Caret

Csontpótlás

Csontpótlást, csontvastagítást vagy csontmagasítást általában akkor végzünk, ha az állkapocsban nincs elegendő csontállomány ahhoz, hogy a fogorvos biztonságosan ültethessen be implantátumot a fogpótlás optimális alátámasztásához. A fogorvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően már léteznek olyan mesterséges csontpótló anyagok, amelyekkel a beavatkozást fogorvosa viszonylag egyszerűen elvégezheti. Nagyobb területek csontpótlása esetén az állcsont más területéről, vagy a csípőcsontból helyezünk át csontblokkot.

Mikor van szükség csontpótlásra?

A csontpótlás / csontvastagítás / csontmagasítás az alábbi esetekben indokolt:

 • Ha kivehető fogpótlás helyett rögzített koronákat szeretne a felső és az alsó állcsontba, és ehhez fogbeültetés szükséges, ám nincs elegendő csontja.
   
 • Ha fogait régóta elveszítette, helyükön − a terhelés hiányában − a csont szerkezete leépül, vastagsága és magassága csökken, és nem lehet megfelelő pozícióba beültetni az implantátumot.
   
 • Ha az arcüreg alapja túl közel van a felső állcsont felszínéhez, ezért egy implantációs beavatkozás előtt elengedhetetlen a csontpótlás, az arcüregfeltöltés.
   
 • Idősebb korban az arcüreg kitágul, csontos, alsó fala elvékonyodik. Ha erről a területről kell kihúzni egy fogat, különösen gondosan kell eljárni. Fogbeültetéskor csontpótlást és arcüregemelést (sinus liftet) kell végezni, hogy az implantátum megfelelően tudjon rögzülni.

Ha Önben felmerül, hogy szüksége lehet csontpótlásra, javasoljuk, kérjen időpontot a Dentha fogorvosi rendelőjébe a 06 30 206 9532-es telefonszámon. 

vissza a kérdésekhez
Szájsebész-implantológus szakorvosunk, Dr. Benedek Gábor

Hogyan végezzük a csontpótlást?

A csontpótlást és az arcüregemelést (sinus lift műtétet) rendelőnk elkülönített, szájsebészeti műtőjében végezzük.

A csontpótlás menete a következő:

 1. Azt a területet, amit csonttal pótolunk, teljesen érzéstelenítjük.
 2. Bemetsszük a fogínyt, így előtűnik a csont. Ezen ún. „ablakot” készítünk, hogy láthatóvá váljon az arcüreg nyálkahártyája.
 3. A csontablak néhány milliméteres felemelésével rés keletkezik, amelybe csontpótló anyagot juttatunk. Ez megnöveli a csontot az arcüreg irányába.
 4. Membránnal fedve bezárjuk az „ablakot”.

Kismértékű csontsorvadás esetén az arcüregemeléssel egy időben végezzük az implantációt is. Ha a csontsorvadás jelentős, és sok csontpótló anyagra van szükség, akkor körülbelül félév gyógyulási-csontosodási idő után implantálhatunk.

Ha az implantációhoz a fentieknél még több csontra van szükség, akkor az állcsontból ültetünk át egy kisebb csontblokkot. Ezt általában az állcsontszögletből vagy az állcsúcs csontállományából vesszük. A kivétel helye regenerálódás után nem látszik meg az arc karakterén. A beavatkozást rendelőnk szájsebészeti műtőjében, helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük.

Ha az állcsontból nem lehet megfelelő csontblokkot kivenni, akkor a csípőlapátból helyezünk át egy darabkát az állcsont megfelelő területére. Mindez kórházi körülmények között, általános anesztéziában, egy-két napos benntartózkodással történik. A csontblokk szervülése után – ez általában fél év – tudjuk elvégezni a fogbeültetést.

Ha csontpótló, csontvastagító, csontmagasító műtéten gondolkodik, kérjen időpontot dr. Benedek Gábor szájsebészünkhöz a Dentha 06/30/206-9532 telefonszámán!

vissza a kérdésekhez
csontpótlás-fogászat

Mit jelent a személyre szabott, 3D csontpótlás?

A kihúzott fogak helyén az állcsont visszasorvad, emiatt sokszor nem megfelelő sem a csontmagasság, sem a csontvastagság az implantátum fogadására. A legjobb megoldás az, ha az Önről készített CT alapján, az Ön csontjának sajátosságait figyelembe véve 3 dimenzióban (3D) személyre szabott csontblokkot tervezünk.  Ez tökéletesen illik az állcsontra. Az engedéllyel rendelkező magyarországi szövetbankból származó sterilizált és előkezelt, humán (emberi) csontblokkot a terveknek megfelelően behelyezésre kész formára faragja a számítógép. Valamint elkészíti 3D nyomtatóval a műanyag csontblokk prototípust is, valamint a páciens állcsontját. Így behelyezés előtt Dr. Benedek Gábor szájsebész szakorvos modellezheti és megtervezheti a blokk rögzítésének optimális helyét, a rögzítőcsavarok méretét.  A behelyezett csontblokk 6 hónap alatt összeépül a saját csonttal, és alkalmassá válik az implantátum elhelyezésére.

Bár a tervezési folyamat hosszabb, maga a műtét sokkal rövidebb, kevésbé megterhelő a páciens számára. Kisebb a fertőzésveszély, gyors a műtét utáni gyógyulás. A személyre szabott, egyedi csontblokk tervezése és készítése sok szakemberből álló közös munka, és a legjobb eredményt hozó csontpótlásos eljárás.

vissza a kérdésekhez

Ki végzi majd el az Ön csontpótlását?

 

A Dentha fogorvosi rendelőjében a csontpótlásokat dr. Benedek Gábor végzi, aki mesterfokozatú implantológus és szájsebész.

Master of Science in Implantology and Dental Surgery végzettségét a németországi Münsteri Egyetemen szerezte.

Benedek doktor ezen kívül a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, valamint dentoalveoláris szájsebész.

Naponta végez implantológiai és szájsebészeti beavatkozásokat.

Szaktudását nemzetközi szakmai konferenciákon és előadásokon folyamatosan fejleszti, a ma elérhető legkorszerűbb és legkíméletesebb megoldásokat használja.

Dr. Benedek Gábor, a Dentha rendelővezetője, mesterfokozatú szájsebész és implantológus életrajzát erre a linkre kattintva olvashatja el. 

vissza a kérdésekhez

Hidrogél expander: csontpótlása sikerének záloga

Amennyiben azt szeretné, hogy fogpótlása jól tartson, legalább egy implantátumra van szüksége. Az implantátum rendszerint egy titánból készült csavar, amely becsontosodik az Ön állcsontjába.

A hiányzó fogak számától függően egy vagy több implantátumra van szükség, hogy a tényleges fogpótlást – koronát, hidat vagy protézist – rögzíteni lehessen. A hiányzó fogak helyén – amennyiben a hiány hosszabb ideig fennáll – az állcsont fokozatosan elsorvad.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő csont az implantátum beültetéséhez, a csontot először pótolni kell (csontvastagítás, csontmagasítás). Ez az úgynevezett augmentáció többféle módszerrel és anyaggal is történhet, például saját csont átültetésével vagy csontpótló anyagok felhasználásával.

A csontpótlás előtt ajánljuk Önnek a Dentha fogorvosi rendelőjében is elérhető modern, fogászati hidrogél expander előkezelésünket, amelyről itt olvashat bővebben.

vissza a kérdésekhez
Fogászati hidrogél expander

Egyéb tudnivalók

A csontpótlások mértékének meghatározásához figyelembe vesszük az irodalomban meghatározott lebomlási mértéket, ami egy átlag, és nem tükrözi az egyéni különbségeket.

Ezért nem lehet kizárni, hogy később kiegészítő csontpótlás, csontvastagítás, csontmagasítás szükségessé válik.

Nem megfelelő szájhigiéne, a műtét utáni gyógyszeres kezelés (antibiotikum) idő előtti abbahagyása, vagy a szervezetet érintő egyéb betegségek hatására a csontpótolt területen alaki változás, akár nagy mértékű felszívódás is létrejöhet.

Arra bátorítjuk, kérdéseit tegye fel nyugodtan a Dentha rendelőjében dolgozó fogorvosoknak!

vissza a kérdésekhez
all-on-4
Bejelentkezés

Röntgen csatolása

x