Caret

Fogászati röntgen / fogröntgen

A fogászati röntgen képet alkot fogai jelenlegi állapotáról, és megmutatja azokat a lehetséges gyulladásokat, rendellenesen növő fogakat, csontszerkezetet, cisztákat, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni. A röntgenfelvételt általában a kezelés elején készíti fogászati vagy dentálhigiénikus szakasszisztensünk a fogorvos kérésére. Nem kell attól tartania, hogy a röntgen megterheli szervezetét: a mai digitális röntgengépek lényegesen kisebb sugárdózist bocsátanak ki, és sokkal jobb minőségű felvételeket készítenek, mint a hagyományos gépek.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a hozott vagy küldött panorámaröntgen alapján készített kezelési terv csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a személyes megjelenést és szájvizsgálatot. Ennek az oka, hogy a röntgenkészülékek, a hozzájuk tartozó képjavító szoftverek, valamint az elkészített felvételek minősége között nagy különbség van. Saját negatív tapasztalatból tudjuk, hogy egy jónak látszó röntgenkép sem biztos, hogy felfedi azokat az elváltozásokat, amelyeket rendelőnk röntgengépe megmutat. Ezért ha Ön megtisztel bennünket választásával, és mi végezhetjük a kezeléseit, az Ön biztonsága érdekében saját gépünkkel készített röntgen alapján dolgozunk. Különösen igaz ez, ha implantációs, szájsebészeti beavatkozásokat is végzünk. A fél évnél régebbi röntgenfelvétel még kiindulásnak sem informatív, nem tudjuk elfogadni.

Bejelentkezés


Röntgen csatolása

A röntgenkészítés menete

 1. Röntgenfelvétel készítéséhez nem szükséges időpontot kérnie, csupán eljönnie rendelőnkbe nyitva tartási időnkben. 
 2. Asszisztensnőnk – miután felvitte adatait rendszerünkbe – megkéri majd, hogy vegye le ékszereit, mert ezek zavarhatják a felvétel elkészítését. 
 3. Asszisztensnőnk a röntgenszobába kíséri és a védelme érdekében felsegíti Önre az ólommellényt. Majd fejének megfelelő pozícióba állítása után megkéri, hogy maradjon mozdulatlanul, miközben elkészíti a felvételt. 
 4. A recepción készpénzzel vagy bankkártyával fizetheti ki a röntgenfelvételt. A panorámaröntgent kérésére JPEG- azaz képformátumban elküldjük emailcímére vagy kiírjuk CD-re. 
 5. Ha szükséges vagy igényli, a recepción azonnal egyeztethet időpontot valamelyik fogorvosunkhoz. 
 6. A röntgenfelvétel felhasználási ideje 3-6 hónap. Ennél régebbi felvétel nem tükrözi pontosan fogai aktuális állapotát.
vissza a kérdésekhez
fogászati röntgen

A fogászati röntgenek típusai

 • Kisröntgen (periapikális vagy intraorális röntgenfelvétel) készül akkor, amikor egyetlen fognak az állapotát szeretnénk nagyobb felbontásban, mélyrehatóbban megvizsgálni, mint például a gyökérkezelések során.
   
 • Panorámaröntgent készítünk, hogy a teljes fogazatról képet kapjunk: állapotfelmérés, góckutatás, speciális fogorvosi beavatkozások, pl. csontpótlás vagy fogbeültetés esetén. Rendelőnkben digitális panorámaröntgen készüléket használunk.
   
 • Teleröntgent fogszabályozáshoz készítünk: a fej formáját rögzítő kép alapján az orvos méréseket végez, ami elengedhetetlenül fontos a fogszabályozó megtervezéséhez.
vissza a kérdésekhez
fog rtg

Egyéb tudnivalók

 • Röntgenfelvételt mindenki számára készítünk, nemcsak saját betegeinknek. Ha szükséges, az elkészült képet elviheti, vagy konzultációs időpontot kérhet valamelyik fogorvosunkhoz. 
   
 • A röntgenfelvétel nagy segítség a problémák felismerésében, de nem helyettesíti a személyes vizsgálatot. 
   
 • Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott röntgenezni a kismamákat.
vissza a kérdésekhez
all-on-4