Caret

Szájsebészet

Az a fajta beavatkozás, amelynek sikeres elvégzéséhez felkészült szakorvosra és sok éves szakmai tapasztalatra van szükség: a szájsebészet és a csontpótlás.

Mikor lehet Önnek szüksége szájsebészre?

 • Hiányzó fogainak pótlásakor fogbeültetés esetén
 • Csontpótláskor, ha nem megfelelő a csontállománya
 • Betört foggyökerek szájsebészeti eltávolításakor
 • Rendellenes helyzetben lévő fogak eltávolításakor
 • Fejlődésben megrekedt, nem előtört fogak eltávolításakor
 • Gyökércsúcs körüli, nem gyógyuló elváltozások esetén
 • Szájüregben lévő sebek, gyulladások kezelésekor.

Ha bizonytalanságot érez, az természetes. Csak egy szakorvosi konzultáció alkalmas arra, hogy teljesen feltérképezze az Ön fogászati problémáját, és találja meg az optimális megoldást. Ekkor derül ki, hogy elegendő-e egy fogorvossal együttműködnie, vagy a megoldáshoz egy specialistát, szájsebészt is be kell vonni. Egy tapasztalt és kellő gyakorlattal rendelkező szájsebész jelenléte nagyobb biztonságot jelent az Ön számára, hiszen fogászati problémájának megoldására a legjobb kezelési tervet kapja majd meg.

Ha szájsebészeti vagy csontpótló beavatkozásra van szüksége, bizonyára nagyon sok kérdés merül fel Önben. Szegedi rendelőnkben közel húsz éves szakmai tapasztalattal rendelkező szájsebész szakorvos segít kérdéseinek megválaszolásában és az optimális megoldás megtalálásában. Kérjen szájsebészeti konzultációs időpontot 06/30/206-9532 telefonszámon, hogy mindent megtudjon az Önre váró kezelésről!

vissza a kérdésekhez

Miért biztonságosabb, ha egy szájsebész-implantológus végzi el az Ön fogbeültetését?

A fogbeültetéshez ma Magyarországon nem szükséges szájsebészi végzettség. A maximális biztonságot mégis az nyújtja, ha olyan szakember végzi el az implantációt, aki váratlan helyzetben is kellő szakmai felkészültséggel és azonnal helyt tud állni.

Noha maga a fogbeültetés egyszerű rutinműtétnek számít, olykor a rutin mégsem elég. A panorámaröntgen- és CT-felvételek pontos képet nyújtanak az Ön csontállományáról. Előfordul azonban, hogy csak a beavatkozás megkezdését követően, a feltáráskor derül ki, hogy az implantáció nem hajtható végre a megtervezett módon vagy egy megelőző beavatkozás szükséges: például ha a páciensnek nem elég vastag és sűrű a csontállománya ahhoz, hogy az implantátumok stabilan beépüljenek a csontállományba. Ilyenkor szükséges a csontpótlás, amit megfelelő felkészültséggel azonnal el lehet végezni, és folytatni a beavatkozást.

A fogbeültetés folyamatáról és az implantátumokról itt olvashat bővebben.

Szegedi rendelőnkben közel húsz éves szakmai tapasztalattal rendelkező szájsebész szakorvos várja. Kérjen konzultációs időpontot 06 30 206 9532 telefonszámon, hogy mindent megtudjon az Önre váró szájsebészeti kezelésről!

vissza a kérdésekhez

Mikor van szüksége csontpótlásra?

Csontpótlást általában akkor végeznek, ha nincs elegendő csontállománya ahhoz, hogy fogorvosa biztonságosan beültethesse az implantátumot.

Ez a beavatkozás – bár komoly szakmai felkészültséget igényel – nem fájdalmas vagy megterhelő. A fogorvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően már léteznek olyan mesterséges csontpótló anyagok, amelyekkel a beavatkozás alacsony kockázattal jár.

Csontpótlásra a következő esetekben lehet szüksége:

 • ha kivehető fogpótlás helyett rögzített koronákat szeretne a felső és az alsó állcsontba, és ehhez fogbeültetés szükséges, de nincs elegendő csontja;
 • ha fogait régóta elveszítette, helyükön a terhelés hiányában a csont szerkezete leépül, vastagsága és magassága csökken, és nem lehet megfelelően beültetni az implantátumot;
 • ha az arcüreg alapja túl közel van a felső állcsont felszínéhez, ezért egy implantációs beavatkozás előtt elengedhetetlen a csontpótlás, az arcüregfeltöltés;
 • idősebb korban az arcüreg kitágul, csontos alsó fala elvékonyodik. Ha erről a területről ki kell húzni egy fogat, megnyílhat az arcüreg, amit be kell zárni. Fogbeültetés esetén csontpótlás és arcüregemelés nélkül az implantátum belógna az arcüregbe, és nem tudna megfelelően rögzülni.

A csontpótlásról bővebben ide kattintva olvashat.

vissza a kérdésekhez

Foggyökér-eltávolítás a gócok megelőzésére

Összetettebb foghúzás esetén előfordulhat, hogy a foggyökér egy része a csontban marad. Ezt célszerű a lehető legrövidebb időn belül sebészeti úton eltávolítani, mert potenciális gócforrásként bármikor gyulladást okozhat.

A betört fog gyökerét az alábbi módon távolítjuk el rendelőnkben:

 1. Helyi érzéstelenítés, hogy ne érezzen fájdalmat.
 2. A betört foggyökér eltávolítása speciális fogóval és emelővel.
 3. A terület alapos megtisztítása, fertőtlenítése és összevarrása.

Ha szeretné megelőzni, hogy bent maradt foggyökere gyulladást okozzon, kérjen konzultációs időpontot rendelőnkbe a 06 30 206 9532 telefonszámon!

vissza a kérdésekhez
Dentha Fogászat páciense

Gyökércsúcs-eltávolítás a természetes fogak megőrzéséért

Amennyiben gyökérkezeléskor nem lehet teljes hosszában kitisztítani a gyökércsatornákat – például azért, mert a gyökér erősen görbül, és nem érhető el a gyökércsúcs –, a gyökérkezelt fogak gyökércsúcsa körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ez a gyulladás fogászati gócnak tekinthető, amely olyan más betegségek forrása is lehet, mint az ízületi fájdalmak, a szívizomgyulladás vagy a hajhullás.

Ha a fog egy sikeresnek minősített gyökérkezelés után sem válik tünetmentessé, gyökércsúcsát sebészeti úton kell eltávolítani, ez a rezekció. A gyökércsúcs-eltávolítás menete a Dentha rendelőjében:

 1. Helyi érzéstelenítés, hogy ne érezzen fájdalmat.
 2. A gyökércsúcs feltárása és sebészi eltávolítása.
 3. A terület alapos megtisztítása, fertőtlenítése és összevarrása.

Ezt a beavatkozást rendelőnkben a legsterilebb, elkülönített műtőben végezzük az Ön biztonsága érdekében.

Ha bizonytalan abban, hogy fogait a megfelelő módon gyökérkezelték, kérjen konzultációs időpontot rendelőnkbe a 06 30 206 9532 telefonszámon!

vissza a kérdésekhez
gyökércsúcs rezekció

Mi a teendő a rendellenes helyzetben lévő vagy még nem előtört bölcsességfogakkal?

A rendellenes helyzetben lévő vagy a növekedésnek indult, de még nem előtört és problémát okozó bölcsességfogakat rendszerint csak kisebb műtéttel lehet kivenni. Helyi érzéstelenítésben természetesen ez a beavatkozás is fájdalommentes. A műtét alkalmával Dr. Benedek Gábor szájsebész az elő nem tört bölcsességfog felett az ínyt felvágja, majd – miközben vigyáz a környező fogak épségségére – kiemeli azt. Végül, hogy megakadályozza a kórokozók bejutását, a sebet összevarrja,és a varratokat 7 nap múlva kiszedi.

A bölcsességfogról bővebben olvashat, ha ide kattint.

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x