Caret

Fogszabályozás

Szeretnénk segíteni Önnek, hogy könnyebben eligazodjon a különböző típusú fogszabályozók között. Célunk, hogy rendelőnkben minden generáció megtalálja a számára ideális fogszabályozási lehetőséget. Szülőként idejében gondoskodhat gyermeke fogainak szabályos fejlődéséről és szépségéről, felnőttkorban pedig bepótolhatja azt, amire gyermekkorában nem volt lehetősége.

Mi okozza fogaink szabálytalanságát?

Nem mindenki születik tökéletesen szabályos fogakkal. Noha a rendezetlen fogaknak több oka is lehet, sok esetben genetikai tényezőről van szó. Ezen a szabálytalanságon javíthatunk fogszabályozással.
 
Előfordul, hogy a fogak torlódását vagy szabálytalanságát valamilyen fizikai hatás eredményezi. A növekedés során az állandó igénybevétel arra ösztönzi a szervezetet, hogy megossza a terhelést a fogakon, ami a fogak szabálytalan elrendeződését okozhatja. Ez elsősorban a gyermekkora jellemző, így a szülőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a következőkre:

 • nyelvlökés: amennyiben gyermeke a nyelés közben a nyelvét a felső és az alsó fogak között tartja, akkor a fogak érintkezése nem tud kialakulni, és nyitott harapás alakul ki;
   
 • ujjszopás: ha gyermeke rendszeresen és hosszú ideig szopja ujjait, az érintett fogakat rendellenes állásba hozza.
   
 • cumi, cumisüveg: a metszőfogak terhelése miatt megváltozik a fogak elhelyezkedése, ami hosszútávon károsan befolyásolja a környező fogak helyzetét is.

A szabálytalanul kinövő vagy ki nem nőtt bölcsességfog is felelős lehet a fogak torlódásáért. A bölcsességfog folyamatosan nyomja a mellette lévő fogakat. Ettől a szájban nem marad elég hely a fogak számára, és fokozatosan torlódni kezdenek.

Ritkábban fül-orr-gégészeti problémák is okozhatják a szabálytalan fogak kialakulását. Az ilyen megbetegedéseknél a fül-orr-gégész szakorvos mellett érdemes egy fogszabályozó specialistát is meglátogatnia gyermekével, hogy sikeres megoldást kapjanak a problémára.

A szülők döntő szerepet játszanak abban, hogy felismerik a rendellenességet. Ha időben fogszabályozó szakorvoshoz fordulnak, megelőzhetik a komolyabb, felnőttkorban nehezebben kezelhető fogszabálytalanságok kialakulását.

vissza a kérdésekhez
fogszabályozó készülék

Milyen fogászati problémára nyújt segítséget a fogszabályozás?

A páciensek többsége esztétikai, korrekciós okokból fordul fogszabályozó szakorvoshoz. Kevesen tartják azonban szem előtt az egészségügyi okot, azt, hogy a nem szabályos fogak problémát okozhatnak egészséges fogainknál. A szabályozatlan fogak az egyenetlen terhelés miatt állkapocs-ízületi problémák kialakulását is okozhatják.

A fogszabályozás tehát biztonságos, kíméletes és hosszú távú megoldást nyújt a következő problémákra:

 • szabálytalan, illetve torlódott fogak;
 • nyitott, mély- és keresztharapás;
 • kiálló vagy bedőlő fogak;
 • ha a szükségesnél több foga nőtt;
 • ha a hiányzó fogak szabálytalanságot okoznak;
 • ha a fogágybetegségek szabálytalansághoz vezetnek;
 • állkapocs- vagy állkapocs-ízületi problémák;
 • esztétikai hiányosságok.

Fogszabályozóval egy-két év alatt vissza lehet állítani a fogakat, esztétikai és funkcionális szempontból egyaránt. A rögzülési (retenciós) időszak alatt megerősítjük az elért állapotot, nehogy visszarendeződjenek a fogak. Ezt a hatást különböző típusú fogszabályozó készülékekkel lehet elérni. Az Ön számára legmegfelelőbb megoldást az adott fogászati probléma jellege és az Ön elképzelései, lehetőségei határozzák meg.

vissza a kérdésekhez
Dr. Sáfrány-Fárk Árpád fogorvos, fogszabályozás

Fájdalmas-e a fogszabályozás?

A fogszabályozó készülék felhelyezése teljesen fájdalommentes: a megtisztított fogakra a fogszabályozó típusától függően rögzítő tappancsokat (ún. breketteket) ragasztunk fel. Ez az eljárás kb. fél óráig tart. Érzéstelenítőre nincs szükség, mert nem jár fájdalommal.

Miután a fogszabályozót felhelyeztük, az elkezdi a megfelelő helyzetbe igazítani a fogakat. Ekkor érezhetünk egyfajta húzást, ami kellemetlen lehet egy darabig.

Ezt a húzó érzést és a vele való étkezést is meg kell szokni − érdemes ebben a periódusban a nehezen rágható ételeket kerülni. A páciensek döntő többségénél ez az érzés két-három nap alatt teljesen elmúlik minden igazítás után.

A fogszabályozási folyamat végén a fogszabályozót könnyen, gyorsan és nyom nélkül távolítjuk el a fogakról.

vissza a kérdésekhez
fogszabályozós lány

A fogszabályozó beszédre gyakorolt hatása

A fogszabályozó a megszokási periódust követően semmilyen hatással nincs a beszédkészségünkre.

Érzékenyebb páciensek a fogszabályozó felhelyezésekor 1-2 napig érezhetnek apró változást a beszédkészségükben, de ez ritka, és miután megszokták, teljesen eltűnik.

vissza a kérdésekhez

Felnőtt-fogszabályozás

Sokaknak nem adatott meg, hogy gyermekkorukban gondoskodjanak fogaik szabályozásáról. Felnőttként azonban igényük van a szép fogsorra, vagy szükségük van rá fogászati problémájuk miatt.

A fogorvostudomány az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül, és megjelentek olyan, új fogszabályozó megoldások, amelyeket kifejezetten a felnőttkori fogszabályozásra fejlesztettek ki. Ezenkívül olyan láthatatlan fogszabályozó technológiák is vannak, amelyeket azok is szívesen választanak, akik a fogszabályozó látványa miatt nem szerettek volna belefogni fogaik szabályozásába.

Vannak, akik munkájuk miatt vonakodtak a látható megoldást választani, például a sportolók, színészek, politikusok, zenészek, énekesek, művészek vagy médiaszereplők.

A Dentha rendelője kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden kezelés pontosan érthető és anyagilag kiszámítható legyen. A személyes konzultáción a fogszabályozó szakorvos megvizsgálja Önt, majd közösen megkeresik a legjobb fogszabályozó megoldást. Érdemes erre a konzultációra időt szánnia, mert a fogszabályozás egy életre szóló megoldás, megalapozott döntést pedig csak abban az esetben hozhat, ha minden információ a birtokában van.

vissza a kérdésekhez
nő fogszabályozóval

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

Egy átlagos fogszabályozás időtartama másfél év.

A pontos időtartam négy dologtól függ:

 • a rendellenesség súlyosságától,
 • a fogszabályozó típusától,
 • a páciens életkorától,
 • a kontrollok gyakoriságától.

A fogszabályozási periódust az úgynevezett retenciós időszak követi, ami általában egy évig tart.

Célja, hogy a szabályozott fogak ne rendeződjenek vissza.

Első hallásra ez az időtartam soknak tűnhet, de a visszajelzések alapján könnyű megszokni az éjszakai készülékeket, így a hosszúnak tűnő hónapok hamar elmúlnak.

A végeredmény pedig egy életre szól.

vissza a kérdésekhez
fiú fogszabályozóval

Mi történik az első fogszabályozó konzultáció alkalmával?

 • Az első konzultációkor a doktor úrral feltérképezik az Ön szükségletei és igényei szerinti lehetőségeket. 
 • Amennyiben pontos és részletes tervet szeretne látni az Ön előtt álló időszakról, két röntgenfelvételt készítünk. Egy speciális, ún. teleröntgen-felvétel készül, amely pontos képet ad az állcsontok helyzetéről, és egy panorámaröntgen, amelyen feltérképezzük a fogak helyzetét, és jelenlegi állapotát. 
 • Lenyomatokat veszünk, amelyek további segítséget nyújtanak a mérésekhez. 
 • Ezután fotók készülnek az arcáról, hogy segítségükkel a fogszabályozó orvos meghatározhassa az Ön arcformájához illő fogszabályozó típusát. 
 • Alapos tervezési folyamat során fogorvosa megtervezi az Ön személyre szabott fogszabályozóját.
vissza a kérdésekhez
fogszabályozós lány

Hogyan történik a fogszabályozás a Dentha rendelőjében?

A második konzultáció alkalmával összefoglaljuk a tervezés eredményét. Ez alapján megbeszélik, melyik a legkedvezőbb megoldás Önnek. A kezelési tervben ezt a végleges döntést rögzítik.

 • Melyik fogszabályozó típus ideális az Ön problémájára?
 • Mikor kezdődhet el a fogszabályozás?
 • Mennyi idő alatt érik el a megtervezett eredményeket?
 • Hány alkalommal kell majd visszajönnie a rendelőbe igazításra?
 • Milyen retenciós készülékre lesz szüksége, miután leveheti a fogszabályozót?
 • Milyen speciális szájhigiéniai eljárásokat kell betartania a fogszabályozás ideje alatt?
 • Mennyibe fog kerülni Önnek a teljes folyamat?

Ha elöntötte, hogy szabályoztatja fogait, akkor a fogak higiéniai előkészítését követően felhelyezzük az Ön fogszabályozóját, és elkezdődik a folyamat. A felhelyezés fájdalommentes. A fogszabályozót (készüléktől függően) általában havonta ellenőrzi és igazítja. Az első igazítás időpontját már a felhelyezéskor megbeszélik.

vissza a kérdésekhez
Fogszabályozás a Dentha rendelőjében

Személyre szabott megoldás

Rendelőnkben arra törekszünk, hogy a szakmai szempontok mellett az Ön igényei is érvényesüljenek a fogszabályozáskor:

 • Mit szeretne, hogyan nézzenek ki fogai fogszabályzás után?
 • Milyen típusú fogszabályzót szeretne hordani?
 • Milyen anyagi lehetőségei vannak a fogszabályozásra?
 • Van-e olyan esemény a közeljövőben, amelyet befolyásolhat a fogszabályozás?
 • Mi az ideális időbeosztás az Ön számára a fogszabályozó felhelyezésére és az aktiválásokra?
vissza a kérdésekhez
fogszabályozás

Milyen készüléktípusok közül választhat?

A fogszabályozók technológia szempontból három fő kategóriába sorolhatóak:

A kivehető készülék
Ezt minimum napi 14 órát kell viselni, azaz délután, este és éjszaka is. Rendszeres ellenőrzést igényel. A gyermekek számára széles színválasztékkal tesszük kedvesebbé a készülékeket, hiszen ez elsősorban nekik szól.

A rögzített készülék
Ezt a fogakra rögzítjük, és intelligens visszarugózási képességű drótokkal irányítjuk a fogak mozgását. A hagyományos fém fogszabályozó mellett léteznek esztétikus porcelán és nyelv felől beragasztott, láthatatlan változatok is.

Mikroimplantátumok
A fogszabályozót mikroimplantátumokkal rögzítik: ezek fix elemként segítik a fogak mozgatását. A rögzített fogszabályozóval együtt használják, vagy részleges fogszabályozásnál akár önálló fogszabályozási elemként is alkalmazzák (pl. foghiány helyére vagy kiemelkedett fog visszanyomására). A kívánt eredmény elérése után a mikroimplantátumot eltávolítjuk.

Rögzített fogszabályozó készülékek
Ezeket a készülékeket tappancsokkal rögzítjük a fogakhoz, így a fogszabályozás teljes időtartama alatt fent maradnak. Alkotóelemei a tappancsok (brekettek), a gyűrűk vagy tubusok és az ívek. A brekettek készülhetnek fémből, porcelánból vagy ezek kombinációjából.

Önligírozó fogszabályozó készülékek
A hagyományos eljárás során breketteket és gumigyűrűket használnak. Ezek rögzítik a drótívet a breketten. Ezt hívják ligírozásnak. Egy idő elteltével a gumik megmerevednek, és minden kezelés alkalmával cserélni kell őket. Bizonyos ételek hatására el is színeződhetnek.

Ezzel szemben az önligírozó fogszabályozó készülék esetén nincs szükség gumikarikákra. A tappancsba beépített zárak rögzítik a drótíveket a fogakhoz. Kisebb súrlódással és gyengédebben vezetik a fogakat az ideális helyzetbe. Ez a készülék elegánsabb és könnyebben tisztítható, ráadásul a kívánt eredmény gyorsabban elérhető, mint a hagyományos módszerekkel. Az önligírozó fogszabályzók között is van fém illetve esztétikus, porcelán megoldás.

A QuicKlear egy olyan önzáró kerámiabrekett, amelyet kényelmesen, mosolyogva viselhet. Rövidebb idő alatt érik el vele a kívánt eredményt. A fogszínű brekett kiemelkedően esztétikus, így sokan választják.

Az önligírozó fogszabályozók harmadik típusa a nyelv felőli változat, ezért láthatatlan. Az In-Ovation L®MTM tappancsok áttörést jelentenek a láthatatlan fogszabályozásban. Azoknak ajánljuk, akiknek nagyon fontos az esztétika, és fogaik csak kis korrigálásra szorulnak. Az önligírozó brekettek néhány hónap alatt megoldják az elülső fogak területén kialakult kisebb torlódásokat úgy, hogy azokat elég az alsó- és a felső-középső 6 fogra felragasztani.

fogszab-innovation

Láthatatlan fogszabályozó készülékek
A fogszabályozás csúcsát jelenti az Incognito, láthatatlan fogszabályozó rendszer, amelyet a 3M Unitek dolgozott ki. Ez a készülék tökéletesen láthatatlan a külső szemlélő számára, hiszen a fogak nyelv felőli oldalára ragasztjuk. Ez stabil és tartós megoldás azok számára, akik felnőttkorban szánják rá magukat a fogszabályozásra. E láthatatlan fogszabályozó rendszer minden eleme teljes mértékben személyre szabott. Ez a precíz számítógépes tervezésnek és a számítógépes kivitelezésnek köszönhető. Az Incognitonál is kell egy megszokási időre számítani.

A fent felsorolt lehetőségek csak egy részét képezik annak a széles megoldási palettának, amellyel az Ön fogai is szépek és szabályosak lehetnek. A sok megoldás közül nem könnyű választani, és mi szeretnénk ebben segíteni. Látogasson el Szeged belvárosában található rendelőnkbe, és ismerkedjen meg fogszabályozó szakorvosunkkal, aki segít megtalálni az Ön számára a legideálisabb megoldást!

vissza a kérdésekhez
fogszabalyzas-Ancsin Gábor
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x