Caret

Esztétikai fogászat

A harmonikus megjelenéshez hozzátartoznak a szép, egészséges és szabályos fogak. Egyre többen keresik fel rendelőnket ezzel az igényükkel. Mások azért jönnek hozzánk, hogy olyan fogpótlást kapjanak, ami nem csak a rágóképességüket állítja helyre, de mosolyukat is vonzóvá teszi. Ez az úgy nevezett esztétikai fogászat, vagyis amikor a fogpótlás szakmai, funkcionális és esztétikai szempontból is egyaránt fontos szempont.

Mosolytervezés

A mosolytervezés során kezelőorvosával együtt döntik el, milyen lesz majd a megszépült mosolya. Ez természetesen még a kezelések megkezdése előtt történik.
 
A mosolytervezéssel sokkal pontosabban meg tudjuk határozni elképzeléseinket, hiszen azokat nem szavakban, hanem képekben fejezzük ki.
 
Régebben nehézséget vagy félreértéseket okozhatott, hogy:

 • a páciens nem tudta pontosan szavakba Önteni elképzeléseit;
 • a páciens esetleg nem pontosan értette a fogorvos szakmai kifejezéseit;
 • a fogtechnikus pedig a kimondott és ki nem mondott szavakból próbálta megvalósítani az elképzeléseket.

A fentiekkel kapcsolatban tehát egy fogorvosi konzultáció során az alábbi kérdések merülnek fel:

 • Mi az Ön valós fogászati problémája?
 • Mi a probléma optimális megoldása?
 • Milyen lesz a mosolya a kezelést követően?

A következő fogászati problémák esetében ajánljuk Önnek a mosolytervezést:

 • ha fogai szabálytalanul állnak, és szeretne ezen változtatni;
 • ha fogait nem tartja elég fehérnek, és fogfehérítéssel nem lehet rajta segíteni;
 • ha fogai elkoptak vagy letöredezettek, és ez esztétikailag zavarja Önt;
 • ha régi fogpótlása már nem tetszik, és szeretné lecserélni őket.
vissza a kérdésekhez
mosolytervezés

A mosolytervezés lépései

 1. A konzultáción részletesen megbeszélik az esetleges fogászati problémáját, az Ön igényeit.
   
 2. Fogorvosa alaposan megvizsgálja Önt, készít egy digitális panorámaröntgen-felvételt, majd ez alapján megbeszélnek egy kezelési tervet.
   
 3. Egy speciális számítógépes program (Smylist Professional®) és az elkészült fotók segítségével közösen megtervezik az Ön ideális, új mosolyát. Ebbe a folyamatba aktívan bevonjuk pácienseinket, hogy megismerhessük pontos elképzeléseiket, mert ez alapján dolgozunk.
   
 4. Fogorvosa elkészíti az árajánlatot, és ha megfelelőnek találja, a tervek alapján elkezdi a beavatkozást.
   
 5. A fogtechnika megkapja a terveket, amelyek alapján pontosan olyan formájú, színű és méretű fogpótlást készít az Ön számára, amilyet fogorvosával közösen terveztek.
   
 6. Az elkészült esztétikus pótlást fogorvosa fogaira próbálja, és ha az minden szempontból elnyerte az Ön tetszését, akkor véglegesen beragasztja.

Fogpótlása az Ön döntésétől számított akár egy héten belül elkészülhet! (Ez az időintervallum a beavatkozás komplexitásának függvényében változhat.)

vissza a kérdésekhez

Mitől lesz esztétikus egy fogtömés?

Egy fog betömése látszólag egyszerű és gyors folyamat. Pácienseink leggyakrabban ezt a szolgáltatásunkat veszik igénybe. A magasabb szintű esztétikai elvárások azonban már a fogtöméseknél is megjelennek. A fogorvostudomány ma már olyan kifinomult megoldásokat kínál egy esztétikus fogtömés elkészítésére, amilyenről néhány éve még csak nem is álmodtunk.

Az esztétikus tömés elkészítésének három alapfeltétele van:

esztetikai_fogaszat1_gyl

 

Életmódunkból és étkezési kultúránkból fakadóan a fogszuvasodás gyakori jelenség. Minél hamarabb kezeltetjük, annál gyorsabban megakadályozhatjuk a baktériumok szaporodását és a gyulladás kialakulását. Az esztétikus fogtömés nemcsak a fog rágóképességét állítja helyre, hanem fogaihoz pontosan illeszkedő színével észrevehetetlenné tesszük az elvégzett beavatkozást.

vissza a kérdésekhez
fehér fogak mosoly

Fogszínű tömések

A fényre kötő fogszínű (kompozit) tömés egy speciális anyag: üveg- és porcelánszemcsékkel megerősített műgyanta. A szuvas részek eltávolítása után a fogorvos ezzel a puha tömőanyaggal építi fel élethűen az Ön fogát. Ezzel az anyaggal a sérült és helyreállított fog felszíne teljesen megegyezik majd az egészséges fog felszínével, így visszanyeri eredeti rágóképességét. A kompozit keménysége megegyezik a fogzománcéval, ezért tartós és esztétikus megoldást jelent.

A fotókon megtekintheti a látványos változást, amikor egy amalgámtömést cserélünk kompozit, esztétikus tömésre:

tomescsere

Ezeken a felvételeken jól látszik, milyen az, amikor a szuvas fogrészeket fényre kötő, esztétikus tömésekkel tömjük be:

szuvas-fog-betomese

Ha szeretne tömést néhány fogába vagy meglévő amalgám töméseit fogszínűre cseréltetné, a +36 30 206 9532 telefonszámon kérhet időpontot rendelőnkben.

vissza a kérdésekhez

Cirkonkerámia koronák és hidak

Amennyiben az Ön fogászati problémáját már nem lehet megoldani egy töméssel vagy egy betéttel, koronával vagy híddal tudjuk pótolni a foghiányt. A cirkonkerámia koronák és hidak olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket egyre több páciensünk választ a hagyományos fémkerámia fogpótlások helyett, mert fémmentesek, nem okoznak allergiát, esztétikusak és ezred milliméter pontosak.

Természetesen illeszkedő fogpótlás

A cirkóniumból készült koronák és hidak észrevehetetlenül illeszkednek fogaihoz. A fémkerámiára jellemző sötét árnyalat és szürkés szélcsík már a múlté. A cirkónium fogpótlás nem üt el többi fogától.  

Az esztétikus, fémmentes cirkonkerámia korona vagy híd előkészítése hasonló módon történik, mint a hagyományos fémkerámiáé: a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket, majd lenyomatot vesz fogairól, és elküldi azt a fogtechnikai laboratóriumba. A laboratóriumban cirkóniumból, ún. CAD/CAM technológiával öntik ki fogpótlásának vázát.

Ez a technológia a legprecízebb eljárással dolgozik. A laboratóriumban először egy speciális lézerletapogatóval beolvassák a lenyomatot, majd számítógéppel megtervezik és elkészítik a vázat az Ön fogaihoz. A vázat fogorvosa bepróbálja, majd porcelán leleplezést tesz rá. Ez esztétikus külsőt ad fogpótlásának. Amennyiben cirkonkerámia pótlása esztétikai és kényelmi szempontból is tökéletesen kielégíti igényeit, fogorvosa véglegesen felragasztja azt. Az eredmény: természetes megjelenés, tartósság, tökéletesen illeszkedő koronák.

 

vissza a kérdésekhez
Cirkonkerámia koronák és hidak

Fémkerámia koronák

A legnépszerűbb fogpótlás még manapság is a fémkerámia korona vagy híd. Ez a hagyományos megoldás évtizedek óta nyújt tartós megoldást fogászati problémákra:

 • visszaállítja a rágóképességet;
 • pótolja a hiányzó fogakat, amikor fogbeültetés nem lehetséges;
 • nagy kiterjedésű szuvasodások helyére illeszthető, amikor a tömés vagy a betét már nem elegendő.

Fémkerámia fogpótlás előnyei és hátrányai

A fémkerámia fogpótlás előnyei:

 • költségtakarékos;
 • szilárd és tartós;
 • visszaállítja a rágóképességet;
 • akár egy hét alatt elkészül a teljes fogpótlása.

A fémkerámia fogpótlás hátrányai:

 • kevésbé élethű és kevésbé áttetsző, mint a fémmentes megoldások;
 • tompa, sötét árnyalatú színezetet ad a fognak;
 • a korona szélein szürke szélcsík jelenhet meg;
 • van, akiknél fémallergiás reakciókat vált ki.

A fémkerámia fogkoronát hasonló módon készítik, mint a fémmentes fogpótlásokat, a különbség a fogtechnikai kivitelezésben rejlik:

 • a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket, majd lenyomatot vesz a pótlandó fogakról, és elküldi azt a fogtechnikai laboratóriumba;
 • a fogtechnika elkészíti a fémvázat, majd a sikeres próba után fogszínű porcelánnal leplezi azt le;
 • a fogpótlását ezután újra bepróbálják, és amennyiben az minden szempontból megfelelő, a fogorvos véglegesen beragasztja.

Tudjon meg többet a fémkerámia fogpótlásokról! Hívja a 06 30 206 9532 telefonszámot, és kérjen időpontot konzultációra szakorvosainkhoz, akik hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek!

vissza a kérdésekhez
fogászati váró-korona

Kerámiahéj

A kerámiahéj páratlan lehetőséget kínál esztétikai és funkcionális szempontból. Előnye, hogy a koronák készítéséhez képest lényegesen kevesebb foganyag-veszteséggel jár, tartós esztétikai eredményt hoz, és ellenáll a kopásnak.

Mit jelent a préskerámia héj?
A préskerámia héj egy kontaktlencse vékonyságú kerámialapocska, amit a fog ajak felőli részére ragasztanak fel. Ez megújult és megszépült külsőt ad metszőfogainak. Különösen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, ezért világszerte viselik hírességek is. Az alábbi esetekben ajánljuk a kerámiahéjakat, ha a jelenleginél szebb mosolyra vágyik:

 • elégedetlen fogainak alakjával vagy méretével;
 • fogai rendezetlenül állnak, és ez zavarja Önt;
 • fogai elkoptak vagy letöredeztek;
 • bizonyos gyógyszerek elszínezték fogait, és a fogfehérítés nem eredményes;
 • a fogak közötti hézagokat (diasztéma) csökkenteni szeretné;
 • harapási helyzet módosítása rágófelszíni héjakkal.
vissza a kérdésekhez
fogszín

Biomimetikus betétek és tömési technikák – természet alkotta dolgok alkalmazása a fogászatban

A biomimetikának a lényege, hogy leutánozzuk a természetet. A biomimetikus tömés során különböző rugalmasságú anyagokat használunk, különböző rétegekben, üvegszál felhasználásával, mindezek hatása összeadódik, és megerősítik a fogat.

Ugyanúgy, ahogy a természet a fogat megalkotta, a tömés is külön részekből áll. Szövetek szerint pótoljuk a szuvasság által elvesztett foghiányt, ezáltal hosszabb távon megőrizzük a fogakat. Egy élő fognál (tehát nincs gyökérkezelve) kis- és közepes méretű szuvasság esetén biomimetikus technikával egy megerősített tömést tudunk létrehozni. A fog koronai része két fajta keményszövetből áll, a külső réteg a zománc (0,5-2,5mm vastagságú), a belső pedig a dentin. A zománc egy üvegszerű anyag, ami nagyon kemény, de könnyen törhető. A dentin szintén keményszövet, de jelentősen puhább, rugalmasabb, mint a zománc. A különböző tulajdonságú anyagokat egymásra rétegezve ötvözni tudjuk az előnyös tulajdonságaikat. – Ezt úgy kell elképzelni, mint a teniszütőt. Ha az ütőt, amiben nincsen belefeszítve a rugalmas húr földhöz vágjuk, akkor az könnyedén eltörik. Ha bele van feszítve a húr és úgy vágjuk földhöz, akkor egész magasra felpattan az ütő. – Biomimetikus töméssel – a meghúrozott teniszütőhöz hasonlóan -megerősítjük a fogakat, ezáltal a fog jobban bírja a folyamatos terhelést, illetve esetleges hirtelen nagyobb erőbehatásra (például meggymagra harapás) úgynevezett kedvező törés alakul ki, így megmentve a fogat.

Egy gyökérkezelt vagy nagy mértékben elszuvasodott fog restaurálására betét készítése javasolt. Amikor a szuvasság eléri a fog ér-, ideghálózatát, akkora a foganyagveszteség, hogy egy biomimetikusan megerősített tömés önmagában nem elegendő a fog szöveteinek pótlására. Olyan megoldásra van szükség, ami körül öleli a csücsköket, ezáltal nem engedi, hogy a fog elrepedjen. A betét a koronával szemben sokkal kevesebb ép foganyag feláldozásával jár, a széle nem ér le az ínyszintig, ezáltal sokkal könnyebben ellenőrizhető, tisztítható. Ragasztása során a betét széle teljes mértékben a foganyaghoz polírozható, ezáltal jelentősen csökkentve az alászuvasodás lehetőségét. Kisebb alászuvasodás esetén javítható, vagy ha esetleg cserélni kell, sokszor elegendő rá egy nagyobb betét. A betét tulajdonképpen egy köztes lépcső a tömés és a korona között és alkalmazásával jelentősen meghosszabbítható a fog élettartama. A betét legtöbbször fémmentes anyagból készül, általában lítium-diszilikát kerámiából, de lehet cirkóniumból, hibrid-kerámiából vagy fémből (aranyból) is.

Írta: Dr. Benedek Kristóf

vissza a kérdésekhez

Adhezív technika (új fajta ragasztás) alkalmazása betétek/koronák/tömések esetén

Régen az amalgám tömések szemmel látható (makroretenciós elemek) úgynevezett alámenős területek segítségével rögzültek a foghoz. Az ilyen rögzülés esetén csak szimplán fizikai helyben tartó tényezők tartják megfelelő pozícióban a tömés. Ezért is jellemző, ha például amalgám tömésnél alászuvasodik vagy kitörik a fog, akkor a tömés is egyben kiesik. Ez a makroretenciós kapcsolat sokkal kisebb ellenállást jelent a baktériumok számára, mint akár egy kémiai vagy a mikroretenciós kapcsolat.

Az adhezív technika során általában gumilepedős (kofferdám) izolálásban dolgozunk, hogy teljesen száraz környezetben tudjunk dolgozni, így a nyál, a nyelv és a be-ki lélegzett levegő magasabb páratartalma sem zavarja a megfelelő kötés kialakulását. Ebben az esetben speciális anyagokkal kell kezelni a fog felületét (korona/betét ragasztása során a korona/betét felületét is), hogy megfelelő kötést tudjunk létrehozni. Ezáltal már a fizikai kötés mellett közvetett módon kémiai kötést is el tudunk érni, illetve a foganyag kezelése során olyan mikroegyenetlenségeket hozunk létre, amelyekkel jelentős menyiségben meg tudjuk növelni a tapadó felület nagyságát, így a ragasztás is sokkal stabilabb lesz.

Ahhoz hogy ezt magas minőségben meg tudjuk valósítani, bonyolult, de hatásos protokollokat alkalmazunk. Rendelőnkben a tömések, betétek, héjak, kerámia- illetve cirkon koronák beragasztása is ezzel a módszerrel történik, ezáltal hosszútávon eredményes munkát tudunk készíteni a betegeink számára.

Írta: Dr. Benedek Kristóf

vissza a kérdésekhez

Inlay, onlay (fogbetét)

Előfordul, hogy a fogszuvasodás akkora területet érint, hogy azt biztonságosan már kompozit töméssel sem lehet betömni. Erre jelent kiváló megoldást a betét két fajtája, az inlay és az onlay.

A betétek olyan speciális tömések, amelyek általában a fogtechnikai laboratóriumban készülnek el egy hét alatt. Azonban a Dentha Fogászat rendelőjében speciális géppel lehetőség van egy óra alatt megoldani ezt a problémát, melyről bővebben is olvashat ebben a fejezetben.

A fogbetét pozitív tulajdonságai:

 • élethűen esztétikus;
 • nagyon szilárd, ezáltal nem kopik, és nem törik;
 • nem vált ki allergiás reakciókat.

A fotókon megtekintheti, milyen pontosan illeszkedik egy betét a meglévő fogak formájához, színéhez és textúrájához!

Az eljárás
Ebben az esetben a fogorvos eltávolítja a szuvas fogrészeket, majd lenyomatot vesz, és azt elküldi a laboratóriumba. Ott elkészítik az Ön foglenyomata alapján a betétjét. Ezt fogorvosa az előkészített helyre próbálja, és ha az minden szempontból tökéletes, véglegesen beragasztja.

vissza a kérdésekhez

Fogkő-eltávolítás, rendszeres ellenőrzés

A fogkő a szánkban keletkező lepedék elmeszesedett változata. Sok problémát okoz, így jobb tőle időnként megszabadulni, mert mindig újratermelődik. Ha helyes fogmosással és fogselyem használatával a lepedéket nem távolítjuk el rendszeresen a nyálból, mészkristályok rakódnak le fogainkon, és kialakul a fogkő.

A fogkő nem minden esetben látható. Ha a fogkő a fogak íny feletti részén rakódik le, sárgásfehér színe szembetűnő. Ha azonban az íny alatti részeken halmozódik fel, sokszor észre sem vesszük. Ha láthatatlansága miatt nem foglalkozunk vele, az akár ínygyulladáshoz majd fogágybetegséghez vezethet.

Fogelszíneződést okozhat dohányzás és bizonyos élelmiszerek fogyasztása is. Ezek feltűnő, barnás réteggel vonják be fogainkat, és házi megoldással nem tüntethetőek el.

Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen, félévente részt vegyen fogászati szűrővizsgálaton, és ha az orvos javasolja vagy szükségesnek látja, dentálhigiénikus szakasszisztensünkkel távolíttassa el fogkövét, fogelszíneződését. Egészségtudatos magatartással nagyon sok kellemetlenségtől és fájdalomtól kímélheti meg magát.

A dentálhigiéniai kezelés egy 30-40 perces fájdalommentes beavatkozás, amely rendelőnkben a következőképp történik:

 • a kezelőorvos megvizsgálja Önt, és ha szükséges, dentálhigiénikushoz utalja. A szakasszisztens egy ultrahangos eszközzel kíméletesen eltünteti fogairól a fogkövet és az elszíneződéseket;
 • professzionális fogkő-eltávolítás esetén a dentálhigiénikus kiegészítésképpen sófúvással a nehezen elérhető helyeket is kifogástalanul megtisztítja a lerakódásoktól;
 • végül egy speciális rendelői polírpasztával simára polírozza fogai felületét, hogy később nehezebben tapadjon a fogaira a lepedék és az elszíneződés.

Jöjjön el rendelőnkbe egy dentálhigiéniai kezelésre, hogy megelőzze kellemetlen fogágybetegségeket, és fogai visszanyerjék életteli ragyogásukat! A 06 30 206 9532 telefonszámon kérhet időpontot dentálhigiéniai kezelésre.

vissza a kérdésekhez
fogkő-eltávolítás

Fogfehérítés

Fogfehérítéssel mosolya megszépül, és ettől önbizalma megerősödik. A fogfehérítés ma már mindenki számára elérhető, egyszerű és hatékony eljárás, ha megfelelő szakemberrel végezteti.

Mire kell odafigyelnie, ha ki szeretné fehéríttetni fogait?

esztetikai_fogaszat2

esztetikai_fogaszat2_gyl

Rendelőnkben a legnagyobb biztonságban veheti igénybe a fogfehérítést. A fogfehérítő anyag minőségében nem ismerünk kompromisszumot. Modern technológiával dolgozunk, munkatársaink évtizedek óta végeznek fogfehérítést.

Bővebben a fogfehérítésről ide kattintva olvashat. 

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x