Caret

Mikroszkópos gyökérkezelés

Tudta?

  • fogászatunk ultramodern mikroszkópja, a hajszálnál 15-ször vékonyabb, szabad szemmel láthatatlan csatornákat is láthatóvá teszi, még akkor is ha azok a CT felvételen nem látszódnak,
  • akár egyetlen alkalommal elvégezhető a teljes gyökérkezelés,
  • olyan fog kezelésére is alkalmas, melybe korábban beletört a gyökérkezelő eszköz, 
  • a hagyományos úton készített, sikertelen gyökérkezelések a mikroszkóp alatt korrigálhatók,
  • extrém nehéz esetekben is alkalmazható, amikor szabad szemmel nem kivitelezhető a gyökérkezelés, ezáltal még egy esélyt adunk a fog megmentésére,
  • kevesebb foganyagot kell feláldozni, ezáltal a fog kilátásai jelentősen javulnak,
  • a kezelések sikeressége a megszokott 40-60%-ról 90% felettire emelkedik!
     

 

vissza a kérdésekhez

A mikroszkóp mindent lát

Speciális fogászati mikroszkópunk alkalmazásával a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel hatékonyabban és pontosabban tudjuk elvégezni a gyökérkezeléseket. A legtöbb esetben szabad szemmel lehetetlen belátni a “kanyargó” gyökerek belsejébe a fogorvos a tapasztalataira és a megérzéseire alapoz. A nagyítás  lehetőséget ad arra, hogy a fogak egyéni anatómiájából adódó nehezebb esetek (görbült, beszűkült, nem látható gyökerek) megoldása könnyebbé váljon.

A felső nagyőrlő fogak például 94%-ban tartalmaznak 4 csatornát, ami legtöbbször csak nagyításban található meg, egyéb módszerrel nem. A mikroszkóppal elérhetővé vált a ráláthatóság akár a csatorna aljáig, ezáltal a csatorna megfelelően kitisztítható. 

Mikroszkóppal észlelhetővé válnak a repedések is, amelyek a fog megtarthatóságát befolyásolják.  Az esetek jelentős részében ilyenkor a fogeltávolítást kell választani a gyökérkezelés helyett, így elkerülhető egy eleve kudarcra ítélt gyökérkezelés.

Fogászatunk nagyfelbontású, csúcskategóriás Zeiss mikroszkópja segítségével véget vetettünk a “vakrepülés-alapú” kezeléseknek, mely következtében 90% fölé emeltük a sikeres gyökérkezelések arányát!

 

 

vissza a kérdésekhez

Hogyan történik a kezelés?

A gyökérkezelés a fog megtartását célzó beavatkozás. 

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés során az érzéstelenített és megfelelően izolált fogon a fogorvos a szuvasság eltávolítása után a rágófelszín felől úgynevezett hozzáférési nyílást hoz létre a fog keményszövetein, hogy el tudja érni a belül elhelyezkedő fertőzött szöveteket.

A fertőzött szövetek eltávolítása és a gyökércsatorna-rendszer tisztítása, a mikroszkópos kezeléshez kifejlesztett  kis méretű, hajlékony kézi, illetve gépi eszközökkel és fertőtlenítő oldatok segítségével mikroszkóp használata mellett történik.

A gyökércsatorna-rendszer fertőzöttségétől függően a beavatkozó orvos a kezelés végén gyógyszeres zárással vagy végleges gyökértöméssel látja el a fogat. A gyógyszeres zárással ellátott fogak a következő találkozás alkalmával válnak véglegesen gyökértömhetővé.

Korábban sikertelenül gyökérkezelt fogak újrakezelése során a beavatkozó fogorvos a régi gyökértömést kémiai oldószerrel és mechanikai úton egy ultra hajlékony gyökérkezelő eszköz segítségével eltávolítja. Ezt követően a gyökércsatornát a fent leírt módon fertőtleníti, megállítva a káros folyamatok továbbterjedését.

Ha ezzel elkészült, akkor az esettől függően azonnal vagy a következő vizitek alkalmával új gyökértöméssel látja el a fogat, hozzájárulva annak megtartásához.

Habár a szakszerűen elvégzett gyökérkezelések sikerrátája rendkívül magas, minthogy egyetlen orvosi beavatkozásnál sem – a gyökérkezelésnél sem garantálható a siker 100%-osan.

Írta: Dr. Benedek Kristóf

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása