Caret

Fogkő-eltávolítás

A fogászati problémákat a legegyszerűbben úgy kerülheti el, ha gondosan ápolja fogait, és rendszeresen felkeresi fogorvosát. Ha az ellenőrzések között nem telik el több mint fél év, akkor komolyabb fogászati problémák kialakulására kicsi az esély, hiszen fogorvosa folyamatosan figyeli fogainak egészségi állapotát. A rendszeres fogászati ellenőrzéseket érdemes összekötni egy szájhigiéniai kezeléssel. Ez nem csak esztétikai szempontból újítja meg fogait, de megóvja Önt számtalan egyéb fogbetegségtől is.

A hagyományos fogkőeltávolítási eljárásokkal szemben az EMS professzionális dentálhigiéniás készülék nem csupán a szemmel jól látható sárgás-fehér színű, a fogfelszínhez erősen tapadó fogkövet képes eltávolítani, hanem a szabad szemmel nem látható, fehér, vagy áttetsző színű biofilmet, vagyis a lepedéket is eltávolítja. Ezt nevezik irányított biofilm terápiának, angolul GBT.

Mit jelent a plakk?

A plakk a fogak felszínén kialakuló vékony filmszerű lepedék, amelyet- baktériumok képeznek. A plakk egy olyan réteg, amelynek képződése az étkezéssel szinte törvényszerűen együtt jár. Az, hogy ez mennyire tud megtapadni a fogain, nagyban függ az Ön szájflórájától és fogmosási szokásaitól. Ez a lerakódás csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a fogakról, de sajnos így sem teljesen.

A plakk sokszor szemmel is látható, és előfordul, hogy nemcsak a fogak felszínén tapad meg, hanem az íny alá is behúzódik. A plakkok halmozódásával, rétegződésével és a nyálból kalcium beépülésével alakul ki a fogkő, melyben különféle baktériumok telepszenek meg, és gyulladásos anyagokat termelnek, így károsítva az ínyt, később pedig a fogágyat. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra, azonban idővel vagy egyes betegségek hatására ez az állapot változhat: rés keletkezhet a fog és az íny között. Az ide bekerülő plakk azután gyulladást okozhat.

A félévente elvégzendő szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód fontos eleme. Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06/30/206-9532 telefonszámon! Várjuk Önt szeretettel!

vissza a kérdésekhez
lány szép mosoly

Hogyan keletkeznek az elszíneződések?

Bizonyos élelmiszerek és italok a felhalmozódott plakkok által elszínezik a fogakat, és sárgás-barnás réteget képeznek rajtuk.

Ez a réteg még a legkörültekintőbb otthoni fogápolással sem távolítható el.

Az elszíneződéseket a következők okozhatják:

 • dohányzás;
 • tannintartalmú italok (kávé, tea, kóla és vörösbor) fogyasztása;
 • bogyókból készült szörpök;
 • szójaszósz;
 • egyes szájöblítő szerek hatóanyagai.

A félévenkénti szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód egyik fontos eleme.

Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon! Várjuk Önt szeretettel!

vissza a kérdésekhez
fogágy, fogíny

Mit kell tudni a fogkőről?

A fogkő felhalmozódott és meszesedett plakk. A fogkő káros a fogaknak és az ínynek, mert idővel fogszuvasodást és ínygyulladást okoz. Az íny ezáltal elveszíti egészséges, rózsaszínű színét, és duzzadttá, vörösessé válik. Jellemző tünete a fogmosáskori vagy spontán ínyvérzés. Szélsőséges esetben (vagy ha Ön hajlamos erre) – fogágybetegséget okozhat.

Ha nem távolíttatja el rendszeresen fogköveit, és ínye folyamatosan gyulladt, akkor az íny elkezd visszahúzódni, majd elvékonyodik és elsorvad. A gyulladás a gyökerek mentén fokozatosan átterjed az állkapocscsontokra, aminek súlyos következményei lehetnek:

 • fogai meglazulhatnak;
 • fogai elvándorolhatnak;
 • fogai érzékennyé válnak kopogtatásra, hidegre vagy melegre;
 • fogai kihullanak.

A lerakódásokat, az elszíneződéseket, illetve a fogkövet sem lehet eltávolítani otthoni módszerekkel. Ha félévente eljön rendelőnkbe, és eltávolíttatja fogairól a lerakódásokat, az elszíneződéseket és a fogkövet, megóvhatja fogai egészségét. Ez egy 30-40 perces fájdalommentes szájhigiéniai kezelés, amit dentálhigiénikus vagy fogorvos végez. Olykor egy alapos dentálhigiéniai kezelés, amelytől fogai visszanyerik természetes színüket, felér egy fogfehérítéssel.

Komplex szájhigiéniai kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon tud bejelentkezni a Dentha rendelőjébe.

vissza a kérdésekhez

Mit jelent a biofilm?

A biofilm – más néven dentális plakk vagy lepedék – szabad szemmel nem látható réteg a fogakon, implantátumokon, fogpótlásokon, fogszabályozó készülékeken. A biofilmet sokféle baktériumtörzs képezi, amelyek között vannak a szervezetre semleges hatású mikroorganizmusok, de fogszuvasodásra vagy fogágybetegségre hajlamosító baktériumok is.

Nagyon fontos a biofilm eltávolítása, hiszen folyamatos érése során egyre nagyobb mennyiségben megjelennek a fogszuvasodásra, fogínygyulladásra, fogágygyulladásra és az implantátum körüli gyulladásra hajlamosító baktérium törzsek. A biofilm rendszeres eltávolításával jelentősen megnövelhetjük fogaink, fogpótlásaink és implantátumaink életét.

Rendelőnkben új szolgáltatásként az EMS svájci cég Airflow Prophylaxis Master készülékével irányított biofilm eltávolítást végzünk (GBT). A rendszer speciális jelző festékével láthatóvá tesszük a fogazaton lévő biofilmet, így hatékonyabbá válik annak eltávolítása is. A festés során különböző színmélységek arra utalnak, hogy milyen régi a lepedék, fiatal vagy öreg biofilmről van szó. A kezeléssel nem csak a festéket, hanem vele együtt a biofilmet is eltávolítjuk.

vissza a kérdésekhez

Több, mint egy fogkő-eltávolítás

Az EMS Airflow Prophylaxis Master készülékkel végezhető a legmodernebb szájhigiéniás kezelés. Ez egy komplex dentálhigiéniás rendszer, aminek segítségével eltávolítjuk a fogkövet, az elszíneződéseket és a lepedéket (biofilmet), valamint polírozzuk és fehérebbé* tesszük a fogait, mindezt szinte fájdalommentesen. A beavatkozás kíméletes és precíz, segítségével nem sérül a fogzománc, és mindenhonnan eltűnik a fogkő.

A hagyományos fogkő-eltávolítás gyakran fájdalommal jár, és alkalmazásával a plakk mentesség elérése kisebb arányban lehetséges.

*nem helyettesíti a fogfehérítést

vissza a kérdésekhez

Melyek az Airflow Prophylaxis Master készülékkel végzett komplex és irányított biofilmterápia (GBT) lépései?

 1. Szájvizsgálat és állapotfelmérés: a dentálhigiénikus átvizsgálja és felméri a fogak, a fogpótlások, a szájnyálkahártya és az íny állapotát.
 2. Lepedékfestés: a fogakat plakkfestő anyaggal megszínezzük.
 3. Fogmosás-oktatás, motiválás: dentálhigiénikusunk feltárja, szemmel láthatóvá teszi Önnek azokat a területeket, amelyeken plakk (biofilm) vagy fogkő képződött. Megmutatja azokat a kritikus helyeket, amelyeknek tisztítására az eddiginél is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk. Segítségével a páciens elsajátítja a helyes fogmosási technikát.
 4. Airflow: nagy nyomású levegő, víz, nagyon finom eritritol-klórhexidin por- és anyagszemcsék elegyével eltávolítjuk az íny felett és az íny alatt a biofilmet (lepedéket), a kávé, a dohányzás, a színes ételek okozta elszíneződéseket és a legfrissebb fogkő-réteget. Ez kombináció nem csak fizikailag tisztíja a fog felületét, hanem a klórhexidinnek köszönhetően fertőtlenít, valamint a baktériumok elpusztításában is fontos szerepet játszik.
 5. Perioflow: szükség esetén egy másik fúvóka segítségével mélyebbre megyünk, és kitisztítjuk az íny alatt keletkezett tasakokat (ezt nem minden páciensnél kell alkalmazni).
 6. Ultrahangos fogkő-eltávolítás: az Airflow használata után eltávolítjuk az íny alatti és feletti fogkövet. Ehhez a PIEZON NO PAIN PS eszközt használjuk, ami szinte teljesen fájdalommentes. Ez csak a fogkővel érintkezve, kíméletesen és az ép fogfelszín érintése nélkül fejti ki a hatását.
 7. Ellenőrzés: a lepedék és a fogkő eltávolítása után dentálhigiénikusunk átvizsgálja a teljes fogazatot. Ilyenkor felfedezhetők olyan szuvasságok, amelyek a fogkő miatt eddig nem látszottak.
 8. Visszahívás: az egészséges szájhigiéné fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres lepedék- és fogkő-eltávolítás. Dentálhigiénikus kolléganőnk javaslatot tesz Önnek, hogy milyen gyakorisággal érdemes ezt a kezelést megismételni, valamint a több lépcsőből álló kezelés melyik részére kell nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve akár egy hónap elteltével megismételni.
vissza a kérdésekhez
EMS biofilmterápia fogkő-eltávolításhoz

Miért válassza az EMS készülékkel végzett irányított biofilmterápiát (Guided Biofilm Therapy = GBT)?

 • Nincs több félelem a fájdalomtól, és nincs több diszkomfort-érzet.
 • Maximális tisztaság érhető el egy gyengédebb technológia alkalmazásával.
 • A plakkfestés miatt a lepedék (biofilm) és a fogkő kiterjedése láthatóvá válik.
 • Rendszeres alkalmazása csökkenti a fogszuvasodás, a fogágy- és fogínygyulladás kockázatát.
 • Forradalmi megoldás egy jobb szájhigiénéért.
 • Egészséges szájüreg = egészségesebb páciens.
 • A készülék ultrahangos része kíméletesebb a fogak felszínén és a lágy szöveteknél, mint a régi ultrahangos készülék. Minimál invazív ellátást biztosít a gyökércementtel szemben. A dinamikus energiabeállítással jobban egyénre szabható a kezelés.
 • Alkalmazásával felfedezhetők a kialakulóban lévő fogszuvasodások.
 • Fognyaki kopás esetén is csak minimális fájdalomérzettel jár.
 • Gyengéden tisztítja az implantátumokat és a fogpótlásokat.
 • 9 mm-ig mély tasakok tisztítására is alkalmas, ezért segítségével akár a fogágyműtét (kürett) is elkerülhető.
 • Az EMS készülékkel a fogszabályozó készülék rögzítő elemei és a fogszabályozás után felkerült fenntartó készülékek (retainerek) körüli, fogkefével nehezen megközelíthető területek is tökéletesen tisztíthatók.
 • Nemcsak a nyálkahártya, de a nyelv tiszítására is alkalmas.
 • A legerősebb színezőanyagok (dohány, kávé, fekete tea) okozta elszíneződés eltávolítására is alkalmas.
vissza a kérdésekhez
EMS GBT fogkő-eltávolítás

Kinek és milyen esetekben ajánljuk a legmodernebb Airflow Profylaxis Master szájhigiénés kezelést (GBT)?

 • mindenkinek, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, aki szeretné megőrizni a fogai egészségét
 • fogakon és fogak között
 • fogpótlásokon
 • fogszabályozós készüléket viselő pácienseknek
 • nyelv és szájpadlás tisztítására
 • krónikus fogágy-gyulladásban szenvedőknek
 • fognyaki kopások esetén
 • implantátumok körül
 • fogfehérítés előtt
 • tejfogak esetén
vissza a kérdésekhez

Páciensünk véleménye az EMS biofilmterápiáról

„A hagyományos fogkő-eltávolítástól mindig tartottam kicsit, volt, hogy az régi fajta ultrahangos fogkőeltávolító készülék fájdalmat okozott. Az EMS Irányított Biofilmterápia során fájdalmat nem tapasztaltam, csak a homokfúvó levegőárama hűtötte a fogaimat. Így összességében sokkal kevésbé éltem át stresszt és diszkomfort-érzést, mint korábban. Az új eljárás másik előnye számomra a plakkfestés. Nagyon figyelemfelhívó volt saját szememmel látni, hogy mely területeken kellene a fogmosást fejlesztenem.”

vissza a kérdésekhez

Mi történik a hagyományos dentálhigiéniai kezelés alatt?

 1. A fogorvos vagy a dentálhigiénikus először alaposan megvizsgálja fogait, hogy átfogó képet kaphasson jelenlegi állapotukról és fogkövesedéséről.
   
 2. Ezután egy ultrahangos készülékkel, a depurátorral eltávolítja fogköveit és elszíneződéseit. A készülék rezgőmozgást végez, és a hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. Ettől a fogkő szétesik és lepattan a fogakról. Mivel a készülék kíméletesen mozog, a fogzománcban semmilyen károsodást nem okoz.
   
 3. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás után polírozó pasztával, speciális kefékkel és gumiharangokkal polírozzuk simára a fogfelszínt. Ezzel megakadályozzuk a lepedék újbóli megtapadását. Ettől fogai csillogóvá, élettel telivé válnak.
   
 4. Professzionális szájhigiéniai kezelésünkkor az AirBrush sófúvás egészíti ki az előbbieket. Fogaira víz- és rendkívül finom sókeveréket porlaszt nagy nyomással a készülék. Ez a finom anyag még a nehezen tisztítható fogközökbe is bejut, és kíméletesen távolítja el az elszíneződéseket.
   
 5. A dentálhigiéniai kezeléskor részletes ismertetést kap a helyes otthoni fogápolásról, és arról, mit tehet annak érdekében, hogy a lepedék minél nehezebben telepedjen meg a fogain:
 • milyen a megfelelő fogkefe;
 • milyen a helyes fogmosási technika;
 • hogyan használja a fogselymet;
 • kell-e fogköztisztító kefét használni;
 • miért érdemes nyelvtisztítót is bevetni;
 • milyen sűrűn használjunk szájvizet?

Miért érdemes rendszeresen részt vennie a szájhigiéniai kezelésen?

 • Megóvja fogai egészségét.
 • Megakadályozza a fájdalommal járó fogbetegségek kialakulását.
 • Itt gyakorlati tanácsokat kap a hatékony otthoni fogápolásról.

A félévenkénti szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód fontos eleme. Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon! Várjuk Ön szeretettel!

vissza a kérdésekhez
fogkő-eltávolítás
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x