Caret

Fogágy, fogíny

A fogágybetegség vagy más néven fogínysorvadás alattomos fogbetegség. Sok esetben nem is vesszük észre, hogy minket is érint. Az apró jeleknek, mint például a fogínyvérzés, nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget. Ezek azonban figyelmeztető jelek, hogy fogainkkal valami nincs rendben. Ebben a fejezetben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy felismerje ezeket az intő jeleket. Így még időben tud fogorvoshoz fordulni, hogy megőrizhesse fogait.

Hogyan ismerheti fel a fogínysorvadását?

Fogínysorvadásra utaló jelek:

Ha ezeket a tüneteket felismeri, érdemes a lehető legrövidebb időn belül keresnie egy fogágybetegségek kezelésében jártas szakorvost, vagy más néven parodontológust.

vissza a kérdésekhez
fogágybetegség

Mit jelent a fogínysorvadás vagy a fogágybetegség?

Étkezéskor fogaink felületén egy vékony filmszerű réteg képződik, amelyet plakknak nevezünk. Itt telepednek meg a szájban elszaporodó baktériumok.

Ha nem tisztítjuk elég alaposan fogainkat és a fogak közötti réseket, ez a plakkréteg idővel megkeményedik, és kialakul a fogkő. A fogkőben lévő baktériumok hatására az íny begyullad.

A gyulladás során az íny megduzzad és eltávolodik a fogfelszíntől, amivel szabad utat enged a baktériumoknak. A kórokozók behatolnak a fog és az íny közé, amik gyulladást okoznak.

Ettől a fogat körülvevő szövetek elpusztulnak, és úgynevezett tasakot hoznak létre. Ezzel kialakul a fogínysorvadás, és kellemetlen kísérő tünete, a szájszag.

Ilyenkor parodontológus szakorvoshoz kell fordulni, hogy ez a gyulladás ne terjedjen át az állkapocs csontszövetére is. Különben a fog tartószerkezete meggyengül, a fogak kilazulnak, elmozdulnak a helyükről vagy ki is eshetnek.

vissza a kérdésekhez
all-on-4

Mi okozza a fogágybetegségek kialakulását?

Négy tényező befolyásolhatja a fogágybetegségek kialakulását:

 1. Örökletes tényezők: a fogágy természetes védekező mechanizmusa idővel csökken, ezért nem tud ellenállni bizonyos gyulladást előidéző baktériumoknak. Az örökletes tényezőket befolyásolni nem tudjuk, de fokozott szájhigiéniával és rendszeres, félévenkénti parodontológiai vizsgálattal megelőzhetjük a komolyabb következmények kialakulását.
   
 2. Szerzett okok: a fokozatosan kialakuló és kezeletlen fogkőre rengeteg olyan baktérium tapad, amelyek krónikus gyulladásokat okoznak. A fogkövek rendszeres eltávolításával ennek kockázata szinte teljesen elkerülhető. Félévente egy félórás, fájdalommentes kezeléssel megelőzhetjük a súlyosabb következményeket.
   
 3. Irritáló tényezők: a rosszul illeszkedő tömések és fogpótlások folyamatos irritációt okozhatnak, másrészt szabad utat engednek a baktériumoknak a fog és az íny között. Ilyenkor le kell cseréltetni a régi, nem jól záró töméseinket és fogpótlásainkat, hogy csökkentsük a fogágybetegségek kialakulásának lehetőségét.
   
 4. Környezeti tényezők: számos gyógyszer és vegyszer károsíthatja a fogágyat. Ezek közé tartoznak bizonyos szívgyógyszerek, az epilepszia kezelésére alkalmazott készítmények, a háttérsugárzás fokozódása vagy a zöldségeken és gyümölcsökön maradó vegyszerek. A dohányzás és a cukorbetegség szintén elősegíthetik a fogágybetegségek kialakulását.
vissza a kérdésekhez
fogínysorvadás-fiatal lány

Milyen következményei lehetnek az elhanyagolt fogágybetegségnek?

A fogágybetegség következményei nemcsak a fogainkra jelentenek egészségügyi kockázatot, hanem szervezetünkre is.

Nemzetközi kutatások szerint egyértelmű összefüggés van a fogágybetegséget okozó baktériumok toxinjainak érfalkárosító hatása, valamint a szívinfarktus, a stroke, és a koraszülések között.

Ezek a kockázatok megelőzhetőek.

A fogágybetegségek területén különös jelentősége van az egészségtudatosságnak és az otthoni szájhigiéniának.

Természetesen életmódunk, rossz szokásaink (pl. dohányzás) és étkezési kultúránk is nagyban hozzájárulnak a probléma kialakulásához.

vissza a kérdésekhez
fogágybetegség kezelése Szegeden

Hogyan kezelhető a fogágybetegség vagy a fogínysorvadás?

Ha a fogágybetegséget időben felismerjük, a folyamat visszafordítható, súlyosabb esetekben megállítható és kezelhető. A kialakult fogágybetegséget többféle módon lehet sikeresen kezelni.

1. Rendszeres dentálhigiéniai kezelés: mivel a fogágybetegség kialakulásáért sokszor a fogkő a felelős, ezért azt el kell távolítani. Így hatékonyan meg tudjuk előzni a betegség kialakulását. A szájhigiéniai kezelés során egy speciális ultrahangos készülékkel, a depurátorral távolítjuk el fogkövét és az elszíneződéseket. A beavatkozás kíméletes, és a fogzománcban semmilyen károsodást nem okoz. Ezután a fogak felszínét egy polírozó pasztával és speciális kefékkel polírozzuk simára. Ez megakadályozza a lerakódások újbóli megtapadását. Majd AirBrush sófúvással, azaz víz és rendkívül finom só keverékével a nehezen tisztítható fogközökből eltávolítjuk a szennyeződéseket. 

2. Az íny alatti fogkő alapos eltávolítása (mély, szubgingivális depurálás): a fogfelszínén kialakuló fogkőnek látható részét a dentálhigiéniai kezelés alkalmával távolítjuk el. Van azonban íny alatti, szabad szemmel nem látható fogkőlerakodás is, amely még nagyobb veszélyt jelent a fogágybetegségek kialakulásában. A mély, szubgingivális depurálás célja, hogy a láthatatlan területekről is eltüntesse a fogkövet és a lerakódásokat. Ezáltal a baktériumok nem tudnak sehol megtelepedni.

3. Zárt kürett: a zárt kürett célja a fogínytasakokban gyulladást okozó baktériumok számának drasztikus lecsökkentése. Így csökkenthetjük a tasakok méretét vagy teljesen meg is szüntethetjük. Enyhe fogágybetegség esetén a szakorvosunk megfelelő kézi eszközzel vagy ultrahangos készülékkel kitisztítja és fertőtleníti a fogtasakokat. Lecsiszolja továbbá a gyökérfelszín egyenetlenségeit, amelyek elősegíthetik a lerakódások és a baktériumok újbóli megtelepedését. Ez a beavatkozás fájdalommentes, mert helyi érzéstelenítésben történik. Az eljárás sikerességét hat hét elteltével le kell ellenőrizni, és szükség esetén többször megismételni. 

4. Nyitott kürett: súlyosabb fogágybetegség esetében, amikor a gyulladás a foggyökér mentén annak mélyére is kiterjedt, a parodontológus feltárja a gyulladt területeket, kitisztítja a gyökérfelszínt, eltávolítja a plakkot, és fertőtleníti a területet. Ezt a kezelést általában a 6 milliméternél mélyebben lévő, régóta fennálló és kézi műszerrel már el nem érhető ínytasakok esetén alkalmazzuk. Ez már komolyabb, sebészeti beavatkozás: a fogíny felső részét eltávolítjuk a fogtól, hogy ezáltal jobban hozzáférjünk a foggyökérhez és a tasakokhoz. A tasakok kitisztítása után eltávolítjuk a fertőzött és sérült szövetrészeket is.

5. Irányított szövetregeneráció: amennyiben a tasakok már elértek egy kritikus mélységet, parodontológus szakorvosunk nyitott kürettel feltárja a gyökér felszínét, és eltávolítja a gyulladt szöveteket. Ez a kezelés azonban nem elegendő a teljes regenerációhoz, csak megállítja vagy lelassítja a csontlebontódás folyamatát. A szövetek eredeti szerkezete csak akkor állítható helyre, ha a kezelés során egy membránt helyezünk el a kezelt területen. Így fokozatosan felépülhet az eredeti fogágystruktúra. Ezt az eljárást nevezik irányított szövetregenerációnak. A membrán szövetbarát, nem okoz allergiás reakciót. Az íny és a csontszövet állapotától függően a membránok behelyezésével egy időben elvégezhető a csontpótlás, vagy a tasakokban egy speciális regeneráló gélt helyezünk el. A csontpótlók a csont összetételének megfelelő ásványi és szervetlen anyagokból állnak, és az új csont alapját képezik. A gél a fogágybetegség során keletkezett tasakot olyan anyaggal tölti fel, amely segít a szövetek a regenerálódásában, és elősegíti a csontosodási folyamatot. Egyes esetekben a gél helyettesítheti a membránt is.

6. Az ínyvisszahúzódás kezelése műtéti úton: a fogágybetegségek vagy az éveken át túl erősen végzett ún. sikáló fogmosási trauma következtében az íny visszahúzódhat, amitől a fogak érzékennyé válhatnak vagy meg is lazulhatnak. Ha az ínyvisszahúzódás túl erős, elkerülhetetlen annak műtéti rekonstruálása. Ez két módon történhet:

 • Elcsúsztatott ínyrekonstrukció: a parodontológus leválasztja az ínyt és a fogkorona irányába helyezi át azt. Az új pozíciót varratokkal rögzíti. Ezt a beavatkozást csak akkor lehet elvégezni, ha van elég csonttal összenőtt, feszes íny. Helyi érzéstelenítésben történik, tehát nem okoz fájdalmat.
 • Ínylebeny-átültetés: ha nincs elegendő, jó és feszes ínye, az ínyvisszahúzódásnak megfelelő terület előkészítése után a szájpadlás hátsó részéről kimetszünk egy apró ínydarabot, amelyet a kritikus területre ültetünk át. Összevarrjuk a sebet, és az átültetett íny a gyógyulási periódus után megtapad az új helyén. A gyors gyógyulás miatt a kimetszés helyét is varrattal látjuk el. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben történik, tehát nem okoz fájdalmat Önnek.

7. Ínylemetszés koronahosszabbítás céljából: ha egy fogkoronán kiterjedt fogínybetegség vagy szuvasodás található, és ezen sem töméssel, sem koronával nem tudunk segíteni, koronahosszabbító beavatkozást végzünk. A rutinműtétnek számító koronahosszabbítás során egy kevés csontszövetet eltávolítunk. Az íny így az alsó fogak esetén lejjebb, a felső fogak esetén feljebb tapad. Ha a kezeléssel sikerül megnövelnünk a felhasználható fogfelületet azáltal, hogy a gyökér körüli íny- és csontszintet lejjebb visszük, koronát is készíthetünk. Ennél a korona körbe tudja venni a gyökérfelszínt, és ezzel növeli a stabilitást. Ez a beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, ami nem okoz fájdalmat Önnek.

vissza a kérdésekhez

Mit kell tenni az abban az esetben, ha felismerte magán a fogágybetegség tüneteit?

A fogágybetegség esetében az idő nagyon fontos.

Minél korábban látja szakértő, a fogágybetegség annál könnyebben megállítható és visszafordítható.

Jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe egy fogágybetegség-szűrésre a 06 30 206 9532 telefonszámon, és előzze meg a fogágybetegségek kellemetlen következményeinek kialakulását!

Várjuk Ön szeretettel!

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x