Caret

Lézeres fogfehérítés

Ha szebbek és fehérebbek a fogaink, nemcsak jobban érezzük magunkat, de többet is mosolygunk, és ezért több pozitív visszajelzést is kapunk környezetünktől.

fogfeherites1_gyl

Mi okozza fogaink elszíneződését?

A fogak elszíneződése több okra is visszavezethető:

 • genetikai, örökletes okok
 • színező élelmiszerek fogyasztása: kávé, tea, vörösbor, kóla
 • dohányzás
 • lepedékképződés 
 • egyes gyógyszerek hatása.

Az elszíneződések azért alakulhatnak ki, mert fogaink két rétegből állnak: egy belső, sötétebb (ún. dentin) rétegből és egy külső, kemény, világosabb zománcrétegből.

A külső tele van mikroszkopikus, szabad szemmel nem látható üreggel.

Ezekben lerakódhatnak a festékanyagok.

Idővel a felső zománcréteg kopásnak indul, elvékonyodik, és a dentin egyre láthatóbbá válik.

vissza a kérdésekhez

Mi történik fogfehérítéskor?

A fogfehérítés egy gyors és látványos eljárás, amely a következő lépésekből áll.

 1. Fogorvosa meggyőződik arról, hogy vannak-e olyan problémák, amelyeket fogfehérítés előtt kezelni kell.
 2. Szájhigiéniai kezelés során minden fogkövet eltávolítunk fogairól.
 3. Fogai jelenlegi színét fogszínskála segítségével meghatározzuk: ez lesz a kiindulási állapot.
 4. Dentálhigiénikusa védőréteggel vonja be ínyét, hogy a fehérítés ne irritálja azt, és ne okozzon érzékenységet.
 5. Ezután felvisz egy speciális, zselés fehérítőanyagot, LaserWhite gélt. (Ezt az anyagot a fehérítésen kívül szennyeződések és elszíneződések oxidálására fejlesztették ki.) Ez az anyag hidrogén-peroxidod tartalmaz.
 6. A fehérítő anyagot kvadránsonként kétszer 20-30 másodpercig BioLase Epic diódalézerrel világítjuk meg, ami beindítja és katalizálja a fehérítőzselé hatását. Ezáltal a zselé nemcsak a külső rétegekbe, hanem a fog belsejébe is eljut, így a külső és a belső rétegek színe több árnyalatot világosodhat. Öt perc elteltével megismételjük ezt a folyamatot.
 7. A fehérítési folyamat végén a dentálhigiénikus eltávolítja az ínyvédő réteget. Az esetleges érzékenység elkerülése érdekében védőecseteléssel kezeli fogait.
 8. Fogszínskálán felmérjük, mennyivel lettek fehérebbek fogai a kiindulási állapothoz képest. Ha valakinek eredendően világos fogai vannak, legfeljebb egy-két árnyalattal fehérebb eredményt lehet elérni. Ha mindezek mellett még a bőre is fehér, munkánk eredménye kevésbé lesz látványos. (Sötétebb bőrszín, napbarnított arc esetén fogai mindig fehérebbnek tűnnek.)
 9. Utókezelésre nincs szükség, de a biolézer fogfehérítés eredményének megőrzése miatt kérjük, hogy tartsa be előírásainkat, amelyeket átnyújtunk Önnek betegtájékoztatónkon.
vissza a kérdésekhez
fogfehérítés lézerrel

Milyen esetben érdemes kifehéríttetnie fogait?

Bármilyen ápolt, szép megjelenést elronthatnak az elhanyagolt vagy elszíneződött fogak. Akkor érdemes ezt a beavatkozást választania, ha szebb fogakat szeretne.

A fogfehérítés pusztán esztétikai kérdés, orvosi indoka soha nincs.

A szakemberrel végeztetett fogfehérítés biztonságos beavatkozás. Napjainkban azonban egyre több a „kedvező” fogfehérítő ajánlat, amelyek azonban nem mindig kockázatmentesek. A biztonságos, tartós és látványos eredményt hozó fogfehérítés feltételei a következők:

 1. szakértelem és gyakorlat
 2. megbízható fogfehérítő anyag
 3. amerikai biolézer fogfehérítő készülék

A sikerben és a kockázatok elkerülésben csak akkor lehet biztos, ha ez a három elem egyidejűleg jelen van a fogfehérítés alkalmával.

Legyen körültekintő a feltűnően kedvező ajánlatokkal!

Ha szeretne konzultálni a fogfehérítés menetéről, jelentkezzen be Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe fogfehérítésre a +36/30/206-9532 telefonszámon!

Jöjjön el, és legyenek fehérebb fogai Önnek is! Várjuk hívását!

vissza a kérdésekhez

Fogfehérítés: otthon vagy a rendelőben?

A fogfehérítés biztonságosan kizárólag fogorvosi rendelői körülmények között végezhető el. Csak egy rendelőben található meg az a szaktudás és gyakorlat, ami a vizsgálat, az előkészítés vagy a fogfehérítés során szükséges lehet (nem beszélve egy váratlan egyéni reakcióról, amit azonnal kezelni kell).

Kényelmes megoldásnak tűnhet az otthoni fogfehérítés is, hiszen nem kell elmennie egy fogorvosi rendelőbe, hanem otthon TV-nézés közben elvégezheti az egész folyamatot. Felmerül azonban néhány kérdés, amely megkérdőjelezi az otthoni fogfehérítés biztonságosságát.

 1. Biztos lehet-e abban, hogy hiteles forrásból származó minőségi, egészségkárosodást nem okozó, hatásos fehérítő anyagot vásárol?
 2. Fogorvosi vizsgálat nélkül biztos lehet vajon abban, hogy nincs-e olyan fogászati problémája, amely a fogfehérítés során fájdalommal járó kellemetlenséget okozhat?
 3. Ha fogain plakk vagy fogkő található, a fogfehérítés vajon hatásos lesz-e?
 4. Tud megfelelő védelmet biztosítani ínyének a fogfehérítés közben, hogy az ne szenvedjen károsodást a fogfehérítő anyagtól?
 5. Szakszerűn fel tudja vinni fogainak felületére a fogfehérítő anyagot?
 6. Mit tesz, ha az adott fogfehérítő anyag érzékenységet okoz Önnek?

Érdemes átgondolnia ezeket a kérdéseket. Egy rendelői fogfehérítés alternatívája mindig biztonságos megoldást jelent az Ön számára.

A fogfehérítés egy látszólag egyszerűnek tűnő döntés, de ne kockáztasson még ebben a kérdésben sem. Ha felkészült szakemberhez fordul, akkor nem érhetik kellemetlen meglepetések, és a végeredményben sem csalódik. Nincs más teendője, tehát, mint bejelentkezni Szeged belvárosában lévő rendelőnkbe fogfehérítésre a +36/30/206-9532 telefonszámon. Jöjjön el, és legyenek fehérebb fogai Önnek is! Várjuk hívását.

vissza a kérdésekhez

Miért jobb a lézeres fogfehérítés más módszerekhez képest?

 • Míg az otthon elvégezhető vagy kevésbé modern eljárásokkal csupán néhány, addig a biolézer fogfehérítéssel akár több, mint tíz árnyalatot is világosodhat a fogszín.
   
 • A biolézer fogfehérítés sokkal rövidebb ideig tart, mint más fogfehérítő módszer. A fogfehérítés folyamata mindössze 20 perc, amit a fogak tisztítása és fogkő-eltávolítás előz meg.
   
 • A biolézer képes a legjobban stimulálni a fogfehérítő zselé hatását.
   
 • Mivel speciális, drága berendezés (diódalézer) szükséges hozzá, Magyarországon csak kevés rendelőben érhető el.
   
 • A megfelelő előírások betartásával fogai hosszú évekig is fehérek maradhatnak.
vissza a kérdésekhez
fogfehérítés lézerrel

Gyakori kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatban

Milyen tartós eredményt lehet elérni fogfehérítéssel?
Az, hogy mennyi ideig maradnak fehérek fogai, nagyban függ attól, hogy mennyire tartja be előírásainkat a fogfehérítést követően. Közvetlenül az eljárás után két hétig kérjük, hogy ne fogyasszon kávét, kólát, vörösbort, csokoládét, pirospaprikát és egyéb, természetes és/vagy mesterséges színező anyagokkal teli ételt. Ezek fogyasztása a későbbiekben is hat fogai színére. A dohányzás is kerülendő: a nikotin sárgítja fogait.

Töméseket és koronákat ki lehet-e fehéríteni?
Nem, ezeket sajnos nem lehet, csak az eredeti fog színére tudunk hatni. Ha zavaró, a fogfehérítés után pár héttel kicseréljük a régi töméseket, hogy azok színe megegyezzen fogai új színével. Koronák, hidak esetén javasoljuk, hogy végleges koronáit és hídjait a fogfehérítés után készíttesse el.

Azt hallottam, hogy a zománcot károsíthatja a fogfehérítés. Igaz-e?
A rendelőben, képzett dentálhigiénikusunk által végzett biolézer fogfehérítés nem károsítja a fogzománcot.

Fájdalommal jár-e a kezelés?
Fájdalom nem kíséri. A kezelés végén dentálhigiénikusunk fogvédő anyaggal ecseteli a fogait. Csupán egyéni, átmeneti időre fennálló érzékenységgel lehet számolni, amely azonban csökkenthető sensitive jelölésű fogkrémek használatával. A fogfehérítés után két hétig kérjük, ne fogyasszon nagyon hideg és nagyon meleg ételeket!

vissza a kérdésekhez
fehér fogak

Mit nem fogyaszthatunk fogfehérítés után?

Fogfehérítés után két hétig tilos természetes és/vagy mesterséges színező anyagot tartalmazó ételek és italok fogyasztása, mint például:

 • kávé, tea
   
 • kóla (és egyéb szénsavas üdítőitalok)
   
 • pirospaprika és azt tartalmazó ételek (pörköltek)
   
 • tannin tartalmú italok (vörösbor, rozé bor)
   
 • paradicsom, bogyós gyümölcsök
   
 • bételdió és dohánylevél rágcsálása,
   
 • dohányzás, stb.
vissza a kérdésekhez
fehér fog

Hogyan időzítsük a fogfehérítést?

Legtöbbször valamilyen alkalomból kérik pácienseink a fogfehérítést. Ünnepi alkalmakkor, pl. karácsonykor, lakodalmakban gyakran fogyasztunk színes ételeket, italokat (vörösbor, halászlé, pörkölt, csokoládés sütemény stb.), amelyek – ha nem várunk eleget – sötétíthetik az elért fogszínt, vagyis csökkenthetik a fogfehérítés eredményét. Ezek fogyasztása és a fogfehérítés között feltétlen el kell telnie két hétnek, ezért a fogfehérítés időpontját legalább két héttel a jeles alkalom elé tervezze!

Ha fogtömés-készítésre, töméscserére vagy koronakészítésre van szükségünk, akkor a fehérítéssel elért új fogszínhez választja az orvos a tömés és a korona színét. Ezeket a beavatkozásokat tehát érdemes a fogfehérítés utánra időzítenie.

Szájsebészeti kezelés esetén szintén a beavatkozás után ajánljuk a fogfehérítést. Ha ez nem megoldható, akkor fogfehérítés után leghamarabb két héttel javasoljuk a szájsebészeti beavatkozásokat. A legjobb azonban, ha a fogfehérítés utáni két hétben semmilyen fogászati beavatkozás nem történik.

A fogfehérítést minden esetben fogkő-eltávolítás előzi meg.

vissza a kérdésekhez
all-on-4 mosoly
Bejelentkezés

Röntgen csatolása

x