Caret

A fogtömésről bővebben

2019. 03. 20. - fogtömés

Az egyik leggyakoribb kezelés, amelyért fogorvoshoz megyünk, a fehér fogtömés. Oka általában fogszuvasodás, amelynek a helyére a szuvasság nagyságától függően készítünk fogtömést. Ugyanígy fognyaki kopás, letört fog kezelése vagy fogak közti rés pótlása is történhet fogtöméssel, az ezzel kapcsolatos teljes esettanulmányt itt olvashatja el.

Milyen fogtömést ajánlunk?
Az amalgámtömés idejétmúlt, rendelőnkben évek óta nem alkalmazzuk, aminek több oka is van. Egyrészt törekszünk arra, hogy fogászati kezeléseink a legmagasabb fokú esztétikai igényeket is kielégítse, amelyre az amalgám sötét színe nyilvánvalóan nem alkalmas. Másrészt a higanytartalmú amalgám használatáról évek óta szakmai vita folyik. Felmerülhet a higanymérgezés lehetősége, de az amalgám- vagy higanyallergia sem ritka. Ezek a kellemetlenségek 100%-ban elkerülhetők esztétikus, UV fényre kötő tömések használatával, ezért rendelőnkben már csak ezeket használjuk.

Milyen anyagból készülnek az esztétikus, fogszínű, fehér tömések?
A fogszínű tömések anyaga kerámia- és üvegszemcsékkel kevert műgyanta alapú polimer, amelynél káros anyag nem szabadul fel és nem oldódik a nyálba. Kisebb és közepes méretű fogszuvasodás esetén mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk. Ha csak lehetséges, a legmodernebb „szupranano” (200 nm-es) részecskéket tartalmazó esztétikus tömőanyagot használjuk, amely más anyagokhoz képest még tökéletesebben illeszkedik a hiányos fogrészhez. Ezeket a nano részecskéket gömb formájúra alakítják ki, emiatt az idő múlásával is megtartja az egészséges fogzománchoz hasonló sima felszínét, fényességét, fénytörését.

Az eszétikus, fehér tömés színe fogszínskálával tökéletesen meghatározható, így fogtömése teljesen mértékben illeszkedik fogai természetes színéhez. Rendelőnkben japán fejlesztésű esztétikus tömőanyagot használunk. Ez nemcsak az eredeti fogak színét, hanem azok áttetszőségét is visszaadja. Még az erősen fehérített vagy éppen az elszíneződött fogak színéhez is tudunk választani az alapszíneken kívül a kiegészítő árnyalatok közül. Az úgynevezett „kaméleon-effektusnak” köszönhetően ezek az anyagok a környezet színéhez igazodnak.

FIGYELEM: a fogszínű tömőanyagoknak általában egy-két hét szükséges, amíg megfelelően hidratálódnak, azaz megszívják magukat vízzel, és megváltozik a fénytörésük. Ezért a fehér tömés behelyezésekor szemmel látható a fog és a tömőanyag határa, de néhány hét alatt felveszi végleges, az Ön fogához illeszkedő színét. Ilyenkor a jól látható frontfogakat érdemes ismét felpolírozni.

Természetesen fogszínű, fehér tömések közül is többféle terméket használunk: más-más anyag szükséges ugyanis a metsző- és a rágófogakhoz, hiszen ezeknél egészen eltérő lehet az igénybevétel s az áttetszőség. Az sem mindegy, mekkora részt kell pótolnunk: ha a fogszuvasodás túl nagy részt elpusztított a fogból, inkább koronát javasolunk.

Bejelentkezés


Röntgen csatolása

amalgám tömés és esztétikus, fogszínű, fehér tömés
fogszuvasodás és esztétikus, fehér, fogszínű tömés
Bejelentkezés


Röntgen csatolása