének?

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Ennek következményei nem térnek el az egyéb fogászati beavatkozáskor kapott érzéstelenítésétől. A műtét során a fog körüli szövetek olykor sérülhetnek, ám megfelelő körültekintéssel, gondos tervezéssel és jó műtéti technikával ennek előfordulása minimális.

Az implantátumot csak rendkívül ritkán löki ki a szervezet, azonban ennek okát minden esetben meg lehet állapítani. Alapos szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumok hosszú távon megmaradnak.

Gondosan kivitelezett fogpótlás és rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumok élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fogpótlásokat (koronákat, hidakat) napi 24 órán át igénybe vesszük, 10-15 év elteltével célszerű ezeket lecserélni. Az implantátumot azonban ezekben az esetekben sem kell eltávolítani, az továbbra is nagyon jól használható.

vissza a kérdésekhez
Implantátum beültetése Szegeden

Életre szóló garancia?

A Dentha Fogászat Szeged rendelőjében a sikeres implantátum beültetések aránya 98,6%.

Az implantátumokat gyártó cégek különböző időtartamú garanciát vállalnak az implantátum esetleges anyaghibájából adódó problémákra: Camlog® – 10 év, Nobel Biocare®, Replace® és Active® – élethosszig tartó.

Nem anyaghibából eredő implantátum elvesztés esetén a Dentha fogászat a beültetéstől számított egy éven belül garanciában új implantátumot épít be, amennyiben a páciens a garanciális feltételeket maradéktalanul betartotta, és az általános egészségi állapotában nem állt elő olyan változás, amely az implantátum bennmaradási esélyeit csökkentette. A garanciális feltételekről honlapunk ide vonatkozó fejezetében bővebben olvashat.

Az implantátumokra kerülő rögzített fémkerámia és préskerámia fogpótlásokra 2 év, a cirkonkerámiára 3 év garancia adható.

vissza a kérdésekhez
Implantátum garancia

Hogyan történik a fogbeültetés a Dentha rendelőjében?

A fogbeültetés jól tervezett folyamat, amely kiszámítható lépések sorozatából áll. Fontos számunkra, hogy pontos képet kapjon arról, mi fog Önnel történni, ha rendelőnkben végezteti el az implantációs beavatkozását:

1. Konzultáció és állapotfelmérés
A sikeres implantáció szempontjából a legfontosabb információ számunkra az Ön aktuális egészségügyi állapota. Ezért állapotfelméréssel kezdünk, amelyben feltérképezzük, van-e bármilyen kizáró tényezője a fogbeültetésnek. A konzultáció során szakorvosaink válaszolnak kérdéseire, hogy segítsenek Önnek a megfelelő döntés meghozatalában.

2. Digitális diagnosztika és elemezés
Digitális diagnosztikai eszközeinkkel (panorámaröntgen, orálkamera) az implantológus egyértelmű képet kap fogainak jelenlegi állapotáról, ami alapján felállítja a pontos diagnózist. (Összetettebb esetben indokolt lehet CT-felvétel is, amelyet rendelőnkben el is készítünk.) A diagnózis alapján orvosa részletesen megbeszéli Önnel a kezelési tervet.

3. Kezelési terv és árajánlat-készítés
Egy adott fogászati problémának több megoldása is lehet, amelyeket kezelőorvosa írásos kezelési tervbe foglal. A különböző megoldások alapján árajánlatokat állítanak össze. Ez pontos képet nyújt a különböző kezelések tényleges költségeiről. Az implantátumok beültetése előtt, ahogy a fentiekben leírtuk, számos döntést kell meghoznia. Az Önben felmerülő kérdések megválaszolásában rendelőnk és szakorvosaink örömmel állnak rendelkezésére. Ha máshol nem vállalták az implantációs beavatkozást, vagy elégedetlen a már meglévő implantátumaival, mi találunk megoldást.

4. A műtét előkészítése
Miután döntést hozott az Ön számára ideális kezelésről, fogorvosával közösen kitűzik a műtét napját. Fogorvosa a dentálhigiénikussal együtt a műtét előtt olyan környezetet teremt szájüregében, amely lehetővé teszi a fertőzésveszély elkerülését a műtét után: eltávolítják fogköveit, betömik fogait.

5. Az implantátumok beültetése
A panorámaröntgen vagy a CT-felvétel után az implantológus megtervezi az implantátumok hosszát és vastagságát, illetve azok ideális pozícióját a tervezett fogpótláshoz igazodva. Ezt követően lokális érzéstelenítésben előkészíti az implantátumok helyét a csontban, és behelyezi azokat.  Az implantátumokat az íny alatti területbe ülteti be. Az ínyt ezután a sterilitás megőrzése érdekében összevarrják. Ezzel a műtét be is fejeződött.

6. Mi történik a fogbeültetés után?
A műtétet követően személyes biztonsága érdekében érdemes betartania következőket:


mutet-utan-gyl

Fogbeültetés, fogászati lézer

7. Ideiglenes korona készítése
Amennyiben az implantátumokat olyan helyre ültetik be, ahol azok beszéd vagy mosolygás közben is jól láthatók, ideiglenes koronákat helyezünk fel, hogy a gyógyulási periódus alatt se érezze magát kényelmetlenül.

8. Gyógyulási periódus
Az implantátumoknak be kell gyógyulniuk, azaz be kell csontosodniuk ahhoz, hogy kellő stabilitást érjenek el a fogpótlás biztonságos felépítéséhez. Ez a folyamat nagymértékben függ az Ön egészségi állapotától és szájhigiéniai szokásaitól. Ideális esetben, erős és vastag csontszerkezetnél ez a folyamat akár 3 hónap alatt lezajlik, de van, akinél fél évig is eltart.

9. Rögzített implantációs fogpótlás készítése
A gyógyulási periódust követően kezelőorvosa lenyomatot készít fogairól és az implantátumokról. Ez alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti az Ön által kiválasztott, ideális fogpótlást.

a) Rögzített, nem levehető koronákból álló fogpótlás: a saját fogakra, illetve az implantátumokra rögzített pótlásokat végleges ragasztással fixáljuk. Törekeszünk arra, hogy kisebb egybefüggő részek készüljenek. Így egy később felmerülő probléma esetén nem kell az egész pótlást levenni. Elegendő csak egy kisebb egységet eltávolítani, és azt kell újra elkészíteni. Javasolható mindenkinek, akinek elegendő számú foga, illetve implantátuma van.

b) Rögzített, de levehető koronákból álló implantációs fogpótlás: az elkészített fogsort a koronán keresztül az implantátumhoz csavarozzuk, így a pótlás szükség esetén egyszerűbben levehető. Azoknak javasoljuk, akiknek anyagi vagy egészségügyi szempontból kevés implantátumot lehet behelyezni, és nincs saját foguk. 

vissza a kérdésekhez

A koronák anyaga implantációs fogpótlásokhoz

implantatum-fajtai-gyl

A koronák anyagáról részletes információkat honlapunk Kezelések rovatában lévő Koronák, hidak menüpontban talál.

Amennyiben Ön elégedett a rögzített fogpótlás formájával, színével és kényelmével, fogorvosa véglegesen beragasztja vagy csavarokkal rögzíti azt. Ezzel le is zárul a teljes folyamat. Ezután újra felhőtlenül mosolyoghat, ehet, ihat, mert ezzel az eljárással a rágóképességét is visszanyeri.

Kérjen konzultációs időpontot implantológus szakorvosunkhoz a +36 30 206 9532 telefonszámon! A konzultáció semmilyen elköteleződést nem von maga után. Ön részletes válaszokat kap az implantátumbeültetésről, hogy megtudja, miként szabadulhat meg attól a kellemetlen érzésétől, amit hiányzó fogai okoznak.

Jöjjön el hozzánk, és tapasztalja meg személyesen rendelőnk szolgáltatási színvonalát!

Szeretettel várjuk rendelőnkben!

vissza a kérdésekhez

Hidrogél expander: implantációja sikerének záloga, ha csontpótlásra is szüksége van

Amennyiben azt szeretné, hogy fogpótlása jól tartson, legalább egy implantátumra van szüksége. Az implantátum rendszerint egy fémből készült csavar, amely becsontosodik az Ön állcsontjába. A hiányzó fogak számától függően egy vagy több implantátumra van szükség, hogy a tényleges fogpótlást – koronát, hidat vagy protézist – rögzíteni lehessen. A hiányzó fogak helyén – amennyiben a hiány hosszabb ideig fennáll – az állcsont fokozatosan elsorvad.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő csont az implantátum beültetéséhez, a csontot először pótolni kell. Ez az úgynevezett augmentáció többféle módszerrel és anyaggal is történhet, például saját csont átültetésével vagy csontpótló anyagok felhasználásával. A csontpótlás előtt ajánljuk Önnek legmodernebb, fogászati hidrogél expander előkezelésünket, amelyről itt olvashat bővebben.

vissza a kérdésekhez
Fogászati hidrogél expander

Milyen implantátumokat használunk?

A világon több, mint 150 implantátumot gyártó cég van. Rendelőnkben csak a legnagyobb múltú, megbízható, nemzetközileg elismert és használt implantátumokat alkalmazunk. Ezek a gyártók elkötelezettek a folyamatos kutatás-fejlesztésben. Mindegyik titánból készül, de a felületi kiképzésükben és az anyagtörési garanciában különböznek. Ez a garancia nem tévesztendő össze a behelyezés garanciájával. Egy éven belül kieső implantátumot a garanciális feltételekben leírtak szerint cserélünk.

 • Camlog: gyártója a német-svájci Altatec GmbH, anyagtörési garancia: 10 év.
 • Nobel: gyártója a svéd-svájci Nobel Biocare, anyagtörési garancia: élethosszig tartó.

Pácienseink különböző szempontok figyelembe vételével választhatnak a fenti implantátumok közül, viszont bizonyos orvosi megfontolások alapján mi is teszünk javaslatot. 

Mindhárom implantátum típusra készíthetünk fém-kerámia, cirkon-kerámia és préskerámia koronákat és hidakat.

vissza a kérdésekhez

Ultramodern X-guide 3D dinamikus navigációs implantáció

Az X-guide dinamikus navigációs implantációs rendszer a fogászati implantátum behelyezésének ma ismert legpontosabb módja. Akárcsak egy GPS, lépésről lépésre navigálja az orvost az implantáció során.

Az X-guide 3D dinamikus navigációs implantációs rendszert már az Egyesült Államokban és a világ más részein is használják. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy immár a dél-alföldi régióban egyedülálló módon, Szegeden, a Dentha Ultramodern Fogászat és Implantológián is elérhető. Fogorvosaink előzetes fog CT alapján számítógépen megtervezik az implantátum pontos elhelyezkedését a csontban, figyelembe véve az anatómiai képleteket, a környező fogakat, a csontkínálatot és a megfelelő tengelyállást. Az optikai navigációs rendszer segít, hogy tized milliméter pontosan oda és olyan szögben rakják be az implantátumot, ahogyan azt megtervezték.

Bővebben ide kattintva olvashat az X-guide 3D dinamikus navigációs rendszerről. 

A kép forrása: www.nobelbiocare.com

vissza a kérdésekhez
Nobel W-guide 3D dinamikus navigációs implantációs rendszer
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x