Caret

Hidrogél expander

A német Osmed cég által kifejlesztett hidrogél expandert a szájsebészetben és a parodontológiában lágyszövettágításra használjuk. A kezdeti kisméretű és kemény hidrogél típusától függően 3-12 hét alatt kiindulási méretének ötszörösére képes duzzadni úgy, hogy az ehhez szükséges folyadékot a testnedvekből, a szövetközti térből veszi fel. A folyamat lassan, kontrolláltan megy végbe, miközben a hidrogél expander feletti szövetek egyrészt tágulnak, másrészt a kiindulási állapotnál jobban vaszkularizált új kötőszövet képződik. A hidrogél expander előzetes használatával könnyedén biztosítható a csontpótlás és a csontblokk feletti szövetek feszülésmentes zárása, valamint vertikálisan nagyobb mértékű csontpótlást végezhetünk, és így nagyobb csontmagasságot érhetünk el.

Ajánló Dr. Benedek Gábor előadásához (Upgrade 2015)

Dr. Benedek Gábor ajánlója előadásához, amelyet a 2015-ös Upgrade Nemzetközi Fogászati Kongresszuson tartott a fogászati szövettágítóról 2015. május 29-én.

Dr. Benedek Gábor publikációja a fogászati hidrogél expanderről megjelent az Implantológia magazin 2015. májusi számában (Dental Press Kiadó, 58-62. oldal). 

 

vissza a kérdésekhez

A hidrogél expander anyaga és biztonságossága

 • stabil, száraz eszközök, térhálós szerkezetű hidrogél: metil-metakriláton és N-vinyl-pyrrolidinen alapuló kopolimer
 • magas a biokompatibilitásuk: nem toxikusak, nem genotoxikusak, nem okoznak immunreakciót – alapvetően ugyanaz az anyag, mint amit a kontaktlencséknél használnak  
 • a külső szilikonburok jól ismert a mellimplantátumokból 
 • ellenőrzött gyártás: tiszta szoba gyártás GMP kondíciók szerint 
 • az alkalmazott anyagok tisztasága és biztonságossága: a gyártási folyamatok magas szintű vertikális integrációja a polimerizációtól a végső termék megbízható minőségének biztosításáig
vissza a kérdésekhez
hidrogél expander biztonságossága

Hogyan működik és milyen előnyökkel jár a hidrogél expander használata?

A kezdeti kisméretű és kemény hidrogél típusától függően 3-12 hét alatt kiindulási méretének ötszörösére képes duzzadni úgy, hogy az ehhez szükséges folyadékot az ozmotikus nyomáskülönbségnek köszönhetően a testnedvekből, a szövetközti térből veszi fel. A folyamat lassan, kontrolláltan megy végbe, miközben a hidrogél expander feletti szövetek egyrészt tágulnak, másrészt a kiindulási állapotnál jobban vaszkularizált új kötőszövet képződik. A hidrogél expander előzetes használatával könnyedén biztosítható a csontpótlás és a csontblokk feletti szövetek feszülésmentes zárása, valamint vertikálisan nagyobb mértékű csontpótlást végezhetünk, és így nagyobb csontmagasságot érhetünk el.

A fogászati periosteum-tágító

vissza a kérdésekhez

Az öntágulás folyamata

Az öntágító speciálisan kifejlesztett hidrogélből készül, amely az ozmózis elve alapján képes megnövelni a saját térfogatát.

A növekedés előtt a hidrogél expander kicsi, kemény és könnyen kezelhető. A behelyezés után az expander megköti a testnedveket és folyamatosan növekszik, amíg el nem éri meghatározott alakját és méretét.

Az alábbi ábra bemutatja, hogy a hidrogél expander adott idő elteltével (vízszintes tengely) hány ml térfogatúra (függőleges tengely) duzzad:

Az expandert perforált szilikonköpeny (héj) veszi körül, amely biztosítja a testfolyadék kontrollált, lassú beáramlását és az expander lassú duzzadását. Az expander megnövekedő térfogata stimulálja a felette lévő kötőszövet növekedését.

 

vissza a kérdésekhez

A csontpótlás sikerének záloga: a hidrogél expander használata

Az expander használatával a környező kötőszövet jól vaszkularizált, ami megkönnyíti a feszülésmentes zárást.

Az elsődleges sebzárás alapvető a csont regenerációjának sikeréhez. A rekonstrukciós sebészet eredménytelenségének fő oka a gerincaugmentáció szövődményeként megjelenő kötőszöveti szétnyílás és a csontblokk előtörése a szájüreg felé. A graft előbukkanásának fő okai pedig a kötőszövet gyenge minősége és mennyisége, valamint az elsődleges lebenyzárási nehézségek.

A szöveti expander javítja a kötőszövet minőségét és mennyiségét, és megkönnyíti az elsődleges sebzárást, így csökken a seb szétnyílásának és a csontblokk posztoperatív előtűnésének gyakorisága.

vissza a kérdésekhez

A hidrogél expander előnyei

Általános előnyök:

 • kíméletes szövettágulást eredményez
 • a kiindulási állapothoz képest jobban vaszkularizált új kötőszövet képződését indukálja
 • serkenti az angiogenezist
 • biztonságos anyag, alkalmazása ritkán jár szövődménnyel
 • alacsony a fertőzés rizikója
 • kis metszésből behelyezhető, minimális traumát okoz és rövid a sebészi beavatkozás ideje
 • kontrollált folyamatos duzzadás nyomáskiugrások nélkül
 • a rövid sebészi beavatkozás csökkenti a postoperatív fájdalmat, és csökkenti a költségeket

A fogászati alkalmazás előnyei:

 • nem szükséges membránt használni a csontpótlás fedéséhez*
 • kevésbé fájdalmas más, csontpótlást megelőző beavatkozásokhoz képest 
 • sokkal kíméletesebb és esztétikailag előnyösebb a páciens számára 
 • nem igényel ínyplasztikát 
 • a további műtétek során a fogorvos kisebb metszésekkel dolgozhat
 • jobb a graft vérellátása, kevesebb szívódik fel
 • kevesebb csontpótló anyag használata szükséges
 • magas a csontpótlásos műtétek sikerességi rátája; az expander nélkül végzett műtétek kb. 1/3 része sikertelen!
 • kiszámítható és jól nyomonkövethető a szilikonburokban lévő hidrogél lassú öntágulásának mértéke
 • használata egyszerű, a szilikonfül segítségével rögzítheti az expandert a csonthoz
 • a posztoperatív időszakban 25%-ról 4%-ra csökken a graft előtörése a szájüreg felé 
 • átlagosan 4 mm-ről 7,5 mm-re növeli a vertikális csontnyereséget
 • biokompatibilis

*a hidrogél expander subperiosteális behelyezése esetén, ha a csontpótlás mértéke nem haladja meg az expander tágulás utáni méretét

vissza a kérdésekhez

A fogászati felhasználás indikációja és a behelyezés lépései

A felszívódott fogatlan állcsontgerinc vertikális és laterális csontpótlása szükséges az implantátum behelyezése előtt. A lágyszövettágítást nagy volumenű csontpótló műtétek előtt ajánljuk:

 • onlay graft
 • egyéb csontregenerációs beavatkozások.

A hidrogél expander behelyezésének lépései:

 1. a csontpótolni kívánt terület méretének meghatározása
 2. a megfelelő típusú és méretű expander kiválasztása: az expander végső volumenének illeszkednie kell a kijelölt sebészi területhez; a sablon rövidebb vége mutatja az expander méretét behelyezés előtt, a másik vége pedig a 3-12 hét múlva kialakuló végső méretet
 3. a nyálkahártya bemetszése és alagútlebeny készítése: a preparáció mértéke megegyezik az expander tágulás utáni méretével
 4. a sablonnal ellenőrizzük a preparálás mértékét
 5. az expander beillesztése és fixálása csontrögzítő csavarral az expander fülénél
 6. kétrétegű sebzárás

Figyelmeztetések:

 • Az expander rögzítéséhez csavart használjunk, ne szegecset! Rendelés esetén az expander behelyezéséhez szükséges csavart a csomag nem tartalmazza. Az Ön által használt csontblokk rögzítő titán csavar alkalmas az expander rögzítésére. Ajánlott méret: 1,2 mm átmérő, 6 mm hossz.
 • Az expandert úgy helyezzük be, hogy a rögzítőcsavar és a nyálkahártya varrat ne egymás fölé essen!
 • A szilikonburok nyílása soha ne a csont felé nézzen! A szilikonburkon egyetlen perforációs nyílás van a szövetközti folyadék beáramlására. 
 • Az expandert soha ne helyezzük a gerincélre!
 • A lebenynek úgy kell befednie a sablont, hogy közben ne feszüljön! Megfelelő méretű alagutat készítsünk!

Az expander eltávolítása és csontpótlás

A szövet tágulása és érése általában 3-12 hét alatt végbemegy. Az expandert a csontpótlásos műtét során eltávolítjuk. A bemetszést és a lebeny megjelenését a csontpótlás tervezett módszere szerint választjuk meg. Teljességgel elfogadható, ha közvetlenül belevágunk az expanderbe. 

Bővebb szakmai információkért, kérjük, kattintson ide!

vissza a kérdésekhez

A fogászati expander típusai

Kupola
 
Lágyszövettágító nagy volumenű csontpótló műtétek előtt, pl.:

 • onlay graft
 • egyéb csontregenerációs beavatkozások.

A kupola alakú fogászati lágyszövettágítóval elérhető legnagyobb térfogat 0,35 ml. A kupola kis (1-2 hiányzó fog) vagy íves frontális foghiányos területeken használható. Tágulási ideje: 40 nap.

Kupola alakú fogászati hidrogél expander* szilikonburok nélkül
** in vitro fiziológiás sóoldatban
  
 
Cilinder
 
Lágyszövettágító nagy volumenű csontpótló műtétek előtt, pl.:

 • onlay graft
 • egyéb csontregenerációs beavatkozások.

A cilinder formájú fogászati lágyszövettágító 4 méretben kapható, amelyekkel elérhető legnagyobb térfogat: 0,24-2,1 ml. A cilinder egyenes alakú foghiányos területeken használható. Tágulási ideje: 20-90 nap, mérettől függően.

Cilinder alakú fogászati hidrogél expander* szilikonburok nélkül
** in vitro fiziológiás sóoldatban

Rendelés esetén az expander behelyezéséhez szükséges csavart a csomag nem tartalmazza. Az Ön által használt csontblokk rögzítő titán csavar alkalmas az expander rögzítésére. Ajánlott méret: 1,2 mm átmérő, 6 mm hossz.

vissza a kérdésekhez

Az expanderhez használható sablonok

A sablonok mutatják a lágyszövettágító kezdeti és végső méretét, ezzel segítenek kiválasztani a megfelelő méretet és típust. A sebészi beavatkozás alatt a sablonok segítenek megfelelően előkészíteni a befogadó területet.

 
A sablonon lévő cilinder a beültetendő hidrogél cilinder méretének és alakjának felel meg. A sablon hajlított vége akkora, mint a szilikon burokban lévő hidrogél expander. Az expander végső méretének pontosan illeszkednie kell az augmentálni kívánt területre. Ha az expander végső méretét túl nagynak találja, használjon kisebb lágyszövettágítót!
 
Miután a sablonnal kiválasztotta az expander kívánt végső méretét, a sablon másik oldalán lévő lágyszövettágító határozza meg a beültetendő hidrogél méretét.

Választható sablonok:

 • sablonszett cilinder és kupola alakú fogászati hidrogél expanderekhez
 • sablon a 0,35 ml-es kupola alakú fogászati hidrogél expanderhez
 • sablon a 0,24 ml-es cilinder alakú fogászati hidrogél expanderhez
 • sablon a 0,7 ml-es cilinder alakú fogászati hidrogél expanderhez
 • sablon az 1,3 ml-es cilinder alakú fogászati hidrogél expanderhez
 • sablon a 2,1 ml-es cilinder alakú fogászati hidrogél expanderhez
vissza a kérdésekhez
expander-sablon-allo

Hidrogél expander videók

Prof. dr. Anton Friedmann (1.) és dr. Benedek Gábor (2-4.) saját videófelvételei a fogászati hidrogél expander behelyezéséről.

 

Fogászati hidrogél expander szövettágító behelyezése a periosteum alá (dr. von See, 2011)

 

Fogászati hidrogél expander eltávolítása és csontpótlás (dr. Luis Brandam)

 

Fogászati hidrogél expander: a csontpótlás sikerének záloga (hosszú verzió)

vissza a kérdésekhez

Szakirodalom

Hidrogél expander: A csontpótlás sikerének záloga
Dr. Benedek Gábor, Implantológia 2015/1:58-62, Dental Press Kiadó

Augmentation ohne Dehiszenzen? Weichgewebeverbesserung durch Vorbehandlung mit Gewebeexpandern
Kaner / Friedmann, Implantologie 2014;22(2):161–169

Improvement of microcirculation and wound healing in vertical ridge augmentation after pre-treatment with self-inflating soft tissue expanders – a randomized study in dogs
Kaner D, Zhao H, Terheyden H, Friedmann A., Clin. Oral Impl. Res. 00, 2014, 1–5; doi: 10.1111/clr.12377

Self-inflating oral tissue expander for ridge augmentation in the severely atrophic mandible
Park SH, Choi SK, Jang JH, Kim JW, Kim JY, Kim MR, Kim SJ.J Korean Assoc Oral Maxillofac Surg. Feb 2013; 39(1): 31–34., Published online Feb 21, 2013. doi:  10.5125/jkaoms.2013.39.1.31

The Use of Self-Inflating Soft Tissue Expanders Prior to Bone Augmentation of Atrophied Alveolar Ridges
Mertens C, et al., Journal Clin Implant Dent Relat Res. 2013 May 28. doi: 10.1111/cid.12093

Submucosal implantation of soft tissue expanders does not affect microcirculation
Kaner D, Zhao H, Terheyden H, Friedmann A., Clin. Oral Impl. Res. 00, 2013, 1–4; doi: 10.1111/clr.12158

Osmotische Weichgewebe-Expander zum Einsatz vor Knochenaugmentation in der dentalen Implantologie
Conrad, T. et al, ZMK, Jg 2, Ausgabe 1-2, Jan/Feb 2013

Periosteal expansion before local bone reconstruction using a new technique for measuring soft tissue profile stability: a clinical study
Abrahamsson P, Wälivaara DÅ, Isaksson S, Andersson G., J Oral Maxillofac Surg. 2012 Oct;70(10):e521-30. doi: 10.1016/j.joms.2012.06.003. Epub 2012 Aug 5

Intra-oral soft tissue expansion and volume stability of onlay bone grafts
Abrahamsson P., Swed Dent J Suppl. 2011; (211):11-66.

Guided bone generation in a rabbit mandible model after periosteal expansion with an osmotic tissue expander
Abrahamsson P, Isaksson S, Andersson G., Clin Oral Implants Res. 2011 Nov;22(11): 1282-8. doi: 10.1111/j.1600-0501.2010.02108.x. Epub 2011 Feb 24.

Intraorale Gingivaexpansion mittels selbstquellendem Hydrogelexpander
Constantin von See, DENT IMPLANTOL 15, 7, 444 – 450 (2011)

Soft tissue expansion with self-filling osmotic tissue expanders before vertical ridge augmentation: a proof of principle study
Doğan Kaner and Anton Friedmann, Journal of Clinical Periodontology, 2 NOV 2010, DOI: 10.1111/j.1600-051X.2010.01630.x

Implant Cerrahisi Oncesi Alveoler Kemik Ogmentasyonunda Ozmotik Kendi Sisebilen Yumusak Doku Genisleticilerin Kullanimi – Using an Osmotic Self-Inflatable Expander for Alveolar Ridge Augmentation Prior to Implant Placement
Tekim Umat, Turkiye Klinikleri J Dental Sci-Special Topics 2010;1(1):40-5

Micro-computed tomography and histologic evaluation of the interface of hydrogel expander and underlying bone: influence of pressure distributors on bone resorption.
von See et al., J Oral Maxillofac Surg. 2010 Sep; 68(9):2179-84. doi: 10.1016/j.joms.2009.08.024. Epub 2010 Jul 1.

Microvascular Response to the Subperiosteal Implantation of Self-inflating Hydrogel Expanders
Von See C, Gellrich NC, Bormann KH, Rahmann A, Rucker M., Int J Oral Maxillofac Implants 2010; 25:979-984.

Expanding soft tissue with Osmed tissue expanders in the goat maxilla
Uijlenbroek HJJ, Liu Y, He JF, Visscher C, van Waas MAJ, Wismeyer D., Clin. Oral Impl. Resxx, 2010; 000-000. doi: 10.1111/j.1600-0501.2010.01972.x.

Onlay bone grafting of mandible after periosteal expansion with an osmotic tissue expander: an experimental study in rabbits
Abrahamsson P, Isaksson S, Gordh M, Andersson G., Clin. Oral Impl. Res xx, 2010; 000-000, doi: 10.1111/j.1600-0501.2010.01967.x

Bone augmentation after soft-tissue expansion using hydrogel expanders: effects on microcirculation and osseointegration
von See C, Gellrich N-C, Jachmann U, Laschke MW, Bormann KH, Rücker M., Clin.Oral Impl.Res.2010 Aug, 21(8): 842-47

Using a novel self-inflating hydrogel expander for intraoral gingival tissue expansion prior to bone augmentation
von See C, et al., British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery 48 (2010) e5-e6

Periosteal expansion of rabbit mandible with an osmotic self-inflating expander
Abrahamsson, P et al., Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery, 2009, Vol. 43, No. 3, P. 121-125

Osseous alterations at the interface of hydrogel expanders and underlying bone
Stühmer C, Rücker M, SchumannP , Borman KH , Harder Y ,Sinkovic B, Gellrich NC, J Craniomaxillofac Surg. 2009 Jul; 37(5): 528-62

vissza a kérdésekhez

Gyártói ajánlások az expander használatához

Kérjük, figyelmesen olvassa el az expander használatával kapcsolatos szakmai információkat!

vissza a kérdésekhez

Expander rendelése

Kérjük, hogy hidrogél expander rendelési igényét a betodent@invitel.hu emailcímen vagy a 06 30 681 6809-es telefonszámon jelezze Dr. Tóth Anikónál! Kérjük, hogy a levelében írja meg az alábbi rendelési adatokat:

 • expander típusa, mérete és darabszáma
 • sablon rendelési igény
 • szállítási cím
 • számlázási cím

Tájékoztatjuk, hogy az expander behelyezéséhez szükséges csavart a csomag nem tartalmazza. Az Ön által használt csontblokk rögzítő titán csavar alkalmas az expander rögzítésére. Ajánlott méret: 1,2 mm átmérő, 6 mm hossz.

Rendelését DPD futárral szállítjuk házhoz a rendelést követő két munkanapon belül. 

Az alábbi hidrogél expander típusok és méretek közül választhat:

Öntáguló cilinder hidrogél expander:

     Termékcsoport           Méret      Kód      Kiszerelés     
     Cilinder expander           0,24 ml           400-1024           1 / doboz     
     Cilinder expander 0,7 ml 400-1070 1 / doboz
     Cilinder expander 1,3 ml 400-1130 1 / doboz
     Cilinder expander 2,1 ml 400-1210 1 / doboz

 

Öntáguló kupola hidrogél expander:

     Termékcsoport           Méret      Kód      Kiszerelés     
     Kupola expander           0,35 ml           400-2035           1 / doboz     

 

Sablonok:

     Termékcsoport      Kód      Kiszerelés     
     Sablon szett valamennyi expanderhez           001-0001      5 / doboz

 

Kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!

vissza a kérdésekhez
Érdeklődöm az expander irántx