Caret

Fogkő-eltávolítás

A fogászati problémákat a legegyszerűbben úgy kerülheti el, ha gondosan ápolja fogait, és rendszeresen felkeresi fogorvosát. Ha az ellenőrzések között nem telik el több mint fél év, akkor komolyabb fogászati problémák kialakulására kicsi az esély, hiszen fogorvosa folyamatosan figyeli fogainak egészségi állapotát. A rendszeres fogászati ellenőrzéseket érdemes összekötni egy szájhigiéniai kezeléssel. Ez nem csak esztétikai szempontból újítja meg fogait, de megóvja Önt számtalan egyéb fogbetegségtől is.

Mit jelent a plakk?

A plakk a fogak felszínén kialakuló vékony filmszerű lepedék, amelyet- baktériumok képeznek. A plakk egy olyan réteg, amelynek képződése az étkezéssel szinte törvényszerűen együtt jár. Az, hogy ez mennyire tud megtapadni a fogain, nagyban függ az Ön szájflórájától és fogmosási szokásaitól. Ez a lerakódás csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a fogakról, de sajnos így sem teljesen.

A plakk sokszor szemmel is látható, és előfordul, hogy nemcsak a fogak felszínén tapad meg, hanem az íny alá is behúzódik. A plakkok halmozódásával, rétegződésével és a nyálból kalcium beépülésével alakul ki a fogkő, melyben különféle baktériumok telepszenek meg, és gyulladásos anyagokat termelnek, így károsítva az ínyt, később pedig a fogágyat. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra, azonban idővel vagy egyes betegségek hatására ez az állapot változhat: rés keletkezhet a fog és az íny között. Az ide bekerülő plakk azután gyulladást okozhat.

A félévente elvégzendő szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód fontos eleme. Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06/30/206-9532 telefonszámon! Várjuk Önt szeretettel!

vissza a kérdésekhez
lány szép mosoly

Hogyan keletkeznek az elszíneződések?

Bizonyos élelmiszerek és italok a felhalmozódott plakkok által elszínezik a fogakat, és sárgás-barnás réteget képeznek rajtuk.

Ez a réteg még a legkörültekintőbb otthoni fogápolással sem távolítható el.

Az elszíneződéseket a következők okozhatják:

 • dohányzás;
 • tannintartalmú italok (kávé, tea, kóla és vörösbor) fogyasztása;
 • bogyókból készült szörpök;
 • szójaszósz;
 • egyes szájöblítő szerek hatóanyagai.

A félévenkénti szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód egyik fontos eleme.

Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon! Várjuk Önt szeretettel!

vissza a kérdésekhez
fogágy, fogíny

Mit kell tudni a fogkőről?

A fogkő felhalmozódott és meszesedett plakk. A fogkő káros a fogaknak és az ínynek, mert idővel fogszuvasodást és ínygyulladást okoz. Az íny ezáltal elveszíti egészséges, rózsaszínű színét, és duzzadttá, vörösessé válik. Jellemző tünete a fogmosáskori vagy spontán ínyvérzés. Szélsőséges esetben (vagy ha Ön hajlamos erre) – fogágybetegséget okozhat.

Ha nem távolíttatja el rendszeresen fogköveit, és ínye folyamatosan gyulladt, akkor az íny elkezd visszahúzódni, majd elvékonyodik és elsorvad. A gyulladás a gyökerek mentén fokozatosan átterjed az állkapocscsontokra, aminek súlyos következményei lehetnek:

 • fogai meglazulhatnak;
 • fogai elvándorolhatnak;
 • fogai érzékennyé válnak kopogtatásra, hidegre vagy melegre;
 • fogai kihullanak.

A lerakódásokat, az elszíneződéseket, illetve a fogkövet sem lehet eltávolítani otthoni módszerekkel. Ha félévente eljön rendelőnkbe, és eltávolíttatja fogairól a lerakódásokat, az elszíneződéseket és a fogkövet, megóvhatja fogai egészségét. Ez egy 30-40 perces fájdalommentes szájhigiéniai kezelés, amit dentálhigiénikus vagy fogorvos végez. Olykor egy alapos dentálhigiéniai kezelés, amelytől fogai visszanyerik természetes színüket, felér egy fogfehérítéssel.

Komplex szájhigiéniai kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon tud bejelentkezni a Dentha rendelőjébe.

vissza a kérdésekhez
gyökérkezelt fog

Mi történik a dentálhigiéniai kezelés alatt?

 1. A fogorvos vagy a dentálhigiénikus először alaposan megvizsgálja fogait, hogy átfogó képet kaphasson jelenlegi állapotukról és fogkövesedéséről.
   
 2. Ezután egy ultrahangos készülékkel, a depurátorral eltávolítja fogköveit és elszíneződéseit. A készülék rezgőmozgást végez, és a hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. Ettől a fogkő szétesik és lepattan a fogakról. Mivel a készülék kíméletesen mozog, a fogzománcban semmilyen károsodást nem okoz.
   
 3. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás után polírozó pasztával, speciális kefékkel és gumiharangokkal polírozzuk simára a fogfelszínt. Ezzel megakadályozzuk a lepedék újbóli megtapadását. Ettől fogai csillogóvá, élettel telivé válnak.
   
 4. Professzionális szájhigiéniai kezelésünkkor az AirBrush sófúvás egészíti ki az előbbieket. Fogaira víz- és rendkívül finom sókeveréket porlaszt nagy nyomással a készülék. Ez a finom anyag még a nehezen tisztítható fogközökbe is bejut, és kíméletesen távolítja el az elszíneződéseket.
   
 5. A dentálhigiéniai kezeléskor részletes ismertetést kap a helyes otthoni fogápolásról, és arról, mit tehet annak érdekében, hogy a lepedék minél nehezebben telepedjen meg a fogain:
 • milyen a megfelelő fogkefe;
 • milyen a helyes fogmosási technika;
 • hogyan használja a fogselymet;
 • kell-e fogköztisztító kefét használni;
 • miért érdemes nyelvtisztítót is bevetni;
 • milyen sűrűn használjunk szájvizet?

Miért érdemes rendszeresen részt vennie a szájhigiéniai kezelésen?

 • Megóvja fogai egészségét.
 • Megakadályozza a fájdalommal járó fogbetegségek kialakulását.
 • Itt gyakorlati tanácsokat kap a hatékony otthoni fogápolásról.

A félévenkénti szájhigiénia kezelés az egészségtudatos életmód fontos eleme. Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy komplex szájhigiénia kezelésre a 06 30 206 9532 telefonszámon! Várjuk Ön szeretettel!

vissza a kérdésekhez
fogkő-eltávolítás
Bejelentkezés


Röntgen csatolása