Letört a fogam! Mit tegyek?

2017. 11. 02. - fogérzékenység , letört fog

Az első és legfontosabb teendő letört fog esetén, ha a megtalált darabot tejbe áztatja vagy szájban, nyelv alatt tartja, ezáltal megóvja a kiszáradástól. Ezután mielőbb keresse fel fogorvosát vagy a fogászati ügyeletet, hogy a tört felszín nehogy lefertőződjön, és hogy fogorvosa megállapíthassa, visszaragasztható-e a letört fogdarab. Ha igen, akkor a fogtömés beragasztásához használatos ragasztóval visszailleszti a letört fogdarabot. (Tejfog esetén a sajnos ezzel az eljárással nem lehet kezelni, ott lehetőség szerint tömőanyaggal egészítjük ki a letört darabot.)

Ha a letört részt nem találja meg vagy már nem lehet visszaragasztani, akkor annak méretétől függően esztétikus töméssel vagy koronával pótoljuk a megmaradó fogrészt. Attól függően, hogy hol húzódik a töréshatár, megeshet, hogy a fog belseje is érintett, és fogát gyökérkezelni kell. Ritkán a fog a csontszint alá törik, ilyenkor felmerül a fogeltávolítás is.

Mitől törhet le a foga?
Tapasztalataink alapján ennek négy főbb oka van.

  1. Egészséges metszőfog leggyakrabban baleset következtében törik le, és azt vissza is tudjuk ragasztani.
     
  2. Ha rágófog törik, akkor általában az már egy korábban gyökérkezelt vagy elhalt fog, amely panaszt ugyan még nem okozott, de már alászuvasodott, megpuhult, és nem bírta a terhelést.
     
  3. Foga letörhet többek között azért is, mert nem jó a harapása, vagy fogpótlása a vele szemben lévő foggal nem a megfelelő részen érintkezik, és a terhelés nem megfelelő, ezért a fog eltörik.
     
  4. Az is előfordul, hogy egy fog belülről teljesen elszuvasodott, de ez kívülről egyrészt nem látszik, másrészt nem okoz panaszt. Többek között ezért is érdemes rendszeresen, félévente-évente fogászati ellenőrzésre járni.
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

csokiba harapás-letört fog
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

Alkalmanként megjelenő hírlevelünkben tájékoztatjuk aktuális akcióinkról, a rendelőnkben zajló változásokról, illetve legújabb beavatkozásainkról és technológiáinkról. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat. A hírlevélre itt tud feliratkozni.