Caret

Mire fáj a foga?

2019. 06. 08. - fogérzékenység , fogfájás

A fogérzékenység mögött számtalan ok húzódhat. Mindig kérdés, hogy milyen fogról van szó, és mire érzékeny. Lássuk a leggyakoribb okokat!

Ha édesre…
Ha foga az édes ízre érzékeny, ez az esetek többségében szuvasodást jelent, ilyenkor általában fogfúrással, fogtöméssel orvosoljuk a helyzetet. Ha rendelőnkbe jön, ajánljuk a szinte fájdalommentes lézeres fogfúrást, amely halk pattogó hangot ad ki, egyben sterilizálja a kitisztított területet. Van, hogy érzéstelenítő injekció sem szükséges hozzá, erről személyesen egyeztethet fogorvosával.

Ha hidegre…
Ha foga csak a hidegre érzékeny, ez azt jelenti, hogy foga még él. Ebben az esetben a fogérzékenység leggyakoribb oka a fognyaki kopás, amely általában a helytelen fogkefe-használat eredménye. Mivel a fogzománc a fognyaknál a legvékonyabb, ha ezt a területet nem megfelelő fogmosási technikával vagy fogkefével évekig túl erősen dörzsöljük, lekoptathatjuk, ettől érzékennyé válhat.

Ha melegre (is)…
Ha foga nem csupán hidegre, hanem melegre (is) érzékeny, akkor általában elhalóban lévő fogról van szó. Ilyenkor a meleg miatti hőtágulás okozza a feszítő-fájdalmas panaszt. Ez esetben nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell a fogat.

Ha közvetlenül egymás után hideg és meleg ételeket-italokat fogyasztunk, akkor a hőtágulás miatt repedések keletkezhetnek a fogban, amely szintén okozhat érzékenységet, hiszen a zománcrepedések helyén csökken vagy megszűnik a fogbél szigetelése.

Ha foga a meglévő hídpótlása alatt érzékeny, akkor szuvasodás ugyanúgy állhat a tünet mögött. Ám az is lehet, hogy a ragasztó egyszerűen elengedte a koronát, a fog és a korona között rés keletkezik, és a korona visszaragasztásával a panaszok megszűnnek.

A fogérzékenység mögött súlyosabb esetben fogágybetegség, fogínysorvadás is állhat.

Bejelentkezés


Röntgen csatolása

fagyizó kutyás nő-fogérzékenység
forró tea-fogérzékenység
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

x