Caret

Bölcsességfog

A leghátsó nagyőrlő fog, azaz a bölcsességfog gyakran okoz problémát. Növekedése közben erőteljes nyomást érezhetünk heteken át. Miután teljesen kinőtt – ha egyáltalán lejátszódik ez a folyamat –, még egy teljesen szabályos fogsorban is változásokat idézhet elő, fogösszetorlódásokat okozhat. Ha nem tudjuk rendesen tisztítani, begyulladhat, ami kiterjedhet a mellette lévő fogakra. Fájó bölcsességfog esetén feltétlenül konzultáljon fogorvosával!

Mi a teendő a bölcsességfoggal?

A bölcsességfog gyakran nem tud teljesen kifejlődni, mivel túl szűk a hely az állcsontban vagy a fog növekedési iránya nem megfelelő. Ekkor egyáltalán nem vagy csak részlegesen tör át az ínyen, ezért tisztítása szinte lehetetlen. Még akkor sem könnyű hozzáférni fogkefével, ha teljesen kinőtt, hiszen nagyon hátul van, és szorosan illeszkedik az előtte álló foghoz.

Ha a bölcsességfog csak félig tör elő, és elakad a mellette lévő fogban, akkor a szájban található baktériumok bejuthatnak az íny alá, és gyulladást okozhatnak. Ez erős fájdalommal, duzzanattal és szájzár kialakulásával is járhat. A gyulladás nemcsak a bölcsességfog épségét veszélyezteti, hanem az előtte lévő fogét is. Mivel a terület nehezen tisztítható, az állandó lepedékképződés miatt a szomszédos fogakon is szuvasodás alakul ki.

A bölcsességfogak a későbbiekben is bármikor begyulladhatnak, ami kellemetlen fájdalommal jár. Érdemes tehát mihamarabb megszabadulni tőlük, hogy megóvjuk a körülötte lévő egészséges fogainkat. Ezzel kapcsolatban érdemes fogorvosával konzultálnia vagy felkeresnie a Dentha Fogászatot.

 

vissza a kérdésekhez

Hogyan távolítjuk el a bölcsességfogat?

A már kibújt bölcsességfogat a Dentha Fogászat fogorvosa helyi érzéstelenítésben távolítja el. A növekedésnek indult, de még nem előtört és problémát okozó bölcsességfogakat azonban csak kisebb műtéttel lehet kivenni. Helyi érzéstelenítésben végezve természetesen ez a beavatkozás is fájdalommentes.

A műtét alkalmával az elő nem tört bölcsességfog felett az ínyt felvágjuk, majd – miközben vigyázunk a környező fogak épségégére – kiemeljük azt. Végül, hogy megakadályozzuk a kórokozók bejutását, a sebet fogorvosa összevarrja. A varratokat 7-10 nap múlva kiszedjük.

Abban az esetben, ha mind a négy bölcsességfog eltávolítása szükséges, és egyszerre, gyorsan szeretne túlesni rajta, lehetőségünk van a szájsebészeti klinikán altatásban elvégezni a műtétet. Ez általában egyéjszakás bent alvással jár.

Persze az is jó megoldás, ha két különböző alkalommal, rendelőnkben először az egyik oldali alsó és felső bölcsességfogat távolítjuk el, majd néhány héten belül a másik oldali kettőt. A helyi érzéstelenítés tökéletes megoldás a fájdalommentesség elérésére.

A szorongó, máshol rossz tapasztalatokat szerzett betegeink a fogászati beavatkozásokhoz kérhetik altatóorvosunk segítségét, aki a helyi érzéstelenítés mellett speciális gázkeverék belélegeztetésével segít az ellazulásban, megnyugvásban. Ez az éberszedáció, átmenet az ébrenlét és a mélyalvás között.

Ha Ön igényli ezt a plusz szolgáltatásunkat, egy előzetes konzultáció alkalmával jelezze fogorvosánál.

 

vissza a kérdésekhez
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x