Caret

Szövettágítás expanderrel

Mi a közös az Ön fogínyében és egy telepakolt bőröndben? Vannak olyan szituációk, amikor régen elvesztett fog helyére és következményesen sorvadt állcsontba kellene implantálni. Ilyenkor az implantációt feltétlenül megelőzi a csontpótlás, amellyel felépítjük az állcsontgerincet, így biztosítva kellő csontmagasságot vagy éppen csontvastagságot az implantátum megfelelő rögzüléséhez. Azonban ez önmagában nem elegendő, hiszen az ínyt is növelni és nyújtani kell, hogy be tudjuk fedni a csontpótlást, és „kényelmesen rázárhassuk a bőrönd tetejét”. Ezt hívják lágyszövet-menedzsmentnek, melynek természetesen többféle módja is létezik. Ezek közül a legkíméletesebb megoldás a hidrogél expanderes nyálkahártya- és csonthártya-előkezelés.

Ha Ön csontpótlást szeretne…

Az implantáció előretörésével a kivehető fogsor már a múlté, a páciensek rögzített koronákból és hidakból álló fogsort szeretnének. Gyakorlott szájsebész specialista az esetek jelentős részében képes felépíteni a sorvadt állcsontgerincet, amelybe implantátumot lehet beültetni. Csontpótlásra szükség lehet akár egyetlen fog helyére kerülő implantátumnál, vagy teljes fogatlan állcsont esetén több implantátumnál.

A hiányzó fogak helyén – amennyiben a hiány hosszabb ideig fennáll – az állcsont fokozatosan elsorvad. Ha nem áll rendelkezésre elegendő csont az implantátum beültetéséhez, a csontot először pótolni kell. Ez az úgynevezett augmentáció többféle módszerrel és anyaggal is történhet, például saját csont átültetésével vagy csontpótló anyagok felhasználásával.

 

…de fennáll a telepakolt bőrönd problémája

Képzeljen el egy telepakolt bőröndöt, amelybe még valamit beletesz… Mi történik? Vagy nem is fogja tudni becsukni, vagy megkockáztatja, hogy a bőrönd az utazás közben kinyílik.

Ugyanez előfordulhat az Ön lágyszövetével (fogínyével) is, ha nagyobb arányú csont felépítés, csontpótlás szükséges az implantációhoz. Egyes esetekben a meglévő fogíny nem elegendő a pótlólagos térfogat befedéséhez. Esetleg a lágyszövetet annak „feszítésével” az új csont fölé húzzák. Ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy a gyógyulási folyamat közben a csont kilép a lágyszövetből. Ilyen esetben érdemes előzetesen alkalmazni a lágyszövet-tágítást.
 

A biztonságos módszer: lágyszövet-tágítás

Az állcsont augmentációja (csontpótlása) előtt egy pici metszésből egy nagyon kisméretű szöveti expandert helyezünk be az íny alá, ahol lassan elkezd duzzadni. Ezzel egy időben a fölötte elhelyezkedő lágyszövet is folyamatosan növekszik. A tágulás során a páciensnek kellemetlenséget nem okoz, nem fájdalmas. A behelyezést helyi érzéstelenítésben végezzük, a beavatkozás ideje nem több, mint 15 perc.

3-12 hét után az expandert eltávolítva az augmentáció problémamentesen végrehajthatóvá válik, hiszen a csontpótlás befedéséhez elegendő lágyszövet áll rendelkezésre.

Hogyan tud megduzzadni a fogászati szövet-expander? A fogászati szöveti expander egy speciális hidrogélből áll, amely a testből veszi fel a nedvességet, ezáltal előre meghatározott ütemben megduzzad. Az expander ilyen módon biztosan eléri végleges méretét és formáját. A hidrogél expandert a csontpótlással egy időben távolítjuk el, és helyére kerül a csontpótlás.

expander-bőrönd

Így zajlik rendelőnkben a lágyszövettágítással végzett kezelés:

  1. Előzetes vizsgálat és a kezelési mód meghatározása
  2. Az expander beültetése
  3. Az expander kivétele és csontpótlás (augmentáció)
  4. Az implantátum beültetése
  5. A fogpótlás elkészítése és rögzítése
  6. Utógondozás 
vissza az oldal tetejéhez
Bejelentkezés

Röntgen csatolása

x