Caret

Híreink

Az alábbiakban a mindennapi életünket befolyásoló, hasznos vagy éppen meglepő híreket és érdekességeket olvashat a fogászati világból. Böngésszen kedvére az Önt érdeklő cikkek között!

Mielőtt jóéjtcsókot adnánk, ellenőrizzük párunk fogászati adatait!

Mielőtt csücsöríteni kezdenénk a szánkat a jóéjtcsókra, érdemes ellenőrizni párunk fogászati adatait. A kutatások szerint a szuvasodás és az ínybetegségek fertőzők, és a náthához és az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjedhetnek. Egyes szakértők szerint egyetlen csókkal akár 500 különböző kórokozó cserélhet gazdát.
 
Fares Elias, az amerikai Általános Fogorvosi Akadémia elnöke elmondta, hogy minden ember szája tele van vírusokkal és baktériumokkal, amelyek közül némelyik fogszuvasodást okoz. Ha olyan partnerrel csókolózunk, aki aktívan fertőzött szuvasodást okozó baktériumokkal, a korábban e baktériumok alacsony koncentrációjával rendelkező személy „elkaphatja” a szuvasodást, a csókolózásból eredő extra adag baktériumnak köszönhetően.
 
Bár a fogszuvasodásért általában az édességeket okolják, az igazi tettesek a baktériumok, a Streptococcus mutans, a Streptococcus sobrinus és a lactobacillusok. Ezek a kórokozók a nyálban és a lepedékben élnek, és valósággal tobzódnak az elfogyasztott cukron – ezért tesz rosszat a fogunknak az édesség. A baktériumok már néhány perccel az étkezés után támadásba lendülnek, és miközben a cukrot fogyasztják, káros savakat termelnek, amelyek lebontják a fogzománcot, és fogszuvasodáshoz illetve a fogak kilyukadásához vezetnek.
 
A Streptococcus mutans csókolózással is terjedhet. A fogorvosok beszámolnak olyan esetekről, amikor egészséges fogú nők fogai szuvasodni kezdtek, miután olyan partnerrel kezdtek kapcsolatot, akiknek szuvas fogaik és ínybetegségük volt, vagy évek óta nem jártak fogorvosnál. Családtagok között is terjedhet a baktérium, más típusú nyálcsere, például az élelmiszer és étkészlet megosztása következtében.
 
De nem kell aggódni, azért nem kell lemondani a csókolózásról. A következő egyszerű óvintézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát:

  • Ha lehet, minden étkezés után használjunk fogselymet.
  • Használjuk a fogselymet a megfelelő technikával. Nem elég előre hátra mozgatni, a fog alapjánál körkörösen mozgatva kell kitisztítani az ételmaradékot.
  • Használjunk naponta egyszer-kétszer antibakteriális szájvizet.

Forrás: dental.hu, medipress.hu

vissza a véleményekhez
férfi nő szép mosoly

Fogkő: miért érdemes rendszeresen leszedetni?

Kő a szájban – de miből lesz? A fogkő szép lassan keletkezik. Az étkezések után a fogak sima felszínéhez tapadó ételmaradék, a nyál, egyes baktériumok és nyálban oldott anyagok lesznek a fogkő alapanyagai.

Az ötperces fogmosás titka
Már maga a tapadós, ragacsos lepedék is fogszuvasodás “melegágya”. Ezt a lepedéket távolítjuk el fogkefe és fogkrém segítségével naponta legalább kétszer. A lepedék azonban állandóan újraképződik, és ha nem mossuk le, akkor fogkő lesz belőle. A fogakon hagyott lepedék egy idő után (és ehhez nem kellenek hetek!) elmeszesedik. Először csak egy észrevehetetlen mennyiség meszesedik el, aztán az arra rakódó lepedék egy kis része megint átalakul, és így, rétegről rétegre növeljük, nevelgetjük, hizlalgatjuk a fogkövet. Azon kívül, hogy ez csúnya, sárgás-barnás foltokat, csíkokat rajzol a fogunkra, igen káros is! Érdes felszínének mélyedéseiben biztos menedéket találnak a baktériumok, ezért a fogkőgyulladások alapja lehet, tartós jelenléte károsítja az ínyt, a fogágyat.
 
Fogkő-eltávolítás
A kis mennyiségű, friss fogkő alapos fogmosással, jó fogkefével, fogkrémmel eltávolítható, ám egy idő után rögzül, odaköt és eltávolítására tett házilagos kísérletezésünkre fittyet hány. Ekkor már csak a fogorvos tudja lefejteni, lecsiszolni a fogról. A fogkőképződés ezután helyes fogmosással, valamint fogkőképződést gátló fogkrémek használatával megelőzhető, bár vannak, akik hajlamosabbak fogkőképzésre, ezt örökletes tényezők és például a dohányzás is befolyásolja.

És ha nem távolítják el?
Akkor annak maradandó következményei lesznek. Például fogínysorvadást, rossz leheletet, a fogágy gyulladását és leépülését, a fogak meglazulását, elvesztését okozhatja! A fogkő miatt gyulladt fogíny fájdalmas is lehet, vérezhet is, ezen túlmenően azonban a szervezet más részein is betegségeket okozhat az elhanyagolt fogkő! Ha apró vérezgetés is kíséri a fogmosást, akkor a seben keresztül a véráramba jutnak a szájban lévő baktériumok, amelyek közül néhány a vérlemezkékhez tapad. Emiatt azok megalvadnak, ami vérrögök kialakulásához vezethet.

Várandósok figyelmébe!
Állapotos nőknél a szájüregben előforduló káros baktériumok egészen furcsa helyre is eljuthatnak: ilyen kórokozókat találtak a magzatvízben is. 26 állapotos, koraszülés szempontjából kockázatú asszonynál végeztek elemzést, és minden harmadik esetben periodontális baktériumot, P. gingivalis jelenlétét mutatták ki a szájüregben és az amnionfolyadékban (magzatvízben). “Vizsgálataink a veszélyeztetett terhes nőkre terjedtek ki. A koraszülésnek számos oka lehet, például egy bakteriális fertőzés. Korábbi kutatások kimutatták a krónikus periodontális betegségek és a koraszülés közötti összefüggést”  mondta Gorge Gamonal, a Chilei Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatója, a kutatás vezetője. “Ugyan a kutatás eredményei nem mutatnak közvetlen összefüggést a két dolog között, még mindig fontos a nők számára a szájüreg egészségének figyelemmel követése terhességük során”  mondta Dr. Preston D. Miller, az Amerikai Parodontológiai Akadémia elnöke. “A terhes és a terhességre készülő nőknek érdemes szaktanácsot kérniük orvosuktól és fogorvosuktól szájüregük egészségi állapotáról a terhesség alatt.”

Ne cipeljünk köveket a szánkban!

Forrás: hazipatika.com

 

vissza a véleményekhez
fogkő-eltávolítás

A fogápolás a termékenység szempontjából

A fogápolás elhanyagolása éppoly káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést, derült ki egy új vizsgálatból.
 
Egy svédországi meddőségi konferencián elhangzott előadás szerint a fogágybetegség hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő hét hónapra nő, szemben az átlagos öttel. Úgy gondolják, ennek oka a fogak körül kialakuló gyulladás, ami befolyásolja a szervezet egészséges működését. Köztudott, hogy a fogágybetegségeket összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is. Ausztrál kutatók 3500 nőt ellenőriztek. A fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. „Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja” – mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora.
 
A terhességre készülő hölgyeknek ezentúl nemcsak a dohányzást és alkoholfogyasztást kell abbahagyniuk, hanem fogorvosukat is fel kell keresniük. Célszerű, ha testsúlyuk egészséges tartományba esik és plusz folsavat is juttatnak szervezetükbe. Ezzel Dr Allan Pacey angol meddőségi szakember is egyetért. Úgy gondolják, a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben.

Forrás: medipress.hu

vissza a véleményekhez

Ideje elkezdeni a mosolygást

Az első benyomás egyértelműen lényeges az életünk fontos pillanataiban, és a mosoly az énünk olyan kifejezése, amivel megmutathatjuk a velünk találkozó többi embernek, kik vagyunk. A fogászati rendelést felkereső páciensek közül sok százan szenvednek önbizalomhiányban fogaik tökéletlensége miatt. Az egészség nem áll meg pusztán a megfelelő higiéniánál; meg is kell tanulnunk szeretni önmagunkat, és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy az emberek életét gyökeresen megváltoztathatja az, ha szebbé válik a mosolya.

Miután egy páciens mosoly problémáját valamilyen kozmetikai fogászati beavatkozással megszüntetik, azonnali javulás tapasztalható a viselkedésében, az életminőségében és általános boldogságérzésében. Néha az is előfordul, hogy a változás következtében meg merik tenni a szükséges előrelépést a karrierjükben, jó érzés tölti el őket, amikor tükörbe néznek, vagy akár rátalálnak életük párjára, és megházasodnak.

Ami azonban a legfontosabb, a kozmetikai fogászatnak köszönhetően a páciensek egyszerűen többet kezdenek mosolyogni. Ha valaki rosszul érzi magát a mosolya miatt, nem akar mosolyogni, így azt mutatja a világnak (és egyben önmagának is), hogy boldogtalan. Senkinek sem kell így éreznie, különösen akkor, amikor ilyen sok lehetőség áll rendelkezésünkre a helyzet megváltoztatására.

Manapság számtalan kozmetikai fogászati eljárás közül választhatunk, amivel javíthatunk a mosolyunkon különböző árkategóriákban. A fogak színének javítására fogorvosunk házi kezelést is javasolhat, vagy a fogászaton is alávethetjük magunkat professzionális fogfehérítésnek. A fogorvosnál a lekopott fogszéleket és más, formával kapcsolatos problémákat is orvosolni lehet. Porcelánborítással, koronával, fogszabályozással és egyéb eljárásokkal pedig teljesen át lehet alakítani a mosolyunkat.

Soha nem késő, hogy elérjük azt a mosolyt, amiről álmodunk, és mindenki megérdemli, hogy megmutathassa a világnak, milyen fantasztikus személyiség valójában.

Forrás: dental.hu

vissza a véleményekhez
ideje a mosolygásnak

Egészséges fogak a sportosabb életért

A fogorvosok szerint az élsportolóknak egészséges fogakkal nagyobb esélyük lehet a győzelemre. Képünkön: Ancsin Gábor, a magyar kézilabda-válogatott tagja is a Dentha Fogászat ügyfele.

A londoni Oral Health and Performance in Sport (Szájegészségügy és sportteljesítmény) konferencián arról számoltak be a kutatók, hogy gyakran rossz a sportolók szájegészségügyi állapota, ami a sportteljesítményükre is rányomhatja a bélyegét. A szakértők szerint az élsportolók között olyan kis dolgokon múlik a győzelem, hogy még az elenyészőnek tűnő javulás és fejlesztés is lényeges lehet a helyezések szempontjából.

A British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a sportolók egyötöde számolt be arról, hogy szájegészségügyi állapota károsan hatott olimpiai felkészülésére és teljesítményére. A konferencián részt vevő fogorvosok azt állították, hogy a fogfájás akadályozza a nyugodt alvást és az edzést, a fogíny gyulladása pedig a test többi részére is hatással lehet, ami rontja a sportoló teljesítményét.

Természetesen a rendszeres fogselymezés, egy üveg szájvíz és a megfelelő fogmosási technika még nem tesz egy hétvégi kocogót olimpiai sportolóvá. Ian Needleman, a University College London professzora szerint azonban az élsportban befolyásolhatja a teljesítményt. A professzor szerint a sok kis előny együttese számít akkor, amikor az élsportolók közötti különbség nagyon kicsi. Ilyen esetben más egyéb tényezőkkel együtt a szájegészség is szerepet játszhat.

A brit GB Boxing orvosai már elkezdték aktívan javítani a bokszolók szájhigiéniáját, miután korábban észrevették, hogy a rossz szájegészségi állapot károsan hat az edzésre. A bokszolókkal már 17 éve együtt dolgozó Dr. Mike Loosemore elmondta, annak ellenére, hogy a bokszolók körében nem túl népszerű az intézkedés, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat bevezetése óta valóban javult a sportolók szájegészségügyi állapota.

„Talán most még nem tudják értékelni” – mondta a szakember, „de remélhetőleg másképp látják majd akkor, amikor a 2016-os olimpián aranyéremmel a nyakukban a dobogó legfelső fokán állnak.”

Forrás: dental.hu, medipress.hu

vissza a kérdésekhez

Már csokoládé ízű fogkrém is van

A luxuskategóriájú szájápolási termékeiről ismert Theodent csokoládé ízű fogkréme tubusonként 60 fontba, vagyis több mint 22 ezer forintba kerül. Állítólag a fluorid helyett kakaókivonatból előállított fogkrém leginkább a csokipuding ízére emlékeztet.

„A kakaóbabból nyert összetevő a toxikus hatásáról ismert fluorid egészséges, természetes és nem utolsósorban ízletes alternatívája, amit a kisgyerekek bátran lenyelhetnek, hiszen semmi bajuk sem lesz tőle” – érvel a termék mellett a cég szóvivője. Más szakértők szerint azonban aggályos, hogy aki a finom csokikrémszerű anyagot lenyeli, az voltaképpen a saját lepedékét is elfogyasztja egyúttal.

A fogkrém egyébként teljesen fluoridmentes, és teobromint, kalciumot és foszfátot tartalmaz. A termék a Theodent honlapjáról a világ bármelyik részén megrendelhető, ám nem ők az egyetlen cég, akik piaci rést véltek felfedezni az egészség centrikus, tehetős szülők édesszájú csemetéi számára kínált termékek között. Az amerikai Crest – a Procter & Gamble márkája – szintén „kakaóban gazdag”, finom csokoládés fogkrémet kínál a vásárlói számára, amely olcsóbb ugyan a Theodent-nél, de fluoridot is tartalmaz.

Mindkét termék egyelőre még a bevezetés szakaszában van, de a sikertől függően hamarosan sor kerülhet az értékesítésre Európában is.

Forrás: dental.hu, medipress.hu

vissza a kérdésekhez
fogkrém-csokoládé

Az egészség kulcsa: a kommunikáció

A szájbetegségek elkerülésével kiszűrhető egy sor komoly egészségügyi probléma a szív- és érrendszeri megbetegedésektől kezdve a a diabéteszen át a légzőszervrendszeri panaszokig. Ugyanakkor a legtöbb ember fél fogorvoshoz menni: az egészség egyik fő kulcsa tehát a fogorvos és a beteg közötti gördülékeny kommunikációban rejlik – derül ki a Floridai Egyetem friss felméréséből.

Számos oka lehet annak, ha valaki elkerüli a fogorvost: anyagilag nem engedheti meg magának a kezeléseket, tart a fájdalomtól, esetleg attól, hogy egyéb egészségügyi gondokra is fény derül a vizsgálatok során. Az, hogy valaki mennyire érzi fontosnak a rendszeres fogorvosi szűrést, több tényező függvénye: faj, nem, végzettség, kor és anyagi helyzet. Azt, hogy valaki mennyire képes mérlegelni az egészségével kapcsolatos döntései súlyát, egészségügyi írástudásnak (health literacy) nevezzük.

Az egészségügyi írástudás mértéke azonban fejleszthető, és ez elsősorban a kommunikációval kezdődik: nagyon sok múlik azon, hogy egy szegényebb, elmaradottabb térség fogorvosi rendelője milyen kommunikációs stratégiákat választ, és maguk az orvosok mennyire megközelíthetőek. Fontos, hogy a fogorvos a technikai kifejezések helyett érthető, hétköznapi módon beszéljen a beavatkozásokról a pácienseknek, és türelemmel tudja kezelni az akár irracionális félelmet is.

A felmérést vezető Yi Guo segédprofesszor elmondta, hogy az ismeretterjesztő anyagokat úgy kellene átírni, hogy azt egy hatodik osztályos gyerek is könnyen megértse. Ezekből fontos, hogy a páciens megértse, hogy a szája egészsége a teste egészének egészségével függ össze, tehát elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeres fogorvosi szűrésen vegyen részt, és a problémákra időben megoldást keressen egy szakember segítségével.

Forrás: dental.hu, medipress.hu

vissza a kérdésekhez
Dentha Fogászat érték

A fogaknak is jót tesz a szoptatás

Egy, a Pediatrics című lapban közzétett ausztrál kutatás szerint, minél tovább szoptatnak egy csecsemőt, annál kevésbé lesznek később gondok a fogával, bár a jótékony hatáson ronthat a cumihasználat.

Amint azt dr. Joanna Pierro, a Staten Island Egyetemi Kórház szakembere hangsúlyozta, az eddig is világos volt, hogy a kizárólagos szoptatás csökkenti a szabálytalanul álló fogak kockázatát, a mostani kutatás azonban arra is rámutat, hogy akik szoptatás mellett cumisüvegből is kapnak enni, azoknál már kevésbé látszik a pozitív hatás.

A szakemberek Karen Peres, az ausztráliai Adelaide Egyetem munkatársának vezetésével 1300 gyereket kísértek figyelemmel öt éven át, és lejegyezték, kit mennyit szoptattak három hónapos, egyéves, illetve kétéves korában, továbbá ki milyen gyakran kapott cumit ezen időszakokban, kiegészítve a négyéves életkorral. Amikor a gyerekek ötévesek lettek, a kutatók megvizsgálták valamennyiük fogát, állkapcsát, a nyílt és keresztharapásukat, továbbá lejegyezték, ha a fogak elhelyezkedésében szabálytalanságot láttak.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akiket három-hat hónapig kizárólag szoptattak, a mélyharapás kockázata egyharmaddal alacsonyabb volt, mint azoknál, akiket nem vagy csak rövidebb ideig, akiket pedig még hat hónapnál is tovább szoptattak, azoknál már 44 százalék volt ez az arány. Hasonló eredmény született a szabálytalanul álló fogak esetében is, ahol 41, illetve 72 százalékkal csökkent a kockázat a kizárólagosan szoptatott csecsemőknél.

Mindez azért lehet, mert a mellből egészen más mechanizmussal kell szopni, mint üvegből, előbbi során az állkapocs és a nyelv is úgy mozog, hogy az segíti a szájüreg fejlődését, így mire az első fogak előbukkannak, már megalapozódik azoknak a szabályos elhelyezkedése. A cuminál ugyanez nem történik meg, ennek ellenére a cumit sem kell feltétlenül kidobni, a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának ajánlása alapján ugyanis a csecsemő hat hónapos koráig akár még a hirtelen csecsemőhalál kockázata is csökkenthető általa. Egyéves kor után azonban már semmi szükség nincs rá, ezért addigra érdemes a gyermeket leszoktatni róla.

Forrás: vital.hu, medipress.hu, dental-tribune.com

vissza a kérdésekhez

Figyeljünk jobban a 2,5 éven aluliakra!

A korai fogápolás fontosságának hangsúlyozása nemcsak a szülők, a nevelő munkában résztvevők és a fogorvosok részéről lényeges, hanem az egészségpolitikai döntéshozóknak is tisztában kell lenniük vele – hangzott el az Egészségügyi Miniszterek 87. Konferenciáján (GMK) Hamburgban még június végén.

Noha Németország kiemelkedően jó állapotúnak számít a gyerekek és a serdülők fogazata, a csemeték egy korcsoportja sokkal nagyobb figyelmet érdemelne: mégpedig a 2,5 éven aluliak. Ott ugyanis csak a poronty 30 hónapos korában kerül sor az egészségbiztosítás megkötésére, mely kötelező fogászati vizsgálattal jár. „Ez túl kései” – ítélték meg a GMK résztvevői, ami egyértelműen látszik az egyhangúlag megszavazott új szabályozásból, mely A gyerekek fogászati szűrése címet viseli.

Az úgynevezett „cumisüveg-fogszuvasodás”, vagyis a korai gyermekkori lepedékképződés (ECC) jelenti a leggyakoribb problémát a gyermekfogászatban: akár 20 tejfog fájdalmas megsemmisülésével is járhat az első évek alatt. A maradandó fogakat érintő szuvasodással szemben ez a fajta nem visszafordítható. Ráadásul szélsőséges különbségek figyelhetők meg a 3 éven aluli gyermekek szuvasodási kockázatában. A legfrissebb kutatások szerint a gyerekek 2 százalékánál jelentkezik a szuvasodásos esetek 52 százaléka. 

Miért olyan fontos a korai megelőzés?

  • A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegségek egyike az iskoláskor alatti gyerekek körében.
  • A tejfogak szuvasodása a maradandó fogakat is érintheti.
  • Ha már kezelésre van szükség, az gyakran csak altatásban valósítható meg, mivel a gyerekek nem tanúsítanak együttműködést.
  • Hozzájárul a tudatos szemlélet kialakulásához a kicsiknél, továbbá a fejlődési zavarok felfedezéséhez.
  • A sérült tejfogú gyerekeknél akadály merülhet fel beszédtanuláskor, ami a társadalmi kirekesztés kockázatával járhat.

Forrás: medipress.hu, dental.hu

vissza a kérdésekhez

Nassolás helyett: fogyasszon két szelet csokit étkezés után!

Sokan úgy vélik, a csokoládé az egyik legártalmasabb dolog fogaink egészségére nézve. Mi azonban jó szívvel tudunk ajánlani étkezés után 1-2 szelet jó minőségű étcsokoládét.

A fogszuvasodást olyan baktériumok okozzák, amelyek cukorból savas terméket állítanak elő, ezáltal roncsolják a fogfelszínt. A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab összetevői azonban kifejezetten jótékonyan hatnak fogaink egészségére: a kakaóbab egyrészt antibakteriális hatású, hiszen csökkenti a szájban lévő káros baktériumok szaporodását, másrészt speciális védőréteggel vonja be a fogakat, amellyel tovább erősíti a fogzománc ellenálló-képességét. A kakaóvaj megakadályozza, hogy a sav közvetlenül hasson a fogzománcra. A csokoládénál sokkal ártalmasabb egy szelet édes sütemény vagy a gyerekek másik kedvence, a cukorka.

Ha tehát csokoládéra vágyunk, egyáltalán nem szükséges megvonni magunktól, csak mindig figyeljünk arra, hogy milyen típust és minőséget választunk. Érdemes kerülni a magas cukortartalmú, töltött tejcsokoládékat, inkább minél magasabb százalékú étcsokit válasszunk! A bátrabbak nassoláshoz akár kakaóbabot is beszerezhetnek.

Az Egyesült Államokban már kakaóbab alapú fogkrémet is vásárolhatunk – erről egy korábbi cikkünkben írtunk.

vissza a kérdésekhez
Fogyasszon két szelet étcsokit étkezés után!

A fogvesztés alapján megjósolható a várható élettartam

Egy friss kutatás szerint viszonylagos precizitással bejósolható a várható élettartam a fogsorunk alapján. Azok, akiknek 74 éves korukban a teljes fogsoruk megvan még, jó eséllyel megélik a 100. születésnapjukat is.

A Periodontology 2000 című szaklapban publikált anyag szerint még akkor is megállapítható az összefüggés a fogvesztés és a várható élettartam között, ha figyelembe vesszük az alany szociális, érzelmi, gazdasági és iskolai hátterét,  alamint megvizsgáljuk, hogy rendelkezik-e valamilyen krónikus betegséggel, genetikai problémával, továbbá milyen életmódot folytat és megfelelő tápanyagokat juttat-e a szervezetébe.

A kutatás szerint azok, akik 65 éves korukra legalább öt fogukat elvesztették már, nagyobb eséllyel küzdenek szív- és érrendszeri betegséggel, diabétesszel és csontritkulással, ami jelentősen befolyásolhatja a várható élettartamot is. Míg korábban ezeknek a problémáknak egy részét kizárólag az életminőség és a szocio-gazdasági háttér számlájára írták, ma már ennél árnyaltabb a kép a szakemberek szerint.

„Számos oka lehet a fogvesztésnek. Megbújhat a háttérben trauma, dohányzás, de nem számít ritkaságnak a nem megfelelő szájhigiénia sem. Gyakori problémát jelentenek a különféle ínybetegségek, amelyek nagyban hozzájárulnak a szívbetegség és a diabétesz kialakulásához is” – fogalmaz dr. Nigel Carter, a brit Oral Health Foundation képviseletében.

„Mindez azt sejteti, hogy a fogvesztés igen gyakran súlyosabb problémákra is utalhat, amelyekre a fogazat állapotától függetlenül is érdemes odafigyelni. Nem kizárt, hogy az összefüggés fordítva is megállja a helyét sok esetben: a fog- és ínybetegségek egyes krónikus betegségek kialakulását is elősegíthetik, felgyorsíthatják” – teszi hozzá a szakember.

Dr. Carter szerint fontos, hogy tisztában legyünk az összefüggéssel, és rendszeresen ellátogassunk a fogorvoshoz.

Forrás: medipress.hu, dental-tribune.com

vissza a kérdésekhez