Az örök kérdés: milyen fogkefét válasszunk?

2017. 10. 03. - fogkefe , fogmosás , szájhigiénia

Féléves fogászati ellenőrzésre és fogkő-eltávolításra mindenképp ajánlott járni. Rengeteget olvashatunk különböző fogászati kezelésekről, implantátumokról, fix fogsorról, a technológia fejlődéséről, hiszen mi magunk is használunk modern lézereket és CT berendezéseket – de a legjobb, ha ilyenekre egyáltalán nincs is szükségünk. Apró, de mindennapos, rendszeres odafigyeléssel számtalan probléma megelőzhető. A prevenció nem csak egészségünket, de pénztárcánkat is megkíméli, amely nem utolsó szempont.

Milyen fogkefét válasszunk?
Ez a kérdés bárkiben felmerülhet, hiszen ma már annyiféle fogkefe közül választhatunk. Mi az elektromos fogkefét ajánljuk, mert azzal tud a legpontosabban, mégis a legkíméletesebben fogat mosni. A fogérzékenység egyik legtipikusabb példája, a fognyaki kopás ugyanis legtöbbször a túl erős, rányomó mozdulattal végzett fogmosás eredménye: ilyenkor az évek alatt gyakorlatilag lekoptatjuk a zománcréteget. Ezt az elektromos fogkefe használata a minimálisra csökkenti.

A legmodernebb elektromos fogkefék jelzik, ha túlzottan rányomjuk a fogunkra. Inkább válasszuk ezt a típust, hogy elkerüljük a dörzsölő hatást, mégis hatékonyan tisztítsuk fogainkat. Kutatások igazolták, hogy az oszcilláló-rotáló (azaz pulzáló-forgó) mozgást végző elektromos fogkefék egységnyi idő alatt hatszor, míg a szónikus (ultrahangos) fogkefék tízszer hatékonyabban tisztítják fogainkat a hagyományos fogkefékhez képest.

Legalább napi kétszer mossunk fogat, de a legjobb, ha minden főétkezés után. Savas ételek-italok fogyasztása (kávé, gyümölcslevek, alkohol) után várjunk fél órát a fogmosással, mert ilyenkor érzékenyebbé válhat a fogfelszín, nehogy kárt tegyünk benne!

Gondolta volna, hogy a cukormentes rágógumi segíthet fogaink tisztán tartásában? A nyálnak ugyanis pH-semlegesítő hatása van, tehát ha például savas ételeket fogyasztunk, a nyál lúgosító közeget teremt a szájüregben, ezzel semlegesíti a kémhatást. Az étkezés utáni rágózás fokozza a nyáltermelést, ezáltal gyorsabban helyreáll a száj pH-ja.

Tudta, hogy akár egy korty tiszta víz is képes semlegesíteni a száj savas pH-ját, a fogak között?

Szeretné megismerni a fogmosás helyes technikáját? Erről is írtunk itt!

 

Bejelentkezés


Röntgen csatolása

fogkefe-fogmosás
fogkefe-fogmosás
Bejelentkezés


Röntgen csatolása

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

Alkalmanként megjelenő hírlevelünkben tájékoztatjuk aktuális akcióinkról, a rendelőnkben zajló változásokról, illetve legújabb beavatkozásainkról és technológiáinkról. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat. A hírlevélre itt tud feliratkozni.