Caret

A fogtömésről bővebben: lézeres tömés és egyéb kérdések

2019. 04. 27. - fogtömés , lézeres tömés

Előző cikkünkben olvashatott a fogtömések típusairól, anyagáról, most egyéb fogtöméssel kapcsolatos kérdésről írunk. 

Lézeres tömést is kérhetek?

Lézeres tömés esetén is ugyanazt a tömőanyagot használjuk, mint normál esetben. A különbség itt a szuvas részek eltávolításának módja. Míg a hagyományos eljárás esetén a kellemetlen hangú fogfúróval távolítjuk el, addig lézeres fogtömés esetén mindez lézerrel történik.

A lézer halk pattogó hangot ad ki, amely sokkal kevésbé félelmetes. Baktériumölő, fertőtlenítő hatása mellett a lézer további előnye, hogy szinte minimálisra csökkenti a fájdalmat, ezért gyakran érzéstelenítő injekció sem szükséges hozzá. (Mivel azonban mindenkinek máshol van a fájdalomküszöbe, erről a kezelés előtt fogorvosával egyeztetni fognak.) Továbbá a fogfelszínt a tömőanyag számára sokkal előnyösebben készíti elő, így az még tökéletesebben, nagyobb felületen tapad, így a tömés időtállóbbá válik.

Megjegyzés: a régi töméseket lézerrel nem, csak hagyományos módszerekkel lehet eltávolítani.

Lézeres fogászati beavatkozásainkról itt olvashat bővebben.

Vissza lehet-e rakni a kiesett fogtömést?

A kiesett végleges fogtömést nem lehet visszaragasztani, mert az esetek túlnyomó részében a kiesett tömés már alászuvasodott. Ilyenkor a szuvas részeket eltávolítjuk, és az új helyre illeszkedő fogtömést készítünk. A leesett inlay, híd vagy korona esetében más a helyzet, azokat általában vissza tudjuk ragasztani.

Mikor ehetek fogtömés után?

Ha érzéstelenítő injekciót kapott, akkor azután javasoljuk az étkezést, hogy az érzéstelenítő hatását már nem érzi. Ha nem kapott helyi érzéstelenítést, akkor is kb. egy órát érdemes várni.

Fogtömés után 1-2 napig enyhe érzékenység előfordulhat, ez teljesen normális. Ha napok múltával sem enyhül az érzékenység, javasoljuk, hogy konzultáljon fogorvosával. A fogtömés utáni érzékenység leggyakoribb oka ugyanis, hogy az érzéstelenítő injekció hatása miatt a páciens kevésbé tudja megítélni a tömés kényelmességét, magasságát. Szervezetünk rendkívül érzékeny, egy hajszálnyi vastagságra is fájdalommal reagál. Ez a probléma szerencsére könnyen és gyorsan orvosolható: apró korrekció a tömés magasságán, és már meg is szűnnek a panaszok.

Bejelentkezés


Röntgen csatolása

Biolase Waterlase iPlus fogászati lézer
étkezés tömés után
Bejelentkezés


Röntgen csatolása