Caret

Koronák, hidak

Rögzített fogpótlást, azaz koronákat és hidakat kaphat meglévő fogaira vagy fogai helyére, illetve fogimplantátumára a Dentha Fogászat szegedi rendelőjében.

Cirkonkerámia koronák és hidak: esztétikum és tartósság magas fokon

Amennyiben az Ön fogászati problémájára már nem jelent megoldást egy tömés vagy egy inlay, koronával vagy híddal pótoljuk a foghiányt. A cirkonkerámia koronák és hidak olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket egyre több páciens választ a hagyományos fogpótlások helyett.

A cirkonkerámia fogpótlás előnye:

 • Természetes megjelenés
 • Precíz illeszkedés
 • Tartósság
 • Fém- és allergiamentes

A cirkonkerámia fogpótlás hátrányai:

 • A hagyományos fémkerámiához képest lényegesen magasabb költségű koronatípus.

Élethű megjelenés
A cirkóniumból készült koronák és hidak észrevehetetlenül simulnak meglévő fogaihoz, így egyáltalán nem látszik, hogy fogpótlása van. A fémkerámiára jellemző szürkés árnyalat már a múlté. A cirkónium fogpótlás illeszkedik saját fogainak természetes színéhez.

Pontos illeszkedés a számítógépes (CAD/CAM) technológiának köszönhetően
Az esztétikus, fémmentes cirkonkerámia korona vagy híd előkészítése hasonlóképp történik, mint a hagyományos fémkerámiáé.

Fogorvosa eltávolítja a szuvas részeket, majd lenyomatot vesz fogairól, és elküldi a fogtechnikai laboratóriumba. A laboratórium nem fémből önti ki az Ön jövőbeni fogpótlásának vázát, hanem cirkóniumból faragja, CAD/CAM-technológiával. Ezzel a technológiával maximális pontosságot érhetünk el.

A laboratóriumban először egy speciális lézerletapogató segítségével beolvassák a lenyomatot. Számítógéppel megtervezik a vázat pontosan az Ön fogaira. A tervet a maximális precizitás érdekében számítógép vezérelte faragógéppel kivitelezik. A vázat a fogorvosa bepróbálja Önnek, majd a fogtechnikus porcelán leplezést éget rá. Ez esztétikus külsőt ad fogpótlásának. Amennyiben cirkonkerámia pótlása esztétikai és kényelmi szempontból is tökéletesen kielégíti igényeit, fogorvosa véglegesen felragasztja azt.

Az eredmény: természetes megjelenés, tartósság.

vissza a kérdésekhez
Dr. Albert Balázs fogorvos

Páciensünk egy éves tapasztalata a cirkon koronákról

Azontúl hogy végre van egy nemcsak technikailag kiváló fogazatom, ami esztétikailag is gyönyörű lett, nyugodtan állíthatom, hogy használni is öröm őket.

A véleményem pedig, hogy jó döntés volt Önökhöz fordulni. Munkám miatt időben eléggé be voltak határolva a kezelések időpontjai, de ezzel kapcsolatban is maximális rugalmasságot tapasztaltam. Nem fordult elő a kezelések alatt, hogy amikor külföldről hazaértem, ne tudtuk volna folytatni a következő lépésekkel.

Amikor nekikezdtem a kezeléseknek, tudtam hogy nem lesz egyszerű, és a beütemezett húzások, gyökérkezelések, arcüregemelés-műtét, valamint implantológiai eljárások miatt összességében elvárható volt, hogy rengeteg szenvedéssel és idővel kell majd számolnom. Ezzel szemben (bár nyilván a fogműtétek/húzások/csiszolások/arccsontműtétek járnak kellemetlenségekkel) azt tapasztaltam, hogy az előre meghatározott ütemtervtől csak kérésemre tértünk el, pl. ha én tudtam egy héttel később jönni, vagy például én kértem addig meg nem beszélt plusz szolgáltatásokat, vagy amikor az elkészült fogak “átvételekor” közöltem hogy most már szeretném az összeset egységesre, pillanatok alatt elindult a korábban meg nem beszélt fogak csiszolása, lenyomatok készítése, a koronák elkészítése, és ami ezzel jár.

Gyakorlatilag az első pillanattól szervezett és profi munkát láttam mind Rácz Doktor Úr, mind az őt segítő asszisztensek, mind a rendelő más orvosai esetében (pl. röntgen), és azokat a félelmeimet is hamar eloszlatták, amelyeket mindenfelől hallani, hogy így rossz egy kezelés, úgy veszélyes a másik, és xy így vesztette el a fogait stb. Egyetlen egyszer sem léptek fel komplikációk, egyetlen egyszer sem kellett utókezelésre mennem például az implantológiával együtt járó arcüregemeléssel kapcsolatos műtétek miatt. Semmi nem gyulladt be, semmi nem szaladt félre, és egyetlen egyszer sem kellett azt hallanom hogy “hoppá, ezzel nem számoltam, van egy kis gond”. Ha leszámítom az ilyen mértékű beavatkozásokkal járó kellemetlenségeket, mert nyilván voltak, pl. fájdalom, azt kell mondjam, tényleg örömmel jártam be a rendelőbe.

És természetesen, a teljes alsó-felső cirkónium végeredmény, ami nem csak esztétikus, de végre használható is, most már éves viszonylatban is tesztelve, egyszerűen tökéletes. Örülök hogy ezek mellett a koronák mellett döntöttem, az implantátumok is tökéletesen hiba nélkül tartanak, az meg már csak hab a tortán, hogy élmény a fogmosás. Tényleg nem színeződik el, tényleg nagyon könnyen tisztán tartható, és a féléves ellenőrzéseken egyszerűen az szokott kiderülni, hogy olyan mint újkorában. 🙂

Teljes nyugalommal ajánlom mindenkinek a Dentha Fogászatot, aki nem egyszerűen fogorvost keres, hanem olyan rendelőt is, ahol haladnak a korral, tisztában vannak a legújabb és legjobb fejlesztésekkel és eljárásokkal, és szakmailag is kiválóan képzettek. Rácz Doktor Úrnak külön köszönöm, mert a végeredmény nem csak egy fogsor lett, hanem egy, az ő javaslatai és az én igényeim által megalkotott remekmű.

És végül, de nem utolsó sorban, ilyen fogakkal mosolyogni is jobb érzés. sőt, most már kötelesség. 🙂

vissza a kérdésekhez

Préskerámia (teljes kerámia) korona

Ez a korona csak egyféle anyagot tartalmaz, nincs külön váz és leplező anyag.

A préskerámia fogpótlás előnye:

 • Természetes megjelenés
 • Fém- és allergiamentes

A préskerámia fogpótlás hátránya:

 • A hagyományos fémkerámiához képest lényegesen magasabb költségű koronatípus.

 

vissza a kérdésekhez

Fémkerámia koronák és hidak hagyományos fémvázzal és porcelán leleplezéssel

A legnépszerűbb fogpótlás még manapság is a fémkerámia fogkorona vagy híd. Ez egy hagyományos megoldás, ami előnyeivel és hátrányaival évtizedek óta nyújt tartós megoldást egyes fogászati problémákra.

A fémkerámia fogpótlás előnye:

 • költségtakarékos;

A fémkerámia fogpótlás hátrányai:

 • kevésbé esztétikus, élethű és kevésbé áttetsző, mint a fémmentes megoldások;
 • enyhén szürkés árnyalata van a fémváz miatt;
 • fémallergiás reakciót válthat ki.

A fémkerámia fogkoronát hasonló módon készítik, mint a fémmentes fogpótlásokat, a különbség a fogtechnikai kivitelezésben rejlik:

 • Fogorvosa eltávolítja a szuvas fogrészeket, majd lenyomatot vesz az érintett fogakról, és elküldi a fogtechnikai laboratóriumba.
 • A fogtechnika hagyományos technológiával elkészíti a fémvázat. Vázpróba után, ha megfelelő, fogszínű porcelánnal leplezik.
 • Fogpótlását ezután fogorvosa újra bepróbálja Önnek, és amennyiben az minden szempontból megfelelő, véglegesen beragasztja.
vissza a kérdésekhez
szép fogú mosoly

Mikor ajánlunk kerámiahéjakat?

A kerámiahéj páratlan lehetőséget kínál esztétikai és funkcionális szempontból is. A frontfogak kisebb esztétikai eltérésének korrigálására használjuk.

Mit jelent a préskerámia héj?
A préskerámia héj egy kontaktlencse vékonyságú kerámialapocska, amit a fog ajak felőli részére ragasztanak fel. Ez megújult és megszépült külsőt ad metszőfogainak. Különösen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, ezért világszerte viselik hírességek is.

Az alábbi esetekben ajánljuk a kerámia héjakat, ha szebb mosolyra vágyik:

 • elégedetlen fogainak alakjával vagy méretével;
 • fogai rendezetlenül állnak, és ez zavarja Önt;
 • fogai elkoptak vagy letöredeztek;
 • bizonyos gyógyszerek elszínezték fogait, és a fogfehérítés nem eredményes;
 • fogak közötti hézagokat (diasztéma) csökkenteni szeretné;
 • harapási helyzet módosítása rágófelszíni héjakkal.

Kerámiahéjak előnyei:

 • kevesebbet kell lecsiszolni a fogállományból, mint egy korona esetén
 • gyorsan esztétikussá tehető a mosolyvonal

Kerámiahéjak hátrányai:

 • kevésbé tartós, mint a korona;
 • nagyon vékony, ezért sérülékenyebb, mint a korona
 • nem alkalmazható minden esetben
 • fogcsikorgatás és harapási eltérés illetve rendellenesség kizáró ok  
 • csak kisebb esztétikai probléma megoldására használható

 

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x