Caret

Dentha Lézerfogászat Szeged

Akárcsak más orvosi-gyógyászati szakág esetén, a fogászatra különösen igaz a folyamatos technológiai fejlődés. Ma már elképzelhetetlen modern fogászatról beszélni többféle lézerberendezés nélkül.

Dentha Fogászaton a páciensek kényelmét és egészségét a Biolase komplett biolézercsalád támogatja, amely új dimenziókat nyit a fogászat világában: a Biolase iLase és a Biolase Epic dióda lágylézerek, amelyek a lágyszövet (pl. íny stb.), a Biolase Waterlase pedig keménylézer, amely keményszövet (fogzománc, dentin, csont) megmunkálására alkalmas. Ez utóbbit a „fogászat Ferrarijaként” is emlegetik, amelyre – valljuk be – mindannyian vágyunk.

A Dentha Fogászaton ez mostantól mindenki számára elérhető.

Melyek a lézeres fogászati kezelések nyújtotta legfontosabb előnyök?

 • fájdalommentesség, komfortosabb érzet
 • rövidebb gyógyulási idő
 • szájsebészeti beavatkozások esetén csökken a vérzés
 • kockázat szinte egyáltalán nincs
 • biostimuláló hatása miatt serkenti az immunrendszer működését

Lézeres fogászati kezelés

vissza a kérdésekhez

Milyen berendezésekből áll a Dentha Fogászat lézeres eszközparkja?

A Biolase Epic diódalézerrel elsősorban lézeres fogfehérítést, biostimulációt és lágyszöveti-ínyplasztikai beavatkozásokat végzünk. Ehhez a lézerhez szükség esetén külön érzéstelenítőt adunk.

A kisméretű iLase másik neve „penlase”, mivel olyan az alakja, akárcsak egy tollé. Előnye, hogy kis méretű, ezért könnyen hordozható. Ugyanazokat a beavatkozásokat végezzük vele, mint a Biolase Epic-kel.

A „fogászat Ferrarija”, vagyis a Biolase Waterlase iPlus három elem energiáját kapcsolja össze: a lézersugár, a víz és a levegő erejét. A lézer közvetlenül a vízmolekulákra hat, így a lézerfény hatására valójában a vízmolekula szétrobbanása okozza a változásokat a szövetekben. Ezt a lézert használjuk fájdalommentes fogfúráshoz, vagyis a szuvas rész eltávolításához. Ezen kívül szájsebészeti beavatkozásokat, preparálást végzünk vele.

vissza a kérdésekhez
Biolase Epic fogászati dióda lézer

Látta már a "fogászat Ferrariját"?

Kevesen tudják, hogy a fogfájásnál a dentint (fogbél) érő hatás átadódik az idegeknek a dentin tubulusokban lévő folyadék segítségével. A fúró által kiváltott hőhatás, rezgő mozgás és nyomás e folyadék segítségével fájdalmat okoz. A Waterlase épp ezt a fájdalomátadási mechanizmust előzi meg érzéstelenítő injekció nélkül azáltal, hogy a tubulusban lévő folyadékot kiszárítja. A dehidratált folyadék után különböző sók képződnek, amelyek megakadályozzák, hogy a fájdalomérzet elérjen az idegekhez.

A Biolase Waterlase iPlus az Er, Cr:YSGG lézer és a víz-levegő fújó különleges együttesével dolgozik: maga az eszköz nem érintkezik a szövetekkel és nem fejt ki rájuk hőhatást, így megelőzhető a szöveti károsodás. Az erbium YAG lézerekhez képest mélyebben hatol a szövetekbe, hosszabb pulzusokat és magasabb pulzusszámot ér el, ezért a mai lézerpiac egyik vezető berendezésének számít.

Mit is jelent a „biolase waterlase”, azaz „bio vízlézer”? A berendezéshez kialakított kézidarab egy lágy vízsugárral másodpercenként 5-100 YSGG lézerenergia pulzust bocsát ki. A lézerfotonok energiával töltik fel a célszöveteken és azok belsejében található vízmolekulákat. Az energetizált vízmolekulák párologtatják el a szöveteket egy hideg, bio eljárással.

vissza a kérdésekhez
Biolase Waterlase iPlus fogászati lézer

Fogászati beavatkozások félősöknek

A Waterlase elsődleges előnye, hogy csökkenti a beavatkozásokkal járó traumát és fájdalomérzetet, ezzel együtt pácienseink félelmét is. Ezért kifejezetten ajánljuk azok számára, akik különösen félnek a fogászati beavatkozásoktól.

Elsősorban esztétikai fogászati és fogmegtartó kezelések, valamint szájsebészeti műtétek esetén alkalmazzuk, de nem kizárt egyéb felhasználási módja sem.

A Biolase Waterlase használata legtöbbször nem igényel helyi érzéstelenítést (néhány kivételtől eltekintve, ez esetben előre jelezzük azt.) Az injekció elkerülése önmagában megnyugtató hatású lehet, hiszen sokan valójában ettől tartanak, ha fogorvoshoz kell menniük. Műtétek, komolyabb beavatkozások esetén akár a fájdalomcsillapító használata is lecsökkenthető vagy elkerülhető, nem beszélve a duzzanatról, a vérzésről vagy egyéb diszkomfort érzésről.

Vannak, akik azért tartanak a fogászattól, mert nehezen viselik a fogfúró hangját, amely ijesztő és durva lehet, nem beszélve az esetleges negatív élményekről, amelyeket felidéz. Ráadásul a hagyományos fúró szöveti sérüléseket is okozhat, amely lézerrel tökéletesen elkerülhető, így a lézer használata orvosilag is indokolt.

vissza a kérdésekhez
Lézeres fogászati beavatkozás

Biolase Epic és iLase: kicsi, de erős

A Biolase Epic diódalézer méretéhez képest nagy hatóerejű, és eredményesen csökkenti a fájdalomérzetet illetve érzékenységet.

A képen látható iLase diódalézert a fentihez hasonló beavatkozásokhoz használjuk, de méretét tekintve még kisebb. Elfér a kézben, akárcsak egy toll.

A diódalézereket legtöbbször fogfehérítésre, gyökérkezelésre, gyökércsatorna-fertőtlenítésre, szájsebészeti beavatozásokra és esztétikai kezelésekhez használjuk.

További felhasználási területek: nyelvfék-átvágás, ínyplasztika, ínybemetszés, vérzéscsillapítás, implantátum-felszabadítás, tályogmegnyitás, fogbélmegnyitás, koronahosszabbítás, a herpeszes és aftás fekélyek gyógyítása.

vissza a kérdésekhez
Waterlase iLase penlase

Elsősorban kiknek ajánljuk a lézeres fogászati kezeléseket?

 • bárkinek, aki fél a fájdalomtól vagy
 • aki szorong, ha fogorvoshoz kell mennie, és legszívesebben halogatná a beavatkozást
 • azoknak, akik nehezen állják az érzéstelenítő injekciót és/vagy a fogfúró hangját
 • szájsebészeti vagy fogágybetegségek kezelések esetén bárkinek, hiszen csökkenti a vérzést, a traumát, a baktériumok számát, és elősegíti, gyorsítja a gyógyulást
 • cukorbetegeknek és azoknak, akik véralvadásgátlót szednek, mert az ő esetükben mindig lassabb a sebgógyulás, ami lézerrel náluk is felgyorsítható
 • tökéletes fertőtlenítő hatása miatt kifejezetten ajánljuk gyökércsatorna- és fogágykezelések esetén
 • kismamáknak, hiszen a lézeres beavatkozások kockázatmentesek, és a magzat megóvása miatt törekszünk a külső anyagok bevitelének csökkentésére
vissza a kérdésekhez

Milyen kezelésekhez ajánljuk a fogászati lézereket?

 • lézeres fogfehérítés és lézeres gyökérkezelés
   
 • fogszuvasodás lézeres eltávolítása
   
 • lézeres szájsebészeti beavatkozások (arcüreg-emelés)
   
 • foggyökércsúcs lézeres eltávolítása (lézeres rezekció)
   
 • fogínyproblémák- és fogágybetegségek lézeres kezelése
   
 • lézeres ínyplasztika, lézeres ínyformázás és ínykorrekció
   
 • lézeres nyelvfék- és ajakfék-korrekció (frenulektómia)
   
 • korona hosszabbítás, implantátum felszabadítás
vissza a kérdésekhez
Biolase Epic fogászati dióda lézer

Mit jelent a lézeres fogtömés?

A lézeres fogtömés gyakorlatilag a fogszuvasodás lézeres eltávolítását jelenti. Mielőtt fogtömést helyeznénk egy fogba, a szuvas részeket fúróval távolítjuk el. Lézerrel ez a folyamat fájdalommentesen, ijesztő hang nélkül zajlik, hiszen a lézer csak pattogó hangot ad ki. Az alábbi videón lézerrel, érzéstelenítés nélküli távolítanak el fognyaki szuvasságot:

A lézeres fogfúrás talán legnagyobb előnye az, hogy az ép részeket egyáltalán nem roncsolja, csak a szuvas részeket távolítja el. Ezáltal a fog nagyobb része megmarad, mint a hagyományos fogfúrás esetében. A Biolase-zel végzett fúrás helyére a tömőanyag sokkal erőteljesebben tapad meg, hiszen különleges, steril térhálós szerkezetet képez.

A lézeres fogfúrás mindeközben fertőtleníti a fogszuvasodás helyét anélkül, hogy külső, vegyi anyagokat használnánk fel.

Felhívjuk figyelmét, hogy korábban készült fogtömést sajnos nem tudunk lézerrel eltávolítani. Előfordulhat, hogy pácienseink kényelemérzetének érdekében a lézeres fogtöméshez érzéstelenítőt is használunk. Ennek eldöntése egyéni adottságoktól függ.

vissza a kérdésekhez

Fogfehérítés biolézerrel

Míg az otthon elvégezhető vagy kevésbé modern eljárásokkal csupán néhány, addig a biolézeres fogfehérítéssel ennél sokkal több árnyalatot is világosodhat a fogszín.

A biolézeres fogfehérítés sokkal rövidebb ideig tart, mint más fogfehérítő módszer.

A fogfehérítés folyamata mindössze 20 perc, amit a fogak tisztítása és fogkő-eltávolítás előz meg.

A biolézer képes a legjobban stimulálni a fogfehérítő zselé hatását.

Mivel speciális, drága berendezés (diódalézer) szükséges hozzá, Magyarországon (különösen Szegeden) csak kevés rendelőben érhető el.

A megfelelő előírások betartásával fogai hosszú évekig is fehérek maradhatnak.

Biolézeres fogfehérítésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

vissza a kérdésekhez

Plusz esély a gyökérkezelt fogaknak

A gyökérkezeléssel szájban tartott fogak élettartama különbözik az élő fogakétól. Ez általában lényegesen rövidebb, de kedvező szituációban akár hosszú évekig is betölthetik funkciójukat. Emiatt a gyökérkezelésre a világon egyetlen fogorvos sem tud garanciát vállalni. A beavatkozásra úgy tekintünk, mint az egyetlen lehetséges kezelés a fog megtartására, amely az esetek jelentős hányadában sikeres lehet.

A lézeres gyökérkezelést a Biolase Waterlase iPlus berendezéssel és az Epic 10 dióda lézerrel végezzük. Egy speciális gyökérkezelő fej segítségével eltávolítjuk a fog belsejét, a pulpát. Mivel a lézersugár fertőtlenítő hatásának köszönhetően a gyökércsatornákat tökéletesen kitisztítja, és a baktériumokat elpárologtatja, nem keletkezik új gyulladás, a fog élete jelentős mértékben meghosszabbítható. Általában kevesebbszer szükséges ellenőrzésekre is visszajárnia, és a fogorvosi székben időt eltölteni.

Az alábbi ábra szemlélteti a lézeres gyökérkezelés menetét:

Gyökérkezelés lézerrel

A lézeres gyökérkezelés lépései (a kép forrása: Biolase iPlus brochure):

 1. lézeres üregalakítás
 2. mechanikus tisztítás hagyományos gyökérkezelő eszközzel
 3. gyökércsatorna-tágítás és finomtisztítás lézerrel
 4. lézeres gyökércsatorna-fertőtlenítés
vissza a kérdésekhez

Gyökércsúcs-eltávolítás lézerrel (lézeres rezekció)

Előfordul, hogy – spontán vagy pl. hagyományos gyökérkezelés után – a fog gyökércsúcsán gyulladásos elváltozás, góc alakul ki. A szövődmények elkerülése érdekében ezt a részt érdemes eltávolítani.

A foggyökércsúcs eltávolítását rezekciónak nevezzük.

Lézeres gyökércsúcs-eltávolítás esetén – akárcsak a hagyományos módszerekkel – az ínyen egy kis ablakot vágunk, és ezen keresztül vesszük ki a gyökércsúcsot és a gyulladt szöveteket.

Ehhez a beavatkozáshoz érzéstelenítést használunk.

A korábbi eljárásokhoz képest a különbség az, hogy a lézer fertőtlenítő hatása miatt a gyógyulás sokkal gyorsabban lezajlik, és a visszafertőződéstől sem kell tartani.

A lézerfényt más eszközökhöz képest pontosabban tudjuk irányítani, a sebszélek pedig gyorsabban gyógyulnak, a vérzés eleve minimális.

vissza a kérdésekhez
Gyökércsúcs-eltávolítás biolézerrel

Szájsebészeti és implantológiai beavatkozások

Rendelőnkben rendszeresen végzünk lézeres szájsebészeti műtéteket. Bármilyen metszés sterilebben elvégezhető a lézer segítségével, mint szikével, hiszen a lézerfény azonnal be is gyógyítja a sebszéleket, és mivel összeforrasztja az ereket, alig keletkezik vérzés.

A sterilitás miatt felgyorsul a gyógyulási idő, csökken a műtét utáni fájdalomérzet.

A szájüregben keletkező elváltozásokat, kinövéseket mind el tudjuk távolítani lézerrel. Az implantáció egyes fázisainál is használhatunk lézert, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási időt.

Az alábbi videón vérzés nélkül végeznek szájsebészeti beavatkozást Biolase WaterLase-zel:

vissza a kérdésekhez

Fogorvosaink lézeres továbbképzéseken vesznek részt

Dr. Benedek Gábor rendelővezetőnk és Dr. Halász András fogorvosunk 2017 júniusában lézerimplantológiai továbbképzésen vett részt. A képen Dr. Benedek Gábor asszisztál Prof. Dr. Gilles P. Chaumanet-nak, a francia Society of Oral Laser Association elnökének. Rendelőnkben pácienseinket mi is azzal a típusú WaterLase iPlus biolézerrel kezeljük, amellyel a műtétet végezték.

Lézerimplantológiai továbbképzés

A műtét után a képen “szereplő” páciensünktől az alábbi levelet kaptuk:

“Kedves Doktor úr!

Köszönöm a fájdalommentes műtétet, a magas szintű, sőt kiemelkedően világklasszis lézergépek, mikroszkóp, szaktudás teljes körű bevetését életem első implantátumánál, ahol nem vettem észre, hogy a professzor úr már eltávolította a fogamat. 🙂 Remekül vagyok. Még egyszer köszönöm.

Jelentem, a szokásos arcduzzadás sem következett be. Tegnap Dr. Bella Andrea sikeresen eltávolította a varratokat és egészséges, rózsaszínű az ínyem. Önnek köszönöm a műtét közbeni megnyugtató szavait.

Üdvözlöm: M. K.”

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x