Caret

Implantálás X-guide 3D dinamikus navigációval

Az X-guide dinamikus navigációs implantációs rendszer a fogászati implantátum behelyezésének ma ismert legpontosabb módja. Akárcsak egy GPS, lépésről lépésre navigálja az orvost az implantáció során.

Az X-guide 3D dinamikus navigációs implantációs rendszert már az Egyesült Államokban és a világ más részein is használják. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy immár a dél-alföldi régióban egyedülálló módon, Szegeden, a Dentha Ultramodern Fogászat és Implantológián is elérhető. Fogorvosaink előzetes fog CT alapján számítógépen megtervezik az implantátum pontos elhelyezkedését a csontban, figyelembe véve az anatómiai képleteket, a környező fogakat, a csontkínálatot és a megfelelő tengelyállást. Az optikai navigációs rendszer segít, hogy tized milliméter pontosan oda és olyan szögben rakják be az implantátumot, ahogyan azt megtervezték.

Az X-guide olyan, mint a GPS

Az X-guide 3D-s navigációs rendszert gyakorlott szájsebészek számára fejlesztették ki, hogy az implantációs műtéteket minden eddiginél pontosabban és biztonságosabban elvégezhessék. A műszer a műtét során valós időben mutatja meg a fúró pozícióját (szögét, mélységét és tengelyállását), valamint feltérképezi azt az utat, amely során az implantátum pontosan a tervezett helyre kerül. Lényegében a sebész által szoftveresen megtervezett implantátum-pozíciót mutatja meg a páciens szájában: azt, hogy a behelyezés során pontosan hogyan és milyen pozícióban, mélységben és tengelyben kell behelyezni az implantátumot, hogy az előre megtervezett végeredményt kapjuk.

Olyan ez a folyamat, mint a GPS: megtervezzük, hova szeretnénk eljutni, és a GPS elvezet minket a célig. Mivel a korábban levett digitális lenyomatot is össze tudjuk szkennelni a tervvel, ezért az implantátum tervezésénél a leendő korona elhelyezkedésével is tudunk már számolni. Ráadásul így a technikus már az implantáció előtt marógépek segítségével ki tudja marni az ideiglenes koronát, amit az implantátum behelyezését követően azonnal be lehet helyezni.

vissza a kérdésekhez
X-guide 3d dinamikus navigációs implantáció a Denrtha Fogászaton

Valós idejű visszajelzés

Az X-guide rendszerben fog CT alapján megtervezzük az implantátumokat, és implantálás során a szoftver megmutatja a követendő utat a fogorvos számára. Ezzel valós idejű visszajelzést ad a szögről, az útvonalról, a tengelyállásról és a mélységről, amivel minimálisra csökkenti a hibázás esélyét.

vissza a kérdésekhez

Milyen előnyökkel jár Önnek az X-guide navigációs implantáció?

 • Az implantátumok virtuális pozícionálásával az esztétikai és funkcionális eredmények javulnak.
   
 • Kisebb a szövődmények kialakulásának a veszélye.
   
 • Szűk fogközökben is lehet alkalmazni (szemben a statikus navigációs rendszerrel).
   
 • Kis szájnyitásnál is könnyen alkalmazható a rágófogak területén.
   
 • Az implantáció kényelmesebbé, pontosabbá, biztosabbá válik az íny feltárása nélkül, ezáltal csökkentve a műtéti terület nagyságát (lebenyképzés nem mindig szükséges).
   
 • Csökkenti a csontpótlások szükségességét, mivel lehetővé teszi a csont maximális kihasználását. Felső rágófog esetén elkerülhető a csontpótlás, ha az arcüreg megfelelő régiójába pontosan be tudjuk helyezni.
   
 • A műtét hamarabb elvégezhető, hiszen nem kell műtéti sablonra várni.
   
 • Lehetővé teszi az egynapos műtétet, hiszen a tervezés és a műtét azonos napon elvégezhető.
   
 • A műtét során az implantológus tapasztalatával változtathat az előzetes implantátum pozíció tervén, az implantátum méreten.
   
 • Egyéb szájsebészeti beavatkozásokhoz is alkalmazható, pl. rezekció.
vissza a kérdésekhez
x-guide 3D dinamikus navigáció a Dentha Fogászaton

Az X-guide az implantáció jövője

A múltban az implantológus szabad kézzel, szem kontroll mellett végezte a behelyezéseket, majd megjelentek a fúrósablonok, amelyek segítették a szájsebészt az implantátum behelyezésében. Ezeknek azonban több hátrányos tulajdonsága is van, például nem lehet megfelelően hűteni a sablonon keresztül, szemmel nem lehet menet közben kontrollálni a dolgokat, és módosítani rajtuk; anatómiai korlátok miatt nem mindig használhatók.

Jelenleg a legmodernebb és legbiztonságosabb eljárás a dinamikus navigációs implantáció, ahol a számítógépen látjuk az implantátum pontos tengelyállását, a kezünk mozgását, de közben még sincs megkötve az orvos keze (mint a sablonban). Ez azt jelenti, hogy előre nem látható tényező esetén egyszerűen lehet módosítani a tervet, és folytatni a kezelést. Ráadásul, mivel az implantáció helyére nem kell semmiféle sablont felhelyezni, így az elengedhetetlen vízhűtés is megoldott.

A jövő egyértelműen a robot sebészet, amely részben vagy teljesen kiváltja az implantológus mozgását. A dinamikus navigációs implantációs módszerek sikerének az alapja a CBCT-n történő pontos tervezés megfelelő szoftver segítségével.

vissza a kérdésekhez
x-guide 3D dinamikus navigáció a Dentha Fogászaton

A dinamikus navigációs implantáció lépései:

 1.  CT: egy speciális eszközzel készítünk egy fog CT felvételt.
 2. A páciens fogairól 3-shape-pel veszünk digitális lenyomatot.
 3. A programban szinkronizáljuk a fog CT felvételt a digitális lenyomattal.
 4. Megtervezzük a leendő fogpótlás pontos elhelyezkedését.
 5. A tervezett korona alapján megtervezzük az implantátum tengelyét (a koronához igazítva).
 6. Átmentjük az implantátum tervezőből az X-guide fájlt az X-guide gépre.
 7. Implantáció: azonos időben, a rendszer irányításával normál implantátumfúrási protokollt alkalmazunk, miközben a navigációs képernyőn az orvos irányítja, kontrollálja az implantátum behelyezését.
vissza a kérdésekhez
x-guide 3D dinamikus navigáció a Dentha Fogászaton

Összefoglalva – a Nobel X-guide implantációs navigáció előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • segítségével az implantátumot anatómiailag pontosabb, ideálisabb pozícióban tudjuk behelyezni
 • csökkenti az implantáció során a lehetséges szövődmények rizikóját (ideg-, ér- és arcüreg-sérülések)
 • csökkenti a sebészi beavatkozás mértékét (minimálinvazív beavatkozás): nem mindig szükséges az ínyen metszést végezni
 • gyorsabb gyógyulást eredményez
 • az implantátum optimális pozícionálásával esetenként elkerülhető a csontpótlás
 • előre megtervezhetjük és elkészíthetjük az ideiglenes pótlás

Hátrányok:

 • A fogorvostól hosszabb betanulási időt igényel.
 • Az implantátumok megtervezése plusz időbe telik az orvos számára.
 • Költségesebb, mert speciális clipet kell a CT elkészítésekor a páciens szájába helyezni a pontos pozícionálás érdekében, ráadásul a készülék is drága.
vissza a kérdésekhez
x-guide 3D dinamikus navigáció a Dentha Fogászaton
Bejelentkezés

Röntgen csatolása

x